У подорожі на «Марс»

У селі Коротному на березі річки Турунчук розпочав свою роботу військово-патріотичний табір «Марс», ініційований 14 років тому Спілкою ветеранів війни в Афганістані м. Дністровська, який об’єднує юне покоління з усієї республіки.

Унікальний, єдиний у своєму роді в Придністров’ї, табір знову розташувався в цьому селі. Популярність його з року в рік зростає. Сюди приїжджають діти з різних населених пунктів республіки. «Ми з нетерпінням чекаємо приходу літа і будуємо плани на приїзд до цього табору. Тут завжди цікаво, безліч нових друзів, ми вчимося все робити разом», – розповіла учасниця табору.

А розпорядок дня тут, дійсно, насичений: підйом о 7-й ранку, потім – дружна ранкова зарядка, пробіжка, ситний сніданок. Найголовніша перевага табору – абсолютно все відбувається на свіжому повітрі. Упродовж дня – військово-патріотичні заняття, бесіди, змагання, спорт.

Цього року до табору прибуло близько 200 юнаків, яких поділили за віком на окремі відділення. Найменше з них – для дітей від 11 до 14 років (їх тут називають «олівці»). Начальники відділень зазначають, що абсолютно кожен із них справляється з поставленими завданнями, вони тут можуть навчитися найважливішого – взаємовиручки. До речі кажучи, табір цього року наздогнала негода: сильна злива ледь не затопила територію табору, але все-таки ніхто не повернувся додому, всі одностайно сказали: «Ні, ми залишаємося!». Усе виконувалося в оперативному порядку, злагоджено слідували інструкції при НС і рятували намети від повені.

На урочистій церемонії відкриття 14-ї зміни «Марса» були присутні почесні гості: заступник голови Уряду ПМР Олексій Цуркан, депутати ВР ПМР, голова держадміністрації Слободзейського району і м. Слободзеї Василь Тищенко та багато інших.

«У цих умовах молоде покоління може з перших вуст дізнатися про славні військові традиції ПМР, про славну багатонаціональну культуру нашого народу, історію захисту нашої республіки в 1992 році», – підкреслив віце-прем’єр Олексій Цуркан. Протягом усіх 10 днів роботи табору сюди приїжджатимуть представники громадських організацій, у тому числі й захисники ПМР.

Відзначив унікальність табору депутат ВР ПМР Віктор Гузун: «Марс» – табір незвичайний, з військовим ухилом, тут чіткі правила, жорстка дисципліна. Тут у юнаків зароджується чоловічий характер, дружба і формуються кращі людські риси».

Подякував за організацію такого табору Василь Тищенко, побажав усім гарного відпочинку.

Відділення освоюють навички вже традиційних військово-прикладних дисциплін. Цього разу вперше організували тренування з боїв на карабінах із багнетом і на ножах. Для цього хлопці одягаються в захисні шоломи, жилети, рукавиці. Замість багнетів на навчальних карабінах – тенісні м’ячики, а ножі – пластмасові. Але від цього адреналіну в крові нітрохи не менше.

Закріплювати знання на практиці доводиться тут з перших днів.

Рівень води в Турунчуку значно підвищився. Глава держадміністрації Слободзейського району і м. Слободзеї Василь Тищенко оперативно підготував приміщення дитячого садка для можливої евакуації табору. Однак це не знадобилося.

«У першу чергу, курсанти вчаться самостійності, – упевнений заступник начальника табору Юрій Шевчук, – тому що тепер є багато молодих людей, вихованих комп’ютерною мишкою, вони не знають, що це таке. Юнак у 18 років не вміє пилку, сокиру в руках тримати! А тут є можливість навчитися».

«Одна справа домівка, де одна-дві дитини, а інша – відділення 15 чоловік, – продовжує розмову засновник і начальник «Марса» Сергій Марченко. – І всі несуть відповідальність одне за одного, колективом живуть. У караул ходять, колють дрова, чергують на кухні, картоплю чистять».

«Наша мета – показати, що, крім Інтернету, є багато цікавого в дорослому житті, – говорить голова «Придністровської асоціації ветеранів війни в Афганістані», депутат Верховної Ради Ігор Буга. – Сьогодні у підлітків немає тих навичок, які здобули свого часу ми. Рівень ПВП (початкової військової підготовки) в школах знижений. Ситуацію потрібно значно змінювати. Цей табір – певна компенсація. Діти отримують найелементарніші військові навички, тримають у руках зброю, їм усе цікаво. Нам потрібно відривати дітей від Інтернету і прищеплювати їм поняття, які ще в них «плавають» у голові: і головне – поняття Батьківщина».

Щодня в таборі гості. Показові виступи представили на суд юних глядачів співробітники МВС. Прикордонники продемонстрували затримання порушника кордону. Курсанти були в захваті від службових собак. Захопив хлопців і спецзагін «Дельта». Клуб «Спадкоємці Перемоги» показав зброю, військову форму та екіпірування солдатів часів Великої Вітчизняної війни. І кожен міг роздивитися, потримати зброю в руках, сфотографуватися на пам’ять.

«Нічна тривога, раптовий марш-кидок – це кращий адреналін, – каже Ігор Буга. – Стрільба з бойової зброї – для найкращих стрільців табору. Співробітники МДБ організовують бойові стрільби, відповідають за зброю, боєприпаси й стрільбище. Держава повинна допомогти в охопленні більшої кількості дітей. Їм потрібно більше руху, більше занять, їм має бути цікаво».

Батьки хлопців відзначають, що їхні діти самі виявили бажання відправитися в цей табір, завдяки якому вони стають більш дисциплінованими, зібраними й самостійними.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.