«Лікбез» для платників податків

Виконуючи протокольне доручення Уряду ПМР від 18 червня 2018 року, працівники податкової інспекції м. Тирасполя щоквартально організовують семінари для платників податків.

Черговий, другий навчальний семінар, відбувся 19 жовтня в приміщенні актової зали Тираспольської держадміністрації, де зібралися представники малого та середнього підприємництва. Фахівці податкової інспекції відповідали на запитання, які надходили на їхню адресу в електронному вигляді та під час живого спілкування.

За словами заступника начальника Тираспольської податкової інспекції Ірини Каушан, подібні зібрання проводяться для того, щоб люди могли вчасно реагувати на зміни в законодавчих документах, оскільки не всі слідкують за ними, допускають помилки, а з’ясовується це під час перевірок. «Ми проводимо семінари й роз’яснюємо, що необхідно робити для недопущення подібних порушень», – зазначила вона.

Лариса Сонсядек, начальник відділу оподаткування фізичних осіб податкової інспекції по м. Тирасполю, сказала: «Мета таких семінарів – ознайомлення індивідуальних підприємців (ІП), фізичних осіб, усіх платників податків зі змінами в законодавстві щодо оподаткування. Також ми доводимо до відома присутніх найбільш типові помилки та порушення, які найчастіше зустрічаються під час складання звітів про ведення ними господарської діяльності. Ми пояснюємо, що треба знати, щоб такі порушення не повторювалися надалі. Ми використовуємо дані, виявлені під час перевірок або рейдів. Щоквартально розміщуємо інформацію на сайті Міністерства фінансів. Теперішнє засідання присвячується знайомству з новими законами про оподаткування, які набирають чинності з 1 січня наступного року і регулюватимуть діяльність ІП. 30 вересня ці закони були опубліковані на офіційному сайті Мінюсту».

Платники податків повинні знати, що з 1 січня 2019 року набуде чинності реформа, розроблена Урядом спільно з депутатами Верховної Ради та підтримана Президентом. Згідно з нею, нові закони щодо оподаткування істотно вплинуть і змінять порядок роботи малого бізнесу. Отже, індивідуальним підприємцям необхідно ознайомитися як мінімум з трьома законами з додатками на тему, присвячену трьом системам оподаткування. До речі, бізнесмени зможуть вибрати систему оподаткування, найбільш вигідну для себе.

У минулому залишиться той час, коли всі без винятку представники малого бізнесу працювали на основі патенту з єдиним обов’язковим податковим платежем. Влада республіки занепокоїлася тим, що за таким патентом з його невисокою вартістю здійснюються великі бізнес-проекти, перш за все в роздрібній торгівлі. Тому для ІП була затверджена нова, більш справедлива, на думку керівництва країни, система роботи, що включає різні режими оподаткування. Докладні роз’яснення щодо впровадження нового закону і надавалися зацікавленим особам.

Двері Тираспольської податкової інспекції відчинені щоденно (з 8-ї години ранку до 17-ї), де кожен підприємець може безоплатно проконсультуватися з усіх питань, що його цікавлять.

Свого часу голова парламентського комітету з розвитку підприємництва та промисловості Віктор Гузун, коментуючи всі ці законодавчі зміни, заявляв, що держава «…намагається вести чесний діалог з чесними підприємцями, аніскільки не підвищуючи податкове навантаження на малий бізнес».

Ірина   МАСЛОВА.