Прес-конференція Президента ПМР В. М. Красносельського

Вірність традиції

Напередодні дня народження ПМР в резиденції Президента відбулася традиційна прес-конференція Вадима Красносельського для ЗМІ Придністров’я, Росії та Молдови. Жвава розмова тривала понад дві години. Журналісти порушували перед керівником держави найбільш актуальні проблеми, що найчастіше обговорюються громадянами нашої республіки.

Йшлося про хід переговорного процесу, зокрема, про запуск механізму видачі номерних знаків транспортних засобів нейтрального зразка, масова видача яких  почнеться з 10 вересня; про конкретні досягнення та реальні бізнес-проекти, що реалізуються на території республіки внутрішніми та зовнішніми інвесторами, про дефіцит кадрів у різних галузях народного господарства та дуальну освіту, про доступне житло та багато іншого.

Говорили про значимість і ефективність програми капітальних вкладень, яка успішно стартувала в нинішньому році, реалізацію ідеї пайового будівництва житла, поступове підвищення заробітних плат працівникам бюджетної сфери та діяльність, спрямовану на поліпшення інфраструктури й матеріально-технічного оснащення організацій соціального спрямування. Торкнулися позитивних змін у Збройних силах. Згадали відкриття нових навчальних закладів. Зупинилися на долі об’єктів, зведених по лінії АНО «Євразійська інтеграція», але так і не зданих в експлуатацію. Говорили про ситуацію на дорогах і способи зменшення ДТП, особливо з важкими та летальними наслідками.

Новини переговорного процесу

Перше питання торкалося переговорного процесу та нових номерних знаків для транспортних засобів. Журналістів цікавило, чи не втрачає наша республіка своєї незалежності, погодившись на введення нейтральних номерів. На що Вадим Красносельський запевнив, що цього не станеться, а навпаки – громадяни Придністров’я, нарешті,  зможуть стати повноцінними учасниками міжнародного руху.

«Починаючи з 2017 року для транспортних засобів з придністровською реєстрацією і з придністровськими номерними знаками нависла загроза заборони проїзду через територію України. Про це заявляв посол України. Він відкрито говорив, що треба домовлятися, опрацьовувати форму, тому що Україна, рано чи пізно, прийме таке рішення», – нагадав Президент. Було встановлено і термін: до травня 2018 року. Якби до вказаного терміну учасники переговорного процесу не знайшли точки дотику, не виробили формат переміщення, то вже на сьогоднішній день транспортні засоби з придністровською реєстрацією не перетинали б кордон з Україною.

Для бізнесменів, юридичних і фізичних осіб, для тих, хто має родинні зв’язки, хто відпочиває в Одеській області України, навчається там чи працює, заборона перетину державного кордону з Україною стала б катастрофою. Складна ситуація вимагала термінового розв’язання, оскільки нові правила перетину кордону мали б розповсюджуватися на всіх громадян Придністров’я.

Для досягнення компромісу члени робочих груп і політичні представники зустрічалися 22 рази, обговорили та опрацювали кожен пункт і підписали рамкову угоду. Процедура отримання нового номерного знаку є безоплатною, носить добровільний характер. Знаки виготовлятимуться у Придністров’ї, їх видачу разом з технічним паспортом здійснюватимуть придністровські співробітники.

Якщо автовласник переміщається виключно територією Придністров’я чи Молдови, то отримувати новий знак він не зобов’язаний. «Молдова дозволяє  пересування машин з придністровськими номерами, а Україна дає досить тривалий часовий період для поступового переходу на нейтральні номерні знаки. На сьогоднішній день, на наступний рік і через рік наші автолюбителі зможуть переміщатися територією України з придністровським номерним знаком. Крім того, під цей механізм потрапляють не тільки фізичні, але й юридичні особи, що теж важливо», – зауважив Президент.

Придністров’я – майбутня територія розвитку, успіху, інвестування

Ефективно використовувати бюджетні кошти та контролювати їх витрачання. Це необхідно для того, щоб запобігти корупції. З 2017 року розпочалася ліквідація так званих «сірих схем». Такі підприємства як Молдавський металургійний завод, Придністровська залізниця, «Днестрэнерго», завод «Биохим» – були збитковими з року в рік, гроші залишалися поза бюджетом держави. Після того, як «сірі схеми» було ліквідовано, вони почали платити досить серйозні високі податки, зберегли робочі місця, збільшили обсяги виробництва.

