Придністровське «море» – Кучурганський лиман

У блакитній далині ковзають білі вітрила. Високо в небо злітає волейбольний м’яч, у воді шумно плескаються діти, хтось весело скочується з водяної гірки. На березі Кучурганського лиману цього літа особливо багато відпочивальників. Держадміністрація Дністровська зробила все можливе, щоб забезпечити необхідні умови для повноцінного відпочинку працівників республіки.

Нині тут із задоволенням відпочивають мешканці міста енергетиків, прилеглих сіл, а також приїжджі гості з Тирасполя, Бендер, Григоріополя, Слободзеї й навіть Рибниці. У розпалі літа багатьом хочеться поніжитися у солоних і прохолодних хвилях Чорного моря. Однак, така поїздка пов’язана з низкою відомих труднощів, у тому числі фінансових. Повноцінно відпочити, досхочу поплавати та засмагнути можна і вдома, на березі рідного Дністра, а можна влаштувати собі радість перебування на теплому березі Кучурганського лиману. Образно кажучи, це – наше придністровське «море».

Тут можна чудово провести всю відпустку або день-два, з купанням, риболовлею, катанням на човні, розвагами та веселим пікніком. Дехто влаштовується з наметом, хтось розташовується в дачному селищі на воді, когось приваблює комфортна ночівля в розташованому поруч санаторії «Сонячний». Люди приходять і їдуть сюди сім’ями, з дітьми й навіть з немовлятами у візочках. Одна з переваг лиману – пологий і мілководний берег з добре прогрітою водою – практично безпечне місце для купання малюків. На відміну від моря, вода тут не буває холодною, а порослий деревами тінистий берег надійно захистить від сильної спеки.

Усі гастрономічні й кулінарні задоволення надають розташовані  уздовж берега торгові точки, де можна поласувати морозивом, солодкою ватою, смаженою кукурудзою, смачно пообідати. У меню невеликого кафе «Деревня Курино» є овочеві та фруктові салати, мітітеї, кирнецеї, шашлик, гарячі бутерброди та холодні напої. Ціни, прямо скажемо, прийнятні. М’ясні страви тут коштують від 30 рублів за порцію,  найдешевший гарячий бутерброд – усього за 5 рублів.

За символічну плату (10 рублів у будні дні та 15 – у вихідні) можна взяти шезлонг на цілий день. Тим, хто хоче повеслувати, за 35 рублів дадуть на півгодини човен. Таке катання найчастіше вибирають закохані пари й тата, які хочуть здивувати й порадувати домашніх. Можна прокататися уздовж узбережжя за ту ж ціну на водному велосипеді. Катайся на здоров’я, але насамперед ознайомся з правилами! До послуг любителів гострих відчуттів атракціони: джампер, «плюшки» та «банани».

Молодь із задоволенням грає у волейбол, діти й дорослі дружно хлюпочуться у воді, разом будують замки та фортеці на піску, зголоднілі трапезують у тіні, любителі засмаги лежать на сонці. Як говориться в одному відомому серіалі, «картина маслом!» Красу і відповідний санітарний стан цієї «картини» забезпечують комунальні служби Дністровська. Три роки тому Служба екологічного контролю та охорони навколишнього середовища, а також держадміністрація міста енергетиків і МУП «ЖЕУК» взяли пляжну зону під свій контроль.

Берег став чистішим і облаштувався необхідною сезонною інфраструктурою. На варті безпеки відпочинку – рятувальники та міліція. У період цвітіння водоростей працівники комунальної служби Дністровська регулярно очищають кілометрову прибережну зону, прибирання проходить щотижня. Фахівці ЗАТ «МДРЕС» стежать за екологічною ситуацією водосховища і вживають необхідних заходів з підтримки лиману в природоощадному режимі.

Відпочивальники з задоволенням зазначають, що пляж добре підготовлений до літнього сезону: вода чиста, пофарбовані й відремонтовані численні лавки, грибки та урни, проводиться прибирання території, встановлені контейнери для сміття. Як відомо, досконалості немає меж, налагодити роботу ще краще допоможуть враження та добрі побажання деяких відпочивальників, які вони висловили нашому кореспондентові.

Євген з Григоріополя: «Ми їздимо сюди часто і всією сім’єю. Сервіс покращився. Хочеться, щоб на пляжі з’явилися душові кабінки, не завадило б облаштувати ще один туалет. Нам сподобалося, що цього року тут з’явився волейбольний майданчик».

Антон з Бендер: «Все добре, правда, урни до кінця дня переповнені, адже люди при вході на пляж чудово бачать великі контейнери для сміття. Тут ми самі не на висоті. А в іншому – величезне спасибі всім, хто подбав про культуру нашого відпочинку!»

Олена з Тирасполя: «Чудове місце, особливо для дитини. Вода чиста, тепла. Ми приїжджаємо сюди щонеділі, якщо погода не підводить. Приємно, що пляж доглянутий, є розваги й людей багато. Чудовий відпочинок!».

Лара   ЧАЙКА.