Солодкий ярмарок у Бендерах

У Бендерах здавна шанобливо бережуть старовинні православно-християнські традиції. 14 серпня в місті організували Медовий ярмарок. Православний Медовий Спас – традиційне свято для городян. Цього дня сотні бендерчан з ранку молилися в Преображенському кафедральному соборі, а потім відвідали Медовий ярмарок. Десятки яскравих медових лавочок запрошували до себе в гості скуштувати та придбати мед і продукти бджільництва.

З широким асортиментом меду та виробів з нього приїхали на ярмарок придністровські бджолярі: Людмила Карасьова, Микола Чебан, Михайло Ляшенко, Василь Гайдукевич, Віктор Вдовиченко. Родинні пасіки були представлені сім’ями Ястребових, Мельникових, Порхун, Глушко та інших. Як правило, між покупцями та бджолярами зав’язувалися відверті ґрунтовні розмови. Покупців цікавили види меду, його
вік, консистенція, корисність, лікувальні та смакові особливості. Крім меду, городяни активно купували медовуху, бджолине молочко, прополіс, віск. Ціни на мед були досить прийнятними й коливалися в межах 50 рублів за кілограм.

Найбільш популярним серед покупців виявився прилавок бджолярів Порхун з села Шипка Григоріопольського району. Як з’ясувалося, глава сімейної пасіки Михайло є ще й головою асоціації бджолярів Придністров’я, в складі якої на сьогодні зареєстровано 50 членів – бджолярів-виробників. За свідченням Михайла, організацію постійно поповнюють охочі. Можливо, не останнім чинником, через який вони роблять такий вибір, є перелік послуг, яких надає асоціація своїм членам. Для новачків цікавими є змістовні консультації, можливість придбання та оренди обладнання для професійного виробництва й устаткування бджолярського господарства, надання автотранспортних послуг для передислокації пасік, можливість оптової реалізації меду та виробів з нього. Придністровська асоціація бджолярів постійно обмінюється досвідом зі своїми колегами з інших країн світу. Минулого та поточного року гостями асоціації були бджолярі з Німеччини, Франції, Сербії, США, України та Молдови.

Високу майстерність, практичні глибокі знання та навички бджоляра-професіонала передав Михайлу Порхуну його дід. В асортименті сімейної пасіки Порхунів є ексклюзивні препарати, виготовлені з продуктів бджільництва. Зокрема, настойка личинок метелика вогневки, що суттєво допомагає в лікуванні туберкульозу, легеневих захворювань; трутневий гомогенат – натуральний лікувальний фітопродукт, принагідний при захворюваннях чоловічих статевих органів.

Також великий попит серед городян мала сімейна пасіка бджолярів Глушко. Батько Петро, мати Надія й син Артем з успіхом ведуть медову справу вже багато років. Родовід їхньої пасіки розпочали бджоли, подаровані родичам з Полтавщини. «Сьогодні на нашому прилавку (окрім продуктів бджільництва) представлено п’ять видів меду, серед яких найпопулярніші – майський та липовий цього року. Сподобався городянам також мед з квітів донника, який лікує захворювання серця, кровотворної та кровоносної систем, судин, – зауважує Надія. – Наша пасіка весь час на колесах, маємо 45 активних вуликів. Практично, весь мед реалізуємо в Придністров’ї. Для мене особисто свято Медового Спасу асоціюється з розумінням добра та християнської радості співіснування православних. Також для мене це свято – своєрідна оцінка людьми своєї особистої праці, своїх практичних результатів, а
це додає сил, підтримує повсякденне натхнення».

«Цього святкового дня ми благословляємо й освячуємо мед нового збору, який вже витриманий і має цілющу силу», – сказав клірик Собору Преображення Господнього отець Леонід.

Медовий ярмарок у Бендерах тривав далеко за пообідню пору.

Володимир   ПУКЛІЧ.