Головне свято Придністров’я

Другого вересня в нашій державі відбулися урочисті події, присвячені 28-й річниці утворення ПМР. Найголовніші з них відбулися в Тирасполі.

У столиці нашої республіки святкова програма розпочалася з традиційного мітингу на Меморіалі Слави. У церемонії покладання квітів до Вічного вогню, до могил загиблих придністровських воїнів, до монумента Скорботної матері взяли участь Президент Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, громадяни та гості республіки.

Обов’язковою складовою всіх офіційних заходів державного масштабу є урочисте підняття Державного прапора. Традицію було закладено з 2 вересня 1991-го – в день святкування першої річниці заснування республіки. Цього разу у високу блакить злетіли не тільки придністровський та російський, а й прапори міст республіки – Тирасполя, Дністровська, Бендер, Слободзеї, Григоріополя, Дубоссар, Рибниці та Кам’янки. Почесну місію виконали найбільш достойні громадяни: ветерани, захисники, керівники підприємств і громадських організацій, аграрії, спортсмени та вчителі.

У військовому параді на площі імені Олександра Суворова взяв участь 21 парадний підрозділ. Парад приймав міністр оборони ПМР генерал-майор Олег Обручков. Командував парадом начальник Головного штабу Збройних сил республіки полковник Сергій Герасютенко.

Зі святом учасників параду, придністровців і гостей привітав Вадим Красносельський: «2 вересня 1990 року була утворена Придністровська Молдавська Республіка. Цей день став для всіх нас символом торжества волі народу, адже він виражає не просто гордість і патріотизм, а демонструє всьому світові бажання придністровців жити у визнаній та вільній державі. Нині перед органами державної влади поставлена чітка мета – зробити ПМР сучасною, привабливою для зовнішніх і внутрішніх інвестицій, для туризму і життя людей країною. І я переконаний, що нам це під силу. Тільки за політичної стабільності, економічної самодостатності та соціальної справедливості ми матимемо  майбутнє».

Наш кореспондент напередодні Дня республіки поспілкувався з народним депутатом Верховної Ради ПМР Андрієм Сафоновим, який на початку 90-х років був начальником Республіканського управління з науки, народної освіти, культури та культів: «Цей день є важливим для нашого народу, оскільки 28 років тому ми самі вирішили свою долю. За цей час ми відстояли наші права, на території республіки проживають представники різних національностей. Найголовнішим є те, що ми не допустили націоналізму на нашій території. За 28 років завдання щодо розвитку освіти змінилися. Тоді важливим був перехід установ освіти під юрисдикцію Придністров’я. Нині важливо модернізувати придністровську освіту, сприяти патріотичному вихованню нашої молоді».

Військовий отаман Чорноморського козацького війська генерал-майор Ігор Небейголова теж відзначив важливість збереження історичної пам’яті: «День утворення республіки є важливим, оскільки об’єднує долі багатьох мешканців республіки. Попри всі труднощі, республіка розвивається. Найголовнішим здобутком вважаю єдність нашого народу».

За традицією, керівництво республіки відвідало музично-ярмаркові подвір’я, поспілкувавшись з представниками підприємств і народними майстрами, які зустрічали гостей тепло і привітно.

Увечері на центральний площі імені Олександра Суворова відбувся концерт за участю придністровських артистів, які своїм мистецтвом подарували всім чудовий настрій.

Олександр   ЗАЙЧУК.