З мистецтвом наодинці

Виставка члена Спілки художників Придністров’я і Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва, Заслуженого художника Придністров’я Василя Рудяги, присвячена його 60-річчю, відкрилася в картинній галереї Тираспольського об’єднаного музею в другій декаді вересня.

За словами самого автора, подія має ретроспективний характер. Тут представлені його роботи з того самого часу, коли художник оселився в Тирасполі, приїхавши з України по закінченні навчання в Харківському художньо-промисловому інституті.

«Простір тиші» – ця назва персональної виставки якнайкраще передає настрій відвідувачів, коли, за задумом автора, можна залишитися наодинці з мистецтвом, відволіктися від повсякдення, насолодитися яскравими художніми полотнами, поринути у світ живопису. На суд колег і глядачів представлено понад 70 картин, за створенням яких – багаторічна праця і випробуваний часом досвід. Представлені в експозиції роботи майстра пензля за своєю тематикою близькі кожному жителю нашої республіки. Це й Тирасполь з його чарівливою вечірньою красою, і тепла атмосфера домашнього затишку, і святкові застілля, і, звичайно ж, тема рідної природи та натюрморти.

Особливість творів художника полягає у високому професіоналізмі, відточеній майстерності, приголомшливому почутті кольору, гармонії в поєднанні форм і об’ємів. Споглядаючи твори, написані Василем Івановичем, ніби потрапляєш у світ дивовижної краси й гармонії природи, у світ, в якому живуть персонажі його полотен – прості душевні люди.

Окреме місце на виставці відведено художнім полотнам, на яких зображено нашу столицю. Одна з серій і назву відповідну носить – «Вечірній Тирасполь». Це найбільш упізнавані місця та споруди міста в різні пори року. Здається, що незабаром історію Тирасполя наші нащадки вивчатимуть саме за картинами Василя Рудяги. Вже давно немає відомої колись та улюбленої столичними мешканцями «стометрівки», будинків, що нагадували про минуле нашого краю, невигадливих, але зі смаком та любов’ю зведених ще у XIX ст. приватних будиночків, з якими було пов’язане життя колишнього старого міста.

Друг художника Дмитро Кисельов-Бендерський ділиться своїми думками: «Василь Рудяга – один із найбільш самобутніх художників Придністров’я, на чиї роботи завжди дуже приємно дивитися. Він може побачити красу в дрібних предметах, натюрмортах і, зібравши їх в одне ціле, вибудувати  єдину композицію, яка транслює колорит нашого краю».

 Колеги ювіляра в один голос засвідчують, що Василь обдарований не лише талантом живописця, а ще й неабияким почуттям гумору. Про це свідчить серія його робіт «Рибальські байки» та інші твори.

За ескізами Василя Івановича виконано багато монет серії  «Червона книга Придністров’я», «Колкотова балка», «Міста Придністров’я», «Гороскоп», «Православні храми Придністров’я», «Герої Радянського Союзу в роки Великої Вітчизняної війни», «Свята і традиції» тощо.

За плечима живописця загалом понад п’ятдесят персональних виставок у Києві, Москві, Харкові, Вінниці, Кишиневі, Бендерах і Тирасполі. Художник нагороджений медаллю «За доблесну працю». Виставка триватиме до кінця жовтня.

Аліса   КОХАНОВА.