Перемогло не рибальське щастя, а майстерність

Минулої суботи й неділі відбувся Міжнародний турнір з фідерної ловлі «Кубок Дністра», організований Республіканським клубом спортивного лову Придністров’я.

Змагання проходили у Слободзеї на березі Дністра, який називають «Кетриш». Кам’яниста частина русла в цьому місці річки й стала підставою для такого народного найменування місцевості. Спортсмени-рибалки заїхали ще в п’ятницю і провели тренувальні закидання. Але вони не могли навіть припустити, який «сюрприз» чекає на них у наступні два дні. Торік у цей період річка перебувала в руслі. Тепер у ході турніру рівень води почав стрімко підніматися і досяг півтора метра. Лінійний суддя Денис Воронов ще раз розповів нам, журналістам, у чому полягає особливість риболовлі в цьому турнірі: «Слід зауважити, що, коли рівень води у водоймі постійний, спортсмен-рибалка розробляє схему і тактику лову і діє згідно з ними: підбирає відповідної ваги підгодівлю, визначає дальність закидання, щільність підгодівлі, довжину повідця, товщину основної волосіні й повідця, розмір гачка тощо. Під час різкого підйому води точно визначитися з цими важливими складовими успіху нелегко. Досвід і майстерність тут теж не завжди допоможуть».

Однак через годину після старту змагань і прикорму риби почалися перші покльовки та вдалі проводки. Прибережні кущі, які росли з води, заважали витягувати рибу на берег. Каламутна вода і змите з берегів сміття теж не сприяли риболовлі. Тільки володіючи великими знаннями й філігранною технікою лову, можна було досягти насправді «вагомого» результату. А такий був у команд, що посіли призові місця.

За підсумками турніру перше місце серед шістнадцяти команд, кожна з яких складалася з трьох учасників, посіла команда «Адреналін відчуття» з Молдови, друге – «Веселі медузи» (Одеса) з України, третє – «Тирасфідертим» з Придністров’я. В особистому заліку кращим був одесит Костянтин Глищенко, а найбільшу рибу – ляща на 1 кілограм 100 грамів – зловив кишинівець Валерій Лунгу.

Голова республіканського клубу спортивного лову Юрій Бородін, відзначивши високу якість суддівства на чолі з членом колегії суддів Молдови в цьому виді спорту Олександром Борисевичем, сказав: «Турнір був складним, непросто було знайти й виловити рибу, але перемогла справжня майстерність».

Через два тижні придністровські спортсмени-рибалки візьмуть участь у турнірі «Кубок Молдови».

Антолій   ГАЇНА.