Ресурсний центр підготовки кадрів

Розширене засідання Республіканської державно-громадської координаційної ради соціальних партнерів з підготовки кадрів робітників і фахівців у системі професійної освіти відбулося у Тираспольському аграрно-технічному коледжі ім. М. Фрунзе. Це була зустріч представників влади з керівниками навчальних закладів та підприємцями. Вони обговорювали актуальні питання освіти й підготовки кадрів для агропромислового комплексу нашої держави.

У важливій події взяли участь: заступник голови Уряду Олексій Цуркан, міністр просвіти Тетяна Логінова, помічник міністра сільського господарства та природних ресурсів Федот Цибульський, керівники навчальних закладів аграрного спрямування та соціальні партнери.

Міністр просвіти республіки Тетяна Логінова порушила питання про дуальну освіту – навчання, за умовами якого теоретична частина підготовки надається на базі навчального закладу, а практична – на підприємствах, оснащених сучасним обладнанням. Студенти проходять виробничу практику на підприємстві без відриву від навчання. За ними закріплюється наставник, а по завершенні засвоєння програми навчання випускник працевлаштовується на цьому підприємстві.

Кадри для сільськогосподарського виробництва готують у п’яти навчальних закладах республіки. Щорічно абітурієнтам надається близько 160 бюджетних місць, а також можливість навчатися на основі договору. Однак не завжди рівень знань випускників відповідає вимогам роботодавця. «Головна проблема, з якою стикається система професійної освіти, на сьогодні полягає в тому, що вона, на жаль, не може забезпечити запити й вимоги мінливої економіки та соціальної сфери, які динамічно змінюються», – зазначила Тетяна Логінова.

Нині для якісної підготовки робітничих кадрів та підвищення рівня їхньої кваліфікації в галузі сільського господарства актуальним є питання створення на базі ДОЗ СПО «Тираспольський аграрно-технічний коледж ім. М. Фрунзе» оснащеного сучасною технікою Ресурсного центру підготовки кадрів.

Сільгосптехніка, з якою студенти ознайомлюються в коледжах і технікумах, була закуплена кілька десятиліть тому й уже давно практично не використовується на виробництві. У результаті випускникам доводиться на перших порах роботи, по суті, заново перенавчатися. Освітні програми та підручники також застаріли. Щоб виправити ситуацію, пропонується застосовувати практико-орієнтований підхід. За словами начальника Управління професійної освіти Міністерства просвіти Людмили Тануркової, нововведення діятимуть з наступного навчального року. Першим етапом буде відкриття експрес-курсів для швидкого навчання за деякими спеціальностями. «Ми запланували в практико-орієнтованій дуальній системі навчання дорослих трактористів. На базі кожної з п’яти організацій середньої професійної освіти ми виділили по 20 бюджетних місць. Засвоєння теорії відбуватиметься зазвичай у стінах технікуму, а практика буде організована на підприємствах агропромислового комплексу на нових тракторах і комбайнах», – розповіла фахівець Міністерства просвіти.

Термін навчання – всього 5 місяців замість трьох років за звичайною програмою. Паралельно змінюватиметься й система підготовки агрономів, технологів і механіків.

Учасники наради звернули увагу на те, що підвищення якості підготовки фахівців залежить від організації виробничої практики для студентів. За словами директора фірми «ЄвроРостАгро» Юрія Діуци, він готовий читати лекції для студентів та вчителів, організовувати екскурсії й навіть надавати учням можливість самим сісти за кермо сільгосптехніки нового покоління. Для цього необхідно збільшити термін практики й організовувати її під час проведення польових робіт.

З сільгосппідприємствами вестимуться переговори про підготовку фахівців для конкретної фірми та за контрактною системою. Отже, по закінченні навчального закладу, випускники будуть працевлаштовані. За цією системою вже ведеться підготовка працівників для підприємств легкої промисловості та металургії.

Анастасія   КАЛІОН.