День української мови та писемності в Придністров’ї

Українською мовою у світі розмовляють понад 48 млн людей. Вона багата, красива і милозвучна. Це державна мова України, одна з офіційних мов Придністров’я. Вважається, що за милозвучністю вона посідає друге місце у світі після італійської. Саме про це розповідають своїм учням учителі української мови та літератури в Придністров’ї. Особливо багато про українську мову говорять 9 листопада, в День української писемності та мови.

У загальноосвітніх закладах нашої республіки цю дату теж відзначили. Викладачі української мови Тирасполя, Бендер, Кам’янки, Рибниці, Слободзеї, Григоріополя та Дубоссар 9 листопада на своїх уроках згадували про Нестора-лі-
тописця, його внесок у формування мови та писемності.

У Тираспольській гуманітарно-математичній гімназії до цієї дати був проведений конкурс малюнків. Діти охоче відгукнулися на пропозицію продемонструвати свій талант. Найкращі роботи прикрасили стенд «Творчість юних гімназистів».

Нестандартно цей день пройшов у Тираспольській середній школі № 2 імені О. С. Пушкіна. За традицією, 9 листопада в навчальному закладі проводився квест, присвячений Тижню науки та миру. Одна зі станцій, яка розміщалася в кабінеті української мови та літератури, називалася «Народні традиції». Учасникам квесту необхідно було розв’язати завдання, за темою пов’язані з Днем української писемності та мови.

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка до Дня української писемності та мови Центром української культури та кафедрою української філології філологічного факультету проведено українознавчу вікторину «Знавець рідної мови». Участь у ній взяли студенти декількох факультетів. Перед початком вікторини з вітальним словом до присутніх звернулася керівник Центру української культури Алла Третяченко, яка нагадала учасникам про історію цього свята, побажала успіхів у мовознавчому змаганні. Під час заходу студентам були продемонстровані пізнавальні відеоролики про Нестора-літописця.

У вікторині взяли участь 4 команди, які складалися зі студентів філологічного та економічного факультетів (команди «Ліхтар» та «Калина») та Інституту державного управління, права і соціально-гуманітарних наук («Сало» і «Гай зелененький»). Учасникам були запропоновані різноманітні конкурси на знання української мови та літератури, фразеології. Усі завдання вирішували завзято, студентам особливо сподобалося розгадувати кросворди й ребуси. У невимушеній атмосфері обличчя майбутніх викладачів, економістів та управлінців просто світилися від задоволення. Серед учасників, як завжди буває під час проведення конкурсів, визначилися переможці. Виявилося, що пальму першості зовсім не просто було здобути. За підсумками проведених конкурсів перемогу виборола команда «Калина», на другому місці – «Ліхтар», на третьому – «Сало», на четвертому – «Гай зелененький».

Підсумок конкурсної програми підбила Олена Якимович, яка завідує кафедрою української філології. Вона подякувала всім учасникам команд за активну участь у вікторині, нагородила їх дипломами та звернулася до присутніх зі словами: «Дорогі друзі, нехай всіх нас об’єднує належність до великого українського народу! Плекаймо всі разом ту мову, яка дісталася нам у спадок від наших предків! Великий український учений, мовознавець Іван Огієнко сказав: «Мова – душа кожної національності, її святиня, її найцінніший скарб», тому ми не маємо права забувати, хто ми є».

Ольга   БУРДУЖА.