Амброзія – це не тільки їжа богів

Завершилася кампанія, стратегічною метою якої була боротьба з карантинними бур’янами. Стартувала вона ще весною під егідою служби державного нагляду Міністерства юстиції ПМР, де й було підбито підсумки боротьби з амброзією.

У міфології Древньої Греції слово «амброзія» означає «їжа Богів». Напевно, тоді й припустити ніхто не міг, що ажурна північноамериканська рослина з такою благородною назвою через сотні років виявиться небезпечним карантинним бур’яном, від цвітіння якого страждатимуть тисячі людей.

Починаючи з травня 2018 року, тобто до початку періоду цвітіння цієї отруйної рослини, комунальні служби, екологічна міліція, а також Державні служби екологічного контролю й охорони довкілля та державного нагляду згідно з розпорядженням Президента розпочали боротьбу з амброзією. Профільні фахівці спільно з представниками суб’єктів господарювання республіки, незалежно від їхнього юридичного статусу, обстежили всі земельні угіддя з метою виявлення амброзії полинолистої та інших карантинних бур’янів. За словами заступника начальника державної інспекції ветеринарного, фітосанітарного та фармацевтичного нагляду Міністерства юстиції ПМР Валентини Харченко, за період з 14 травня до 1 листопада було проведено 1 016 позачергових заходів боротьби з карантинними бур’янами. Усього обстежено 117 546 га угідь, з яких на 5 139 га виявлено амброзію. «Але це не означає, що ми повністю ліквідували її, адже обстежити всю територію за цей період просто фізично неможливо», – зазначила вона.

Під час проведення позапланових заходів з нагляду та контролю працівниками державної інспекції виявлено 88 фітосанітарних порушень і складено протоколи, передбачені статтею 10.1 та частиною 3 статті 10.7 Кодексу ПМР. Такі випадки супроводжуються й адміністративними покараннями. Сума накладених штрафів склала 8 464 рублі. «У деяких випадках робили зауваження або попередження, в залежності від обставин: багатодітна сім’я, хвороба, людина пенсійного віку. Усе це враховувалося під час винесення постанови. Головне завдання – ліквідувати бур’ян», – наголосила Валентина Харченко.

За її словами, у 2015 році було близько 70 звернень від жителів столиці, а на сьогодні спостерігається своєрідний прогрес – їм не тільки телефонують, а й приходять до них особисто, щоб розв’язувати складні питання разом. «У дворах багатоповерхівок жителі самі знищують бур’ян, у приватних оселях, якщо відсутні власники, сусіди допомагають або повідомляють нам, де необхідно знищити алергічну амброзію», – поділилася здобутим досвідом відповідальний фахівець.

У Тирасполі амброзія найчастіше росте на пустирях, ділянках під забудовою, де роботи так і не були розпочаті, а також на околицях міста. Серед проблемних ділянок – район кінцевої зупинки маршрутного таксі № 9, а також незабудовані землі Республіканського центру матері та дитини. З наступного року у містах на пустирях і ділянках, де немає значного скупчення людей, для боротьби з амброзією планують використовувати хімікати.

«Ми проводили роз’яснювальну роботу, читали лекції, співпрацювали з населенням, яке сприймає ситуацію з розумінням і допомагає всіма силами. І ми вдячні їм за це», – прокоментувала хід кампанії Валентина Харченко.

Віра   МАКОВА.