Кращі друзі душі моєї…

З раннього дитинства ми знайомимося з чудовим світом книг: спочатку в дитячому садочку, потім – у школі, далі – у виші. Книга супроводжує нас усе життя… Вона відкриває нам вікно у новий невідомий світ, дає знання, повертає нас у далеке минуле, переносить у майбутнє. Ми звертаємося до книги як до найкращого друга на дозвіллі й коли ми в журбі, дістаємо потрібну інформацію, проживаємо життя наших улюблених героїв, а буває, й самі починаємо робити пробу пера в поезії чи прозі.

У світі дуже багато любителів книги, які об’єдналися й оголосили День книголюбів. Так з’явилося неофіційне свято, яке відзначається 9 серпня. Спочатку його святкували як Національний день книголюбів у США, а потім почали відзначати у всьому світі. Тепер у шанувальників книги є власне свято, присвячене їхньому хобі. Відзначити його можна по-різному: купити нову книгу, почати читати щось з іншої тематики чи те, до чого раніше «руки не доходили», переглянути власну бібліотеку і чимось поділитися чи обмінятися зі своїми знайомими. А можна піти в бібліотеку, взяти участь у тематичних заходах.

Статистика свідчить про те, що за часів Радянського Союзу люди багато читали: при свічці, при каганці, при ліхтарику й при місяці. Щоб придбати цікаву літературу, стояли у великих чергах, навіть записувалися заздалегідь. Хороші книги зачитували до дірок. Навіть було таке судження: якщо книжка «зачитана», то, значить, цікава. І хоча в наш час комп’ютеризації народ трохи менше читає друкованих видань, та все ж книга відіграє важливу роль у нашому житті. В Інтернеті можна знайти все що завгодно, але… Книга – як жива істота, її сторінки можна перегортати скільки завгодно, можна багато разів перечитувати місця, що сподобалися, можна вивчати напам’ять. І якщо людина звикла до цього, то це назавжди.

Центральна міська бібліотека ім. О. С. Пушкіна міста Тирасполя завжди рада читачам. Ввічливі бібліотекарі стараються знайти літературу кожному і на будь-який смак. Як розповіла заступник директора ЦБС по роботі з дітьми Антоніна Абрамова, хоч нині й літня пора, але читачів багато. Діти влітку читають програмний матеріал, художню літературу, а буває, що й паралельно, чергуючи книги за програмою зі своїми улюбленими книжками. Є серед дітей кращі, активні читачі, які полюбляють дитячу художню літературу, дитячі детективи, пригоди тощо. На жаль, у бібліотеці дуже багато старих зношених книг, іноді навіть соромно їх видавати читачам. Для покращання становища проводяться акції, в яких закликають берегти бібліотечний фонд та примножувати. Щоправда, поповнюють його своїми силами, в основному завдяки тим же читачам. А останні не відмовляють у допомозі: хтось принесе одну книжку, хтось – дві, а буває, й більше. Наприклад, сім’я Мельникових подарувала бібліотеці 30 нових дитячих книжечок, а Олександр Юшин, крім декількох книг, подарував ще й авторське видання «А Васька слушает да ест».

Для заохочення до читання бібліотекарі організовують виставки, вікторини, спрямовані на ознайомлення з літературою чи з окремим письменником. Особливо багато заходів відбувається в дитячому відділі Центральної міської бібліотеки: буває по 10–15 на місяць, і все це з відеоматеріалами, монтажем, відеороликами. Для популяризації читання та нових форматів проведення дозвілля читачам пропонують відвідати «Библиосумерки» (як правило, по закінченні робочого дня). Діти готують шоу – костюмовану інсценізацію за мотивами улюблених казок.  Іноді проводяться інші акції з метою, наприклад, зібрати людей з обмеженими можливостями, де вони нарівні з усіма  беруть участь у програмі вечора.

На першому поверсі у фойє бібліотеки оформлено стелажі з книгами під назвою «Буккросинг», що в перекладі означає мандрування чи рух книги. Кожен охочий може взяти книгу, яка сподобалася, прочитати, може принести свою, тобто книга переходить із рук у руки.

Бібліотека якнайкраще допомагає виконати головне завдання Дня книголюбів – популяризувати читання друкованих видань. Тож відвідайте цього дня храм книги – бібліотеку, і, повірте, вам знову відкриється чудовий непізнаний світ. А ще порекомендуйте друзям свої улюблені книги. Упевнена, вони будуть вам вдячні.

Ганна   ГАНГАН.