Історичний листопад

Дата 4 листопада являє собою символ згуртованості усього народу, незалежно від походження, віросповідання, соціального становища та його перемоги 1613 року над смутою і гнітом. Народне ополчення, яке звільнило Москву від польських інтервентів, подарувало людям віру в себе, у силу єдності перед спільним ворогом.

З цією датою пов’язують закінчення смутного часу і початок нового – 300-річного етапу розвитку Російської держави. Саме тоді територія сучасного Придністров’я увійшла до складу Російської імперії.

«Жителі Придністровської Молдавської Республіки й тепер вважають себе невіддільною частиною могутньої Росії. День народної єдності – прекрасна нагода згадати історію свого народу, нагадати собі, як потрібно шанувати власну культуру й не піддаватися чужому впливу. Бажаю всім міцної самосвідомості, друзів різних національностей!» – з такими словами у святковий день звернувся до рибничан глава держадміністрації міста та району В’ячеслав Фролов.

Це порівняно молоде свято знайшло теплий відгук у серці кожної людини, яка вважає себе часточкою Руського світу. Історична єдність особливо значуща і для рибничан. До Дня народної єдності в Рибниці відбувся святковий тематичний концерт «Ми разом».

Жителів Рибниці порадував міський оркестр руських народних інструментів під керівництвом заслуженого діяча мистецтв ПМР Віктора Полізова. На сцені Палацу культури зі святковою програмою виступили солісти колективу оркестру: Людмила Гребенюк, Оксана та Ольга Садовник, володар Гран-прі конкурсу «Голоси Придністров’я – 2015» Сергій Володимир.

Концертну програму відвідав заступник глави держадміністрації із соціальних питань Юрій Молдовський, який високо оцінив рівень культурного заходу. Він зазначив, що артисти подарували гостям свята великий і яскравий концерт. У репертуарі виконавців переважали композиції патріотичної тематики, сповнені духу єдності, любові до Батьківщини, до матінки-Росії.

«Це свято нагадує про те, що ми – єдиний народ зі спільною долею та спільним майбутнім, символізує збережену єдність країни, єдність народу, єдність віри. В єдності та згуртованості – наша сила, наше світле завтра, благополуччя наших дітей», – наголосив Юрій Молдовський.

Та не тільки концертом обмежились у Рибниці. Святкування розпочалось ще 25 жовтня. У школах пройшли виставки-конкурси дитячих малюнків «Росія та Придністров’я – єдині», у культурно-дозвільному центрі провели розважально-ігровий захід «Я, ти, він, вона…» тощо.

Ще одна історична дата листопада – 100-річчя Великої Жовтневої революції. Вона вплинула не тільки на Росію, а і на весь світ, розділивши всі історичні події на «до» і «після». Це частина нашої історії, яку не можна викреслити з нашого минулого. Зранку 7 листопада рибничани згадували події 1917 року біля пам’ятників вождю революції Володимиру Іллічу Леніну та Борцям революції. У заході взяли участь заступник глави держадміністрації Юрій Молдовський, голова міськрайради народних депутатів Вадим Лозовський, голова Громадської ради Тетяна Рак, представники громадських організацій. «Незважаючи на неоднозначне ставлення до цієї події, Володимир Ленін є нашою історією. Він, безсумнівно, зробив великий внесок у розвиток нашої історії. Революція справила величезний вплив на настрій цілого народу, який зміг встати, оговтатися після Великої Вітчизняної війни й розвиватися далі», – наголосив у своєму виступі Юрій Молдовський. Мітинг завершився покладанням квітів до пам’ятників.

За часів Радянського Союзу було багато різних моментів – позитивних та негативних. Та мудрість нашого покоління має виявлятися в умінні берегти та примножувати набутий тоді досвід і виправляти допущені помилки. Саме тому і не викреслюють у нас зі списку святкових дат 7 листопада, а намагаються дати коректну оцінку тим подіям на різноманітних заходах, які провели, зокрема, в Рибниці та районі, а саме: круглий стіл «Сторінками Жовтневої революції» – у Рибницькому молодіжному центрі, виставку-бесіду «Революція, яка змінила світ» – у Центральній бібліотеці, виставку «Вся влада – Радам» – в історично-краєзнавчому музеї тощо.

Подібні заходи допоможуть нашій молоді правильно зорієнтуватися в потоці різноманітної інформації та зробити для себе належні висновки.

Владислав   КРИЖАНОВСЬКИЙ.