Хлопець взяв автомат…

У Слободзейському районному Будинку культури (РБК) відкрилася виставка «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба». У 2017 році Державна служба ЗМІ та ДУ «Приднестровская газета» розпочали однойменну акцію, присвячену 25-річчю відбиття придністровським народом агресії Молдови.

Розпочалася виставка піснею придністровського барда Бориса Парменова у виконанні отамана Слободзейського козацького округу Сергія Федченка. Глава держадміністрації району і м. Слободзеї Василь Тищенко звернув увагу присутніх на значущості таких заходів і висловив подяку її засновникам за збереження пам’яті про тих, хто піднімав населення на мітинги й  акції протесту в 1990 році, хто брав участь у блокаді залізниці, хто заслонив собою молоду республіку у 1992 році. Василь Васильович сказав: «В історії Придністров’я не було жодного спокійного року. Санкції та провокаційні дії недругів постійно напружували ситуацію. Але головне – республіка розвивається, ростуть у мирі й добрі придністровські діти».

Привітав присутніх трьома офіційними мовами головний редактор газети «Адевэрул Нистрян» Сергій Санду: «Акція «Хлопець взяв автомат тому, що так Батьківщині треба» переросла у велику творчу роботу, метою якої є патріотичне виховання молоді».

Виставка вже побувала в Тирасполі, Дубоссарах, Григоріополі, Бендерах, Рибниці. З фотографій експозиції дивляться на відвідувачів ті, хто не шкодував сил і життя заради своєї молодої республіки й дав можливість людям різних національностей благодатного Придністров’я бути вільними й розмовляти мовами своїх предків. З цікавістю вдивлялися в їхні обличчя люди різного віку, різних поколінь. Дехто впізнавав своїх знайомих, і це викликало у кожного почуття ще більшої причетності до історії рідної землі.

Тетяна Васильєва, педагог за освітою, мешканка міста Слободзеї, обійшовши виставку, зауважила: «Більш гідного інструменту цивільно-патріотичного виховання молоді, який поєднує в собі наочність і змістовність, розрахованого на масового глядача, важко собі уявити. На виставці є й фотографія Юрія Затики з коротким описом подій того часу. Мені нещодавно довелося спілкуватися з Юрієм Миколайовичем як з директором художньої школи, і я була вражена його професіоналізмом. Але виставка розкрила мені й багато іншого з того, що зберігає в пам’яті ця непересічна людина».

Республіканську пересувну виставку «Хлопець взяв автомат…» жителі району і міста зможуть відвідати протягом вересня.

Мета цієї акції – збереження історичної правди про захисників Придністров’я, публікація матеріалів про них у газетах трьома мовами, створення фотоархіву, електронної бази даних, створення пересувних фотовиставок, цивільно-патріотичне виховання населення та молоді – безумовно, досягнута. Її організатори успішно втілили задумане в життя.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.