Закохана у свою справу

Понад 30 років працює на Державному поліграфічному підприємстві «Бендерська друкарня «Поліграфіст» Ніна Федорівна Кирилюк. Нині вона – керівник поліграфічного виробництва, структуру якого складають три цехи: набірний, друкарський і палітурний.

На виробництві працюють близько 80 осіб – інженерів, спеціалістів середньої ланки, робітників. Кожна хвилина робочого дня Ніни Федорівни насичена виробничими проблемами. Вона безпосередньо здійснює керівництво всіма ланками виробничого процесу, спілкується із замовниками. Тому і зустрітися з Ніною Федорівною не вдалося з першого разу. І все ж, зустріч відбулася.

Народилася Ніна в місті Христинівка на Черкащині. Її батьки, Федір Степанович та Агафія Петрівна, працювали на залізниці. Під час навчання в школі дівчина прикипіла душею до хімії. Однокласниць і навіть батьків дивував потяг та інтерес Ніни до такого складного предмета. А їй він подобався найбільше. Тому й не дивно, що після школи, в 1977-му, дівчина легко вступила до Львівського поліграфічного інституту. Навчалася студентка добре і в 1982 році одержала призначення в Кишинів на комбінат харчопромоформлення. Про Львів у Ніни Федорівни збереглися найкращі спогади – готична архітектура, оперний театр ім. І. Франка, парк «Шевченківський гай», де вона любила бувати майже щоденно.

У 1983 році Ніна одружилася та переїхала до Бендер, і як висококваліфікованому спеціалісту їй одразу довірили відповідальну посаду начальника друкарського цеху. У 2010 році, під час реорганізації підприємства, її призначають керівником усього поліграфічного виробництва. Ніна Федорівна добре пам’ятає роботу цього відділу друкарні за радянських часів. Тоді й структура, й обсяги замовлень були велетенські. На сьогодні ж умови роботи, асортимент поліграфічних виробів диктує ринок. Давно залишився в минулому класичний спосіб друкування – високий друк. На підприємстві використовується виключно сучасний, так званий плоский спосіб – офсетний. Майже всі виробничі процеси комп’ютеризовані. Асортимент замовлень – дуже широкий, «Поліграфіст» спроможний виконати будь-яке, навіть найпримхливіше завдання. Щодобово тут кипить робота: друкуються придністровські газети, книги придністровських авторів, підручники для навчальних закладів, календарі, бланки бухгалтерського обліку тощо. Крім того, ДУВПП «Бендерська друкарня «Поліграфіст» – підприємство, що виконує спеціальні державні замовлення на друкування бланків і документів строгої звітності. Велика відповідальність за вчасне, якісне виконання всіх зазначених виробничих обсягів лежить на тендітних плечах Ніни Федорівни, і, як зазначив директор підприємства Микола Афанасійович Нагибін, вона на відмінно справляється з ними. Серед своїх підлеглих Ніна Федорівна безумовний лідер і авторитетний інженер. Накопичений досвід дозволяє їй оперативно, не порушуючи технологічний процес, вирішувати будь-які нестандартні виробничі ситуації.

А ще Ніна Федорівна дбайлива мати: разом з чоловіком Миколою вони виховали гарних дітей – сина Олександра та доньку Ольгу. Діти вже дорослі. Син – офіцер-прикордонник. Донька успішно закінчила Одеський державний політехнічний університет, живе і працює в Україні. В людях жінка цінує чесність, добросовісне ставлення до дорученої справи, порядність. У кожну вільну хвилинку Ніна Федорівна читає книги. Серед її улюблених авторів Павло Загребельний, Федір Достоєвський, Дарина Донцова та Олександра Марініна.

Володимир   ПУКЛІЧ.