Мов поганих не існує у світі, є лише погані язики

У Кишинівській бібліотеці ім. Лесі Українки відзначили День української писемності та мови.

Святкування відбулося по-родинному, майже в сімейному колі, аж ніяк не применшуючи значущості цієї події для всієї української діаспори, яка проживає в Молдові. Координатор програми вечора, голова товариства «Просвіта» Галина Рогова та співробітники бібліотеки на чолі з директором Людмилою Барба організували подію так, що для присутніх час пролетів на одному диханні. Ніхто не хотів розходитися до самого вечора.

Навіть чотирирічна внучка консула Посольства України в РМ Михайла Харишина була в захваті від того, що відбувається, тим паