Відродження авторитету Прокуратури ПМР

Відбулися урочисті заходи, присвячені 28-й річниці від дня заснування Прокуратури ПМР. Про перших керівників відомства, історію створення й наступність поколінь говорили на святкових зборах.

Урочиста церемонія розпочалася за багаторічною традицією: працівники та ветерани відомства відвідали могили засновників Прокуратури Придністров’я та органів юстиції – Валерія Чариєва, Бориса Лучика, Віктора Коротенка та Леоніда Іващука.

Головна частина зібрання відбувалася в актовому залі, де співробітники пригадали основні віхи історії формування органів нагляду, тісно переплетеної зі становленням молодої держави. Прокуратура Придністров’я, як система нагляду за чітким дотриманням законодавства і судочинства, з’явилася через 2 дні після проголошення тоді ще Придністровської Молдавської Радянської Соціалістичної Республіки. У пам’яті керівництва й працівників, а також ветеранів держоргану не тільки ця дата, а й імена керівників відомства того часу.

За словами прокурора ПМР Анатолія Гурецького, формування правоохоронних органів ПМР відбувалося в складні часи. На першому етапі в наглядовому органі працювали не десятки й не сотні, а одиниці співробітників. Звертаючись до присутніх, він висловив слова подяки ветеранам і службовцям відомства за самовіддану працю, спрямовану на забезпечення законності на території нашої республіки, за їх професіоналізм, наполегливість і почуття обов’язку перед своєю державою.

Зі словами привітання до працівників Прокуратури звернувся ветеран Сергій Степанов: «У такий день доречно пригадати людину, якої вже нема з нами. Прокурор Петро Скрипник був серед засновників Прокуратури ПМР, і мені довелося працювати з ним. Це була людина без вищої освіти, але досвідчений юрист, прокурор від бога. Близько 40 років віддав він служінню букві закону, юрист, якого не забувають й досі. Навіть після того як Петро Іларіонович пішов на пенсію, молоді прокурори часто приходили до нього не тільки за порадою, а й просто поговорити, а точніше послухати людину, що має багатий професійний і життєвий досвід. Петро Скрипник без страху й сумнівів став зі зброєю в руках на захист Батьківщини в 1941-му. Не зміг він залишитися осторонь і під час війни влітку 1992-го. 77-річний Петро Іларіонович допомагав працівникам прокуратури Бендер.  Допомагав на стільки, на скільки у нього вистачало сил».

Придністровці подолали той складний період. Нині Прокуратура ПМР виконує такі найважливіші функції, як державне обвинувачення в суді, нагляд за слідством і виконанням законів.

За словами Анатолія Гурецького, останнім часом у роботі органів Прокуратури відбулися серйозні зміни. Державному наглядовому органу повернуто частину повноважень, переданих у 2012 році Слідчому комітету. «Це досить серйозний крок, підтриманий Президентом і Верховною Радою. Повернення частини повноважень має значення для Прокуратури ПМР у цілому, як органу прокурорського нагляду, незалежно від того, хто з нас на якій ділянці працює. Відновлена основа, базис для відродження авторитету Прокуратури», – зазначив Анатолій Гурецький. У зв’язку з розширенням переліку функцій Прокуратури, зі складу Слідчого комітету в наглядовий орган були переведені 43 співробітники.

На честь 28-ї річниці ПМР і створення Прокуратури кращим працівникам були вручені державні нагороди. Першому заступнику Прокурора республіки Олександру Трояновському і заступнику Валерію Стародубу присвоєно класний чин «Державний радник юстиції ІІІ класу». А заступник Прокурора Ольга Ткаченко нагороджена орденом «Трудова Слава».

Анастасія   КАЛІОН.