Контроль над прибутками та витратами сприяє значній економії бюджетних коштів. Саме шляхом жорсткого контролю главі Держадміністрації міста Бендери з коштів, виділених місту програмою капітальних вкладень, вдалося заощадити 1 мільйон 300 тисяч рублів, які  були спрямовані на відновлення Бендерського міського стадіону.

Держава також має прийти до такої судової системи, до такого законодавства, щоб вони були прозорі й зрозумілі не тільки для наших громадян, але і для інвесторів. Закон має бути для всіх однаковим, від глави держави до пересічного громадянина. «За таких умов працюватиме економіка, і фактор невизнаності відійде на другий план. Придністров’я стане територією розвитку, успіху, інвестування, чіткої й ефективної роботи економіки без будь-якої політики» – запевнив Вадим Красносельський.

Поступово буде підвищуватися зарплата працівників бюджетної сфери, зростатимуть пенсійні виплати. «Головне, щоб не було впливу негативних зовнішніх чинників. Я з великою вдячністю ставлюся до праці всіх, хто робить свій вагомий внесок у розвиток Придністров’я», – сказав очільник нашої республіки.

Інвестиційна привабливість та нові робочі місця

Економіка будь-якої держави потребує вкладення фінансових коштів ззовні. Законодавча база ПМР пропонує однакові умови внутрішнім і зовнішнім інвесторам, і в республіці вже є окремі підприємці, бізнесові структури, які інвестують у нашу економіку. Не так давно було відкрито молокозавод у Парканах – це приклад внутрішніх інвестицій. У результаті знайшли роботу  близько двохсот людей. У вересні в тих же Парканах планується відкрити маслоекстракційний завод. Це додаткові робочі місця, теж приклад внутрішніх інвестицій.

Щоб бути привабливою для зовнішнього інвестора, держава має викликати у нього довіру та запропонувати модель, яка б його влаштовувала. З 1 червня вступило в дію нове безпрецедентне інвестиційне законодавство. Його було представлено зарубіжним послам 18 держав: Великобританії, Іспанії, Франції, Італії, Німеччини, Румунії, Польщі, Росії, Білорусії, України, США та інших країн, які відвідали республіку 5 червня поточного року. Саме через дипломатів інвестори їхніх держав можуть вирішити, працювати їм в даній країні чи ні, оцінити ризики та гарантії. «На сьогоднішній день у нас є інвестиції на одному з Бендерських заводів. Йдеться про 220 робочих місць. Інвестори купують метал на ММЗ, що також позитивно для нашої економіки, готують певні види конструкцій і вивозять на експорт. За новим законом про інвестиції, інвестор, який працює на експорт, звільняється від сплати податку на доходи терміном на десять років», – розповів Президент. Він нагадав, що Уряд має ще чотири інвестиційних пакета – чотири іноземні компанії планують прийти до Придністров’я. Серед них великий бізнесмен з Польщі, якого цікавить співпраця з ММЗ. Вже надійшли інвестиції, будуються ферми, створюються робочі місця, що впливає на податки, розвиток економіки, підвищення зарплат.

Стосовно 15 тисяч робочих місць

Йдеться не про юристів чи економістів, а, перш за все, про робочі місця в реальному секторі економіки. «За 2017-й і перше півріччя поточного року в республіці з урахуванням малого бізнесу створено 4 516 нових робочих місць: 1 360 – у торгівлі та громадському харчуванні, 766 у промисловості, в сільському господарстві – 453, оформлено 2 000 нових патентів, з’явилося 540 селянсько-фермерських господарств (СФГ). Ця цифра особливо радує, оскільки СФГ – це основа сільського господарства», – нагадав Вадим Красносельський.

Підприємства, що готові надати робочі місця, зіткнулися з проблемою нестачі робочих кадрів. «Який сенс, що «Одема» створила 200 нових робочих місць, або «Інтерцентрлюкс» готовий прийняти 300 робітників? Немає швачок і взуттєвиків, немає металургів і зварювальників, немає кваліфікованих токарів і слюсарів. Яким чином можна розв’язати цю проблему? Виникла ідея дуальної освіти, яка поєднує теорію і практику», – зазначив Глава держави.

Такі великі підприємства, як ММЗ, «Електромаш», «Одема» надали свою базу для відпрацювання цього нового для нас методу навчання. Тепер молоді люди здобуватимуть робітничу професію за три місяці, а не за два-три роки, як раніше. Підприємство платить учневі стипендію, забезпечує триразовим харчуванням, гуртожитком, фактично працевлаштовує людину. В систему дуальної освіти увійшли вже сім великих придністровських підприємств.

На ЗМІ покладається завдання розповідати про тих юнаків і дівчат, які здобули освіту і працюють у Придністров’ї, досягли чималих успіхів і кар’єрного росту. Кожен у своїй сфері. Це інженери, лікарі, працівники міліції та військовослужбовці. «Потенціал Придністров’я дуже великий, треба думати про це і показувати це. Можливо, хтось вагається: виїхати чи не виїхати, а побачить такі приклади і скаже: «Я теж можу», – зауважив Президент.

Житлове будівництво та об’єкти соціального призначення

Вже розповідалося про те, що АНО «Євразійська інтеграція» не завершила будівництво п’яти об’єктів. Залишилися боргові зобов’язання перед місцевими підприємцями, юридичними та фізичними особами. Президент вважає, так сталося через те, що не вистачило контролю над закупками та виконанням робіт. «Думаю, новий Спецпредставник знайде рішення. При зустрічі доведу проблему до Дмитра Миколайовича Козака, спробуємо знайти шляхи, щоб завершити будівництво об’єктів. Що стосується людей, з якими не розрахувалися, Уряд пішов назустріч і зняв податковий тягар. Це питання на контролі», – переконаний Вадим Красносельський.

У відповідності до програми капітальних вкладень, нинішнього року відремонтовано або побудовано 155 об’єктів сфери освіти і охорони здоров’я. За 4 роки планується відремонтувати та побудувати близько 600 об’єктів.

На кожному з них працюють громадяни ПМР. Вони вчасно отримують зарплату, жодних скарг за весь час не було. «Наступного року, – запевняє Президент, – до цієї програми увійдуть культурно-історичні та спортивні об’єкти, в тому числі 173 спортивних містечка по всій республіці. Вони передбачають дитяче містечко і майданчик для воркауту, а також «антивандальний» тенісний стіл. У перспективі повинен сформуватися парк і зона відпочинку».

Створення нових навчальних закладів

На базі столичної середньої школи № 4 розпочато створення спортивного ліцею. В республіці багато перспективних спортсменів, вони мають високі досягнення, тому необхідно турбуватися про них на державному рівні, навчати, утримувати та вибудовувати відповідну систему підготовки. Для прикладу Президент навів цифри: тільки в поточному році наші спортсмени завоювали 52 медалі на змаганнях світового і європейського рівня.

Відкритий рік тому військовий навчальний заклад – Суворовське училище – цілком виправдав себе. Суворовці живуть, служать, працюють, навчаються, вже створили собі ім’я і традиції. У нинішньому році за додатковим набором до лав тих, хто вже навчається, приєдналися ще 50 хлопців. Загалом тут навчатиметься 250 осіб. В училищі працюють педагоги тільки вищої та першої категорії. Юнаки навчаються мови, займаються спортом, всебічно розвивають особистість. Крім того, їм забезпечені гарні умови проживання, п’ятиразове харчування. Претензій з боку батьків немає, тільки слова подяки.

Заклад настільки популярний, що, за словами Вадима Красносельського, надходять прохання про навчання з Молдови, Гагаузії, Одеси, від громадян Росії, які не мають придністровського громадянства. «Конкурс дуже великий. До здоров’я та інтелектуальних здібностей майбутніх суворовців пред’являються серйозні вимоги. Нам потрібні суворовці та кадети. Створивши Суворовське училище, ми закільцювали систему підготовки майбутньої еліти для оборони і правоохоронної системи. Ми виховуємо кадри самі», –  з оптимізмом констатує Президент.

Ситуація на дорогах республіки

Вадим Красносельський вважає, що основними причинами смертності на дорогах є керування транспортом водіями у нетверезому стані та перевищення швидкості. Обидві причини пов’язані між собою. Тому акцент робиться на ліквідацію цих факторів. Посилено відповідальність за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, особливо, за повторне. «За три роки нам вдалося знизити показники смертності з 60 до 25 загиблих в результаті ДТП. Швидкісний режим – ще один чинник, що впливає на кількість ДТП, особливо в межах населених пунктів», – наголосив Глава держави.

На зустрічі зачіпалися питання розвитку туризму, виконання програми спорудження доступного житла, заходи, спрямовані на закріплення фахівців у бюджетній сфері та реальному секторі економіки, а також низка інших.

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Президента