Нові механізми оподаткування – на благо суспільства

Підприємці республіки опановують юридичні засади своєї діяльності, знайомляться зі змінами в оподаткуванні, які відбудуться в республіці вже з 1 січня 2019 року. Представники податкових інспекцій усіх міст і районів проводять навчальні семінари з підприємцями. Днями така зустріч відбулася в Дубоссарах.

У залі районної держадміністрації зібралися жителі міста і району, які протягом багатьох років зайняті індивідуальним підприємництвом, колективним фермерським господарством, малим та середнім бізнесом. Представники Дубоссарської податкової інспекції розповіли учасникам зустрічі про ухвалені спеціальні податкові режими для самозайнятих осіб, власників патентів, юридичних осіб, індивідуальних підприємців – суб’єктів малого і середнього підприємництва, які розвивають свій бізнес за спрощеною системою.

За словами в.о. керівника податкової інспекції Дубоссарського району Катерини Денисюк, 1 січня 2019 року втрачає силу Закон ПМР про індивідуальний підприємницький патент і вживатимуться три спеціальні податкові режими. Вони регламентуватимуть здійснення підприємницької діяльності й спрямовані на створення сприятливих умов для розвитку підприємництва в ПМР.

«Ті підприємці, які працюють з юридичними особами в галузі роздрібної торгівлі продовольчими й непродовольчими товарами, вже не зможуть скористатися патентною формою, тому що потрібно переходити на спрощену форму, яка передбачає обов’язкове застосування контрольно-касової техніки під час готівкових грошових операцій», – підкреслила Катерина Денисюк.

Згідно з новими спеціальними податковими режимами, нововведення торкнуться і податкових платежів. Сукупний податковий платіж включатиме: податок з потенційно можливого до отримання річного прибутку за ставкою 3 %; соціальні платежі – єдиний соціальний податок за ставкою 14 %; обов’язковий страховий внесок за ставкою 3 % і прибутковий податок, який сплачується за кожну особу, що застосовується у розмірі ставки 5 %.

Під час навчального семінару представники бізнес-товариств Дубоссарського району порушили перед фахівцями й свої конкретні запитання. Пропозиції підприємців враховуватимуться під час розроблення нових інструкцій.

Надія   ІВАНОВА.