Святий і водночас пам’ятний день

У день 74-ї річниці визволення Бендер від німецько-румунських загарбників, 23 серпня, до городян звернувся Президент нашої держави Вадим Красносельський.

Він акцентував увагу на героїзмі, силі воїнського духу, мужності та загартованості визволителів міста: «Переможним серпень 1944 року став для бендерчан завдяки твердості духу та відвазі воїнів Червоної Армії, завдяки талановитості військового командування, великому бажанню радянських людей жити на своїй землі та бути вільними. Славні сини Вітчизни, що проявили справжню мужність у боротьбі з загарбниками, навічно залишаться в історії міста, їхні імена золотими буквами вписані в історію Великої Вітчизняної війни, на їх честь названі вулиці Бендер».

23 серпня – святий і водночас пам’ятний день для кожного мешканця міста Воїнської Слави. Штурм і визволення його забезпечили можливість Червоній Армії значно розширити правобережний плацдарм, що стало запорукою подальшого наступу на Балкани. Безпосередньо Бендери визволяла оперативна військова група 68-го стрілецького корпусу 57-ї Гвардійської армії 3-го Українського фронту під командуванням полковника Омеляна Єрмакова. Остаточно румунсько-німецькі війська було розбито 22 серпня. Понад три тисячі воїнів поклали свої голови за визволення Бендер. Вічна їм пам’ять і вічна слава. Їх імена назавжди вписані до складу Безсмертного полку міста.

Святкування 74-ї річниці визволення Бендер розпочалося о 8-й годині ранку біля пам’ятного Знака «Наказ Сталіна». Зазначеним Наказом було винесено Подяку Верховного Головнокомандувача усім воїнам, що брали участь у визволенні міста.

Покласти квіти до постаменту прийшли сотні городян на чолі з главою держадміністрації міста Романом Іванченком та головою міської Ради депутатів Юрієм Карою. «Бендери безмірно вдячні визволителям міста. Наше завдання – зберегти історичну правду про ті події, щоб їх ніхто не зміг фальсифікувати і щоб на прикладах героїзму і патріотизму наших воїнів навчалася наша молодь», – прокоментував для ЗМІ святкування 74-ї річниці визволення Бендер Роман Іванченко.

Пам’ятні заходи продовжилися на Меморіалі Воїнської Слави. Покласти квіти на братські могили прийшло керівництво міста, народні обранці Верховної та місцевих рад, придністровські й російські військовослужбовці, представники громадських організацій, ветерани та городяни. Хвилиною мовчання і триразовим салютом ушанували пам’ять про героїчні подвиги загиблих солдат і офіцерів.

Цього ж дня керівництво міста разом із ветеранами та городянами відвідали висоту 150.0 (так звану Суворовську гору), за яку в серпні 1944 року розгорнулися найжорстокіші бої. Саме тут звершив свій геройський вчинок – повторив подвиг Олександра Матросова, закривши грудьми ворожий дзот, наш земляк, Герой Радянського Союзу Микола Куріло. Висота – це нині територія селища Гиска. Над установленим тут гранітним обеліском шефствують учні середньої сільської школи № 20.

На жаль, сьогодні в Бендерах залишилося всього 6 ветеранів – учасників Яссько-Кишинівської військової операції. Керівництво міста й городяни не забувають їх. За ініціативи молодіжних громадських організацій, юнаки та дівчата напередодні 23 серпня відвідали всіх ветеранів і привітали сивочолих воїнів зі святом.

Володимир   ПУКЛІЧ.