Хвала рукам, що виростили хліб

Хлібороби Слободзейського району 10 серпня відзначили завершення жнив 2018 року.

На урочистому зібранні були присутні: міністр сільського господарства і природних ресурсів Є. Коваль, глава держадміністрації району і м. Слободзеї В. Тищенко й учасники жнив. Завдяки старанням механізаторів і комбайнерів, фахівців і керівників, а також ветеранів сільського господарства район досяг нинішнього року високих показників з виробництва зернових і зернобобових культур. Цього дня святкове оздоблення залу і сцени, пісні й музика – все було для них, вони – герої й учасники цього традиційного районного свята, яке прославляє працю хліборобів.

По завершенні урочистої частини, слово надали начальнику Управління сільського господарства, природних ресурсів і екології району В. Ткач, яка зазначила, що збиральній кампанії 2018 року передували сприятлива осінь, м’яка зима, які радували тим, що не було зафіксовано загибелі озимих культур через природно-кліматичні умови. Відносно пізня весна та її посушливий період протяжністю понад 40 днів негативно вплинули на розвиток озимих, а посів ярових культур довелося відкласти на значно пізніші терміни, що теж не кращим чином позначилося на їх урожайності, особливо пшениці, ячменю, зернового гороху та гірчиці.

Несприятливим природно-кліматичним умовам були протиставлені досвід, наполегливість, незламне бажання хліборобів виростити, зберегти й зібрати урожай без втрат. Завдяки зростанню потенціалу агропромислового сектора та його переходу на нові технології й агротехнічний рівень, аграрії району змогли добитися в складних умовах значного валового намолоту зерна, а деякі – навіть перевищили рівень урожайності більш сприятливого минулого року.

У районі у 2017–2018 сільськогосподарському році було засіяно зерновими та зернобобовими культурами 29 481 га. Валовий збір склав 104 тисячі тонн при середній урожайності 36,1 ц/га. З 23 759 га пшениці зібрано 90 528 тонн, середня врожайність – 38,3 ц/га.

Високих показників досягли: ТОВ «Экспедиция Агро» (середня врожайність на площі 1 031 га склала понад 60 ц/га, це на 5,5 ц/га більше, ніж у минулому році); у СТОВ «Пик Агро»; «АгропромЛюкс 1»; ТОВ «Плантатор»; ТОВ «Агро-Свет»; ТОВ «Труженик». Високу врожайність дали сорти пшениці «Мудрость» (70 ц/га), «Мелодия» (67 ц/га), «Достаток» (57 ц/га), «Амикус» (53 ц/га без поливу і 71 ц/га з поливом), «Удачный» (55 ц/га).

На жаль, протягом кількох років поспіль спостерігається зниження посівних площ озимого ячменю. З 2 360 га валовий намолот цієї зернової культури склав 7 620 тонн при середній урожайності 32,3 ц/га. Виграли ті господарства, які використовували у виробництві високоврожайні сорти «Девятый вал» і «Достойный», що дали по 46 ц/га. Серед лідерів по врожайності цієї культури ТОВ «Труженик», ТОВ «Тоницой», СФГ «Адвахов».

Площі рапсу майже у два рази перевищили посіви озимого ячменю. При середній урожайності 25 ц/га валовий збір технічної культури склав 11 844 тонни. Високих показників досягли фірми: «НедАгро», «Экспедиция Агро», «АгропромЛюкс 1», «Плантатор», «ЕвроРост-Агро». Добре зарекомендували себе на наших полях такі сорти та гібриди  рапсу як «Имида»  (41 ц/га), «Шерпа» (40 ц/га), «Синди» (32  ц/га), що підтвердили стабільну врожайність у складних погодних умовах.

На врожайності значною мірою позначилися не тільки висока продуктивність насіннєвого матеріалу (сортів, гібридів), але й дотримання технології вирощування сільгоспкультур. Підсумки нинішньої боротьби за урожай черговий раз довели, що строки сівби необхідно співвідносити з кліматичними умовами, що змінюються. Отже, сівбу слід проводити не з 25 вересня, а на 10 днів раніше. Це допоможе заощадити від 10 до 35 % коштів на насіннєвому матеріалі, гарантовано отримати гарне кущіння з осені та збільшити кількість продуктивних стебел рослин. Цього року вдалося пересвідчитися, що добре укорінені з осені рослини дали високу врожайність, незважаючи на весняну посуху.

Чималу роль в одержанні гідних результатів відіграли боротьба з хворобами, шкідниками, правильна та ефективна сівозміна, нові препарати (інсектициди, фунгіциди, регулятори росту), що дозволили захистити й контролювати ріст рослин. Спалах хвороб, збільшення кількості шкідників – це результат неефективної роботи в попередні періоди. Наші надії на те, що «а раптом пощастить, чи минеться» нічим не обґрунтовані. Ні, не минуло у тих, хто на це розраховував. А нам важливий кінцевий результат: висока врожайність, якість, а в підсумку – ефективність вкладеного рубля.

Кожна наша дія має бути спрямована не тільки на досягнення результатів сьогодні, але й розрахована на майбутнє. Кожен крок повинен бути вирахуваний, продуманий. Необхідно протиставити природі наш професіоналізм, знання, навички, вміння і досвід.

В. Тищенко у своєму виступі висловив величезну подяку хліборобам району. Він зазначив, що, попри тривоги й ризики, всі, як тепер кажуть, виклики, слободзейські хлібороби зуміли зібрати понад сто тисяч тонн зерна. Глава району нагадав, що у 2002 році всі раділи тому, що на землю приходить новий господар, а тепер землероби з кожним роком нарощують обсяги виробництва, застосовуючи нові технології, й більше думають про ефективне використання землі. Нині в сільському господарстві району є на кого рівнятися, з кого брати приклад.

Керівник профільного міністерства Є. Коваль звернувся до присутніх, як до близьких людей: «Добрий день, земляки! Слободзейський район – найбільший у республіці аграрний регіон, де панує дух не тільки здорового суперництва за рекордні врожаї, але і дух взаємодопомоги, взаємовиручки. Результати нинішнього року, хоч трохи й нижчі минулорічних, але радують нас. Ви вкладаєте в землю не тільки хімічні препарати, а й душу. Цей рік показав: ми стали міцнішими, ми стали сильнішими! Я впевнений: якщо так працюватимемо далі, то через сім – десять років Придністров’я, як за радянських часів, зможе повністю забезпечити не тільки себе всіма видами продовольства, а й експортувати його за кордон».

Далі міністр оголосив підсумки збирання врожаю по всій республіці, назвав підприємства з найвищими показниками. За підсумками збирання зернових першої групи Слободзейський район посідає друге місце в республіці.

Після вітальних промов розпочалася церемонія нагородження кращих хліборобів. Указом Президента ПМР ветерани сільськогосподарського виробництва Микола Бурка та Іван Попушой нагороджені орденом «Трудова слава». Багатьох керівників відзначено грамотами профільного міністерства, а переможці жнив-2018 одержали грамоти держадміністрації.

Урочистий захід продовжив великий святковий концерт: кращі самодіяльні колективи району виступили в цей день перед хліборобами.

Анатолій   ГАЇНА.