Протокольне доручення Президента

На адресу Президента ПМР надходять численні звернення від громадян з питань викупу приладів обліку води, подальшого технічного обслуговування їх і ремонту, а також про тарифи на послуги водопостачання.

Вадим Красносельський на розширеній нараді 30 липня 2018 року підкреслив, що вся необхідна інформація про правила та вартість послуг з установки, заміни та повірки водомірів повинна бути доступна абонентам. Він доручив Верховній Раді та Уряду виробити чіткий і ясний механізм, сформулювати норми, які ляжуть в основу законних взаємовідносин споживача, водоканалу і держави.

Виконуючи протокольне доручення Президента, пропонуємо інформацію, надану кореспондентові газети з офіційних джерел.

Згідно з обліковими даними водопостачальної організації, кількість побутових споживачів – 198 411, з яких 144 931 уже мають  прилади обліку, що становить 74 % від усього числа споживачів (див. таблицю 1).

Установлення приладів обліку здійснюється у відповідності з технічними умовами, обумовленими водопостачальною організацією. Вартість одного приладу обліку, в залежності від виробника, варіюється від 130 руб. (виробництва РФ) до 200 руб. (німецького, італійського виробництва).

На сьогодні придбання та встановлення приладу обліку здійснюється коштом споживача в добровільному порядку.

Згідно з Законом ПМР прилади обліку витрат води є власністю споживача, тож вони несуть відповідальність за збереження приладів у справному стані з дотриманням законодавчих вимог. Зрозуміло, що вміст лічильника води вимагає своєчасного обслуговування і відповідних фінансових витрат.

 За словами О. Фатєєвої – заступника генерального директора з питань обліку послуг, вартість послуг з технічного обслуговування приладів обліку, що включає державну повірку, згідно з затвердженим у встановленому порядку Прейскурантом ДУП «Водопостачання та водовідведення» становить 70,50 руб. Вартість робіт з монтажу та демонтажу приладів обліку варіюється в залежності від кількості приладів обліку і становить від 49,80 руб. ПМР послуг за монтаж-демонтаж одного і до 79,95 руб ПМР за послуги з монтажу-демонтажу чотирьох приладів.

Для забезпечення своєчасного подальшого обслуговування приладів обліку витрати води прийняті зміни в Закон ПМР від 21.09.2017 р. «Про питне водопостачання в Придністровській Молдавській Республіці», ініційовані профільним комітетом Верховної Ради ПМР, які зобов’язують споживача передати, а водопостачальну організацію прийняти, прилад обліку витрати води на обслуговування (технічне обслуговування, перевірку, ремонт, заміну) в рамках окремої щомісячної плати (Окремим рядком вона винесена у квитку на послугу).

Нині обслуговування приладів обліку витрати води здійснюється за схемою абонентського сервісного обслуговування.

 Враховуючи невдоволення громадян обов’язковою додатковою щомісячною платою за послугу абонентського сервісного обслуговування приладів обліку витрати води, а також беручи до уваги зауваження Прокуратури ПМР, ДУП «Водопостачання та водовідведення» виносило ініціативу про надання добровільного характеру нормі Закону ПМР «Про питне водопостачання в Придністровській Молдавській Республіці» в частині абонентського сервісного обслуговування приладів обліку витрати води з метою надання споживачеві можливості вибору – оплачувати за фактом надання послуг або щомісячно оплачувати абонентську плату.

Як пояснила О. Фатєєва, водопостачальною організацією останнім часом проведено низку заходів, які дозволяють знизити вартість приладу від 210 руб. до 130 руб., у результаті чого знизилися тарифи на сервісне абонентське обслуговування з 4,50 руб. до 2,75 руб. відповідно з заміною приладу через 12 років і 3,10 руб. з заміною приладу обліку кожні 6 років.

Крім того, стало відомо, що на підприємстві планується придбання власної проливної установки, що дасть можливість знизити тариф на технічне обслуговування, яке, у свою чергу, сприятиме зниженню абонентської плати. За словами Олени Олександрівни, на сьогодні така установка відсутня і тому планове технічне обслуговування та державна повірка здійснюються сторонніми організаціями, а це призводить до подорожчання кінцевої вартості послуги. До речі кажучи, договір на придбання проливної установки нині перебуває в стадії узгодження.

Відповідно до Постанови Уряду ПМР від 31 травня 2018 року № 174, встановлені граничні рівні тарифів на послуги водопостачання та водовідведення (каналізації) на 2019 р. (див. Таблицю 2).

Інтерв’ю з начальником технічного регулювання та промислової безпеки департаменту енергетики та житлово-комунального господарства Міністерства економічного розвитку Андрієм Медведєвим.

– Які прилади обліку води можна встановлювати?

А. М.: Для обліку витрат питної води використовуються прилади, які відповідають державним стандартам ПМР, внесені до державного реєстру засобів вимірів і пройшли державну повірку в уповноважених організаціях.

– Установка проводиться самостійно чи тільки співробітниками ДУП «Водопостачання та водовідведення»?

А. М.: Споживач має право скористатися послугою ДУП «Водопостачання та водовідведення». Разом із тим, подібні послуги надають і сторонні організації або підприємці, особи, що мають ліцензію на цей вид робіт.

– Чи дійсно скасована відстрочка за оплату повірок (вводилася до 1 серпня)?

А. М.: Відстрочку за оплату повірки приладів обліку захисникам ПМР, які дістали інвалідність під час бойових дій, ніхто не скасовував. Вона діє й нині.

– Останнім часом часто говорять про викуп приладів обліку. Поясніть.

А. М.: Заходи щодо вирішення питань викупу приладів обліку води у населення не були реалізовані у зв’язку з відсутністю джерел фінансування в республіканському бюджеті. Відповідно до поточної редакції Закону ПМР «Про питне водопостачання в Придністровській Молдавській Республіці» прилади обліку витрат води є власністю споживача. Викуп приладів обліку витрати води в державну власність не передбачений.

– За що конкретно платить абонент?

А. М.: У тариф входить планове обслуговування: технічне обслуговування, державна повірка, позапланові роботи з ремонту та повірки, а також заміна приладу обліку у зв’язку з закінченням строку експлуатації або виходу з ладу.

– Для всіх тариф однаковий? Чи є пільги та знижки?

А. М.: Чинним законодавством пільги на такі послуги не передбачені.

– Як установлюється тариф для споживачів, у яких немає приладів обліку?

А. М.: Тариф на водопостачання для всіх однаковий і не залежить від наявності приладів обліку. У разі наявності приладу обліку він застосовується до фактично спожитих обсягів води, а в разі його відсутності – до нормативно визначених.

– Чи включені в цей тариф втрати під час постачання води споживачеві? Хто в кінцевому підсумку платить за технологічні втрати?

А. М.: Ні, у тариф на воду не включені технологічні втрати. Обсяг технологічних втрат визначений і затверджений. Підприємство ретельно стежить за тим, щоб не вийти за межі зазначеного нормативу, але в розрахунок вартості тарифу на послуги водопостачання вони не включені.

– На перевірку потрібно приносити прилад самостійно чи необхідно викликати майстра?

А. М.: З метою покращення якості обслуговування населення в ДУП «Водопостачання та водовідведення» створена служба СТОПО (служба технічного обслуговування приладів обліку) у кожному місті республіки (окрім м. Бендери). Прийом громадян здійснюється в містах Тирасполь, Дністровськ, Слободзея, Григоріополь, Дубоссари, Рибниця – щодня, в Кам’янці – за графіком ( два рази на тиждень). У м. Бендери обслуговуванням приладів обліку займається ДМУП «Водоканал Плюс». Крім того, послугу можна замовити й у сторонній організації.

– Чому важливо, щоб якомога більше абонентів установили прилади обліку води?

А. М.: Весь світ, усе прогресивне людство вже давно почали рахувати гроші. Для того, щоб правильно будувати економіку окремо взятої сім’ї, підприємства чи навіть країни, необхідно це робити. Сьогодні законом передбачена можливість установити водомір і заощадити воду для кожного, і та частина населення, яка прийняла таке рішення, зробила правильно. Абоненти, у яких, наприклад, прописана одна людина, а проживають троє, в цілях особистої вигоди водоміри не встановлюють і оплачують відповідно за одну людину. Це обертається для підприємства комерційними втратами. Аналогічні втрати виникли й під час зниження нормативу на полив у 10 разів, з 10 до 1 літра на 1 м². Звичайно ж, норматив 10 літрів перевищував фактичне споживання, але все-таки мотивував споживача на встановлення водоміра. Ситуація зі зміною нормативу змінила динаміку з установкою водомірів у приватному секторі та призвела до недоотримання грошових коштів підприємства. Більше того, частина споживачів не оплачує і нормативні нарахування. Підприємство має величезні труднощі зі стягненням заборгованості, але припинити подачу послуг водопостачання неможливо – вода є першою необхідністю.

Від себе додамо, що на сьогодні третина людства зазнає труднощів із доступом до питного
водопостачання. І це не лише Африка та Азія, але й деякі регіони США та Середземноморського узбережжя.

Вже сьогодні на геологічній карті з’являються міста-примари, залишені людьми через відсутність прісної води. У багатьох країнах ґрунтові води викачуються зі швидкістю, що в декілька разів перевищує швидкість їхнього  відновлення. Статистика свідчить, що у 2030–2035 роках кількість людей з обмеженим доступом до питної води збільшиться до трьох мільярдів чоловік. Сподіваємося, що озброєні такими знаннями й мотивацією, ви приділите належну увагу питанням економії води.

Інформацію підготувала Тетяна   БАСОВСЬКА.