Зворотний зв’язок між армією і батьками

У Збройних силах ПМР у всіх військових частинах з 2007 року діють батьківські комітети. За статистикою до їх складу входять рідні та близькі 97 % військово-службовців (у числі 3 % – сироти та юнаки, які залишилися без піклування батьків).

Міністр оборони генерал-майор Олег Обручков і заступник міністра оборони – начальник Управління з виховної роботи, підполковник Олександр Доников провели низку зустрічей з батьками військовослужбовців чергового призову. Такі заходи вже відбулися в Тирасполі, Бендерах, Дубоссарах і Рибниці.

Олег Обручков під час спілкування з батьками висловив свою позицію щодо проведення таких зустрічей: «Вважаю, що подібні заходи досить важливі, оскільки ваші сини, повертаючись додому, діляться з вами, як з найближчими людьми, своїми враженнями від служби, як позитивними, так і негативними моментами. Ми відкриті для дискусії, хочемо почути вашу думку з усіх питань, що виникають, і готові відповісти на них».

У першу чергу, батьки цікавилися реалізацією на практиці нововведень у службі солдатів за призовом, зокрема, запитували про службу за принципом режиму робочого дня.

«З 2015 року ми призиваємо військовослужбовців у Збройні сили на 12 місяців. У зв’язку з цим утворився певний дисбаланс між кількістю призовників весняного й осіннього набору. Через це навантаження щодо несення служби військовослужбовцями в нарядах і на варті в певні моменти зростає. Ми працюємо над урегулюванням цього питання і незабаром дійдемо до рівномірної ротації солдатів весняного і осіннього призову. Сподіваємося, що до кінця року ситуація зміниться», – розповів міністр оборони.

Упровадження режиму проходження служби у формі «робочого дня» значно вплинуло на зниження випадків грубих порушень військової дисципліни. Такий формат мотивує солдат на сумлінне виконання обов’язків військової служби.

Олег Обручков зазначив, що в придністровській армії велика увага приділяється спортивній підготовці військовослужбовців.

«Ми в Збройних силах культивуємо різні види спорту. Півтора року тому був створений Спортивний клуб армії (СКА), в кожному місті та районі сформовані філії СКА, проводяться змагання», – зазначив міністр оборони. Так 29 серпня в Тирасполі проведено Спартакіаду філіалів СКА, присвячену 28-й річниці створення ПМР. У ній взяли участь понад 200 військовослужбовців з усіх міст і районів республіки, які змагалися у дев’яти видах спорту.

Від представників батьківських комітетів надходили конкретні пропозиції: обговорювали, наприклад, можливість надання військовослужбовцям за призовом пільг для проїзду на міжміському транспорті. Але це питання потребує законодавчого розв’язання.

Наступні зустрічі керівництва Міністерства оборони з представниками батьківських комітетів будуть регулярними.

Іван   МОКРИЦЬКИЙ.