Живи, республіко, і процвітай!

З почуттям гордості ось уже 28 років відзначають придністровці день народження своєї республіки. І це почуття з кожним роком зміцнюється. Нам, дійсно, є чим пишатися.

Традиційно День утворення ПМР починається для рибничан на Меморіальному комплексі. На цьому місці вони віддають данину пам’яті та вдячності тим, хто забезпечив їм та їхнім дітям мир, дав можливість навчатися й розвиватися. Дитячі хореографічні колективи порадували жителів і гостей міста творчими номерами, які символізували наш багатонаціональний край. Карбуючи крок, площею пройшли шкільні загони юнармійців – спадкоємці своїх батьків, дідів та прадідів. Колоною «Безсмертного полку» юні рибничани пройшли з фотографиями 31 земляка, які загинули за щасливе майбутнє своєї Батьківщини.

Цього дня місто вітало своїх земляків, тих, хто досяг чималих висот у професійній майстерності – їх відзначили заслуженими державними та муніципальними нагородами. Так, за великий внесок у захист, розвиток і становлення ПМР, активну громадську діяльність, сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня Республіки медаллю «За трудову доблесть» нагородили вчителя початкових класів СШ № 8 Зою Шалаєву. За 50 років роботи в одному закладі Зоя Петрівна виховала не одне покоління молодих людей, приділяючи велику увагу традиціям, любові до рідного краю, його людей та природи. Своїм досвідом педагог охоче ділиться з молодими вчителями.

Серед нагороджених – захисник Придністров’я Микола Корчинський, головний редактор газети «Новости» Наталя Семеренко, учитель російської мови СШ № 9 Марія Чернега, старша медсестра районної лікарні Марія Швець, інженер-електронник Молдавського металургійного заводу В’ячеслав Снятков.

На урочистому заході було оприлюднено результати фотоконкурсу «Моєї сім’ї моменти щастя», який стартував 8 липня, у день святих Петра і Февронії. За результатами інтернет-голосування призерами стали три родини: Рудь, Владимир і Борщевські. Глава міста В’ячеслав Фролов і голова депутатського корпусу Вадим Лозовський привітали переможців і вручили сім’ям подарунки.

Незалежна Асоціація Ньюсмейкерів теж приготувала рибничанам подарунок.

За підтримки держадміністрації міста, у форматі святкових заходів 2 вересня було здійснено останній етап монтажу інсталяції і встановлено два рекорди – «Найбільший Герб Республіки, створений із фотографій жителів» і «Найбільша фоторамка».

В’ячеслав Фролов зазначив, що подібні ініціативи знайдуть позитивний відгук з боку керівництва міста. «Міська влада завжди відкрита і готова до співпраці та конструктивної взаємодії в плані реалізації проектів, які радують мешканців», – зазначив глава держадміністрації та подякував організаторам за виявлену креативність.

За результатами вимірювань, розмір фоторамки склав 9 м². Як розповіли представники асоціації «Дністер Рекорд», для створення колажу відібрано 328 фотографій. Досягнуті показники занесено до Книги рекордів Придністров’я, а учасників на урочистій церемонії встановлення рекордів відзначено фірмовими сертифікатами. Після цього інсталяцію у вигляді герба ПМР переміщено до Палацу культури.

Ще одне нововведення розважальної програми викликало особливий інтерес у гостей свята – страйк-больна виставка. Організатор експозиції пояснив, що страйкбол – це військово-спортивна гра, учасники якої використовують для стрільби електропневматичні реалістичні копії бойової стрілецької зброї, виготовленої з металу чи пластику.

А ще один придністровський рекордсмен – Рибницький клуб BMW – організував автопробіг, у рамках якого учасники поклали квіти до Меморіалу Слави.

Депутат ВР Андрій Сафонов у своїй вітальній промові на урочистостях наголосив: «У нас благодатний край, чудові люди, прекрасна земля, на якій треба жити, і жити добре. Це залежить тільки від нас. Для цього у нас є головне – мир і наша держава. Відмовитися від своєї країни, ми не маємо права».

Придністровці та рибничани зокрема, роблять усе, щоб вона жила і процвітала.

Максим   ГАЛЬЧУК.