Жовтневий ювілей у Бендерах

Сотні бендерчан прийшли на свято Великого Жовтня до музею революційної та трудової слави залізничників. Відрадно, що сторічний ювілей пролетарської революції зібрав навколо себе не тільки людей старших поколінь, а й багато молоді.

Свято розпочалося театралізованою виставою. Перед присутніми, наче в історичному калейдоскопі, пролинули віхи революції, часи становлення і розвитку радянського суспільства.

Бендери – не тільки старовинне місто. Саме тут розгорталася революційна боротьба робітничого класу проти румунського володарства в тодішній Бессарабії. Місто свято зберігає пам’ять про збройне повстання робочих локомотивного депо та  нещадний кривавий розстріл біля Чорного ґанку румунськими солдатами.

Згадаймо сходинки історії радянських часів. На святі згадували досягнення радянської влади, яких було чимало. Це й індустріалізація країни, освоєння космічного простору, перемога над коричневою чумою, підкорення атому, радянський балет, хокей, остаточне вирішення житлової проблеми, безкоштовна медицина та освіта.

Забути це все неможливо, адже це наша історія, наше життя. Символічним своєрідним підтвердженням цих досягнень стало Звернення до нинішнього покоління бендерчан тих, хто жив і працював у місті в 1977 році. Капсулу зі зверненням 40-річної давності було урочисто зачитано присутнім.

Своєрідним апофеозом святкового мітингу стало закладання капсули зі зверненнями до нащадків, до тих, хто житиме у 2058 році, коли Бендери відзначатимуть 650-річчя від дня першого літописного свідчення про існування міста. У письмових зверненнях до майбутнього покоління молоді, до тих городян, що житимуть у 2058 році, лейтмотивом прозвучала придністровська державність, історія утворення і боротьби Придністровської Молдавської Республіки.

Засвідчити звернення до майбутніх поколінь було доручено: учню 5 класу Бендерської гімназії ім. О. Пушкіна Михайлу Караману, Почесному громадянину міста, поету Леоніду Литвиненку, голові міського Союзу громадських організацій Йосипу Герису, меру міста Роману Іванченку, голові депутатського корпусу міста Юрію Кара.

Символічно, що поряд із прізвищами дорослих своє свідчення у вигляді відбитку долоні залишила і чотирирічна бендерчанка Любаша Ракован. Також окрім звернень у капсулу заклали придністровські купюри та монети, флешнаповнювач з фільмами та піснями про ПМР, святковий випуск міської газети «Новое время».

Доставити капсулу на зберігання до історико-краєзнавчого музею було доручено кращому загону юнармійців «Зірка». Саме загін «Зірка» очолив і розпочав святковий парад з нагоди 100-річчя Жовтневої революції. Півкілометрова колона людей з транспарантами, квітами, червоними бантами на грудях пройшла вулицею Леніна і на якийсь час повернула нас у радянську епоху.

Цього ж дня відбулося покладання квітів до пам’ятників В. І. Леніну та герою-революціонеру Павлу Ткаченку.

Володимир   ПУКЛІЧ.