Спортсмени відчули турботу

На столі директора Дністровської дитячо-юнацької спортивної школи Світлани Мансурової акуратними стопками розкладені документи. Серед планів і розкладів виділяється Народна програма кандидата в Президенти ПМР Вадима Красносельського. Одним з її пунктів є «… підтримка і розвиток спорту». Для спортсменів міста ця програма стала прапором надії й дала старт міській програмі розвитку спорту та дитячих спортивних гуртків.

В останні два роки громадськість міста дійсно відчула досить активну турботу держави про розвиток спорту та здорового способу життя. Яскравим прикладом тому є муніципальна спортивна школа, яку відвідують понад 400 юних спортсменів, молодь та любителі спорту. Зауважимо, що відносно молодий Дністровськ (йому всього 57 років) зі спортом дружив завжди. Підтвердженням цьому є те, що секція боксу – ровесниця міста. До кінця дев’яностих, зі зрозумілих причин, спортивна слава міста енергетиків дещо померкла. У жалюгідному стані опинився міський стадіон, а також спортивні зали та споруди. Практично на звалище перетворився міський баскетбольний майданчик. Треба віддати належне керівництву міста, яке саме в той період зважилося на заснування муніципальної спортивної школи в будівлі колишнього дитячого садка. Однак, вона вимагала серйозного капітального ремонту, і перспектива розвитку спорту виглядала вже не такою й райдужною. І хоча до 50-річного ювілею Дністровська був частково реконструйований стадіон, незабаром з балансу Молдавської ДРЕС були зняті школа боксу і секції веслування. На щастя, місто взяло на себе їхнє утримання. Нині досягнення цих секцій є гордістю спортивної школи. Юні веслувальники та боксери, а також колишні вихованці школи здобувають чемпіонські звання на рингах і регатах, як у Придністров’ї, так і за його межами – в Росії, Молдові й Україні.

Будівля спортивної школи складається з двох корпусів. Поки що експлуатується тільки один, в якому замінили все, починаючи від системи опалення, вікон і дверей, електропроводки до установки економічного освітлення і необхідного сантехнічного обладнання. За словами директора, школа вперше відчула таку пильну увагу з боку міської влади. Про це свідчить і той факт, що до початку тренувального процесу установа радує око новими меблями й чистотою. Два тренувальні зали, в які вечорами навідуються і дорослі шанувальники спорту, обладнані різноманітними тренажерами, підлогу застелили сучасним покриттям.

 Здійснилася давня мрія тренерів секції веслування на байдарках і каное: придбано нові човни й досить дорогий тренажер. Крім роботи вищезгаданих секцій, а також боротьби, футболу, волейболу та баскетболу, в планах керівництва школи – відродження бадмінтону і настільного тенісу. Ґрунтовно обладнано й окремо розташовану будівлю секції боксу. Цього літа, за підтримки держадміністрації тут організували збори для юних боксерів. Держадміністрація, за можливості, виділяє кошти на поїздки вихованців спортивної школи на республіканські й міжнародні змагання. Прикладом для юнаків є імена чемпіонів, майстрів спорту: Єгора Заврічка, Віктора Мележенка, Данила Вєтрова, Ігоря Шумейка, Івана Бурдюжі, Василя Риженка, Максима Татарова, Анастасії Рожки. Цього року виконав норми майстра спорту ПМР та Росії з веслування на байдарках і каное Володимир Полішвайко. Школа пишається і своїми чудовими тренерами: Степаном Самофаловим, Валерієм Ємельяновим, Віктором Гур’євим, Андрієм Баланом, Валерієм Гноєвим, Олександром Афтентьєвим, Сергієм Тюліховим.

У директора є мрія облаштувати баскетбольний і волейбольний майданчики та футбольне поле з хорошим покриттям. У далекій перспективі чекає капітальний ремонт другого корпусу. Звичайно, є надії на підвищення заробітної плати тренерам, особливо початківцям. У спортивній школі діти беруть уроки у сильних і вольових фахівців, спілкування з якими є корисним для їхнього розвитку та становлення характеру.

Останнім часом збільшилася кількість міських спартакіад, турнірів, естафет і різних спортивних змагань. Організовує їх зазвичай колектив спортивної школи, а держадміністрація фінансує нагороди переможцям. Традиційними стали футбольні та інші турніри на Кубок глави держадміністрації.

Міський баскетбольний майданчик теж упорядкували й запланували його капітальний ремонт. У Дністровську створені всі умови для занять спортом. Пенсіонери можуть скористатися біговими доріжками міського стадіону. Любителів воркауту (одного з найпоширеніших видів вуличного спорту) приваблює загальнодоступний тренажерний майданчик, обладнаний кілька років тому з ініціативи депутата ВР ПМР Віктора Гузуна. Завдяки ентузіазму пристрасного любителя їзди на велосипеді, депутата міської Ради Олексія Бажутіна, цього літа в міському сквері спорудили велотрек і розпочали будівництво ролердрому. У планах держадміністрації – створення ще кількох спортивних майданчиків у різних частинах міста енергетиків.

У рамках програми підтримки та розвитку спорту в Дністровську глава держадміністрації міста Сергій Карюк разом зі спортсменами зробили вже чимало, а планів у них – ще більше.

Лара   ЧАЙКА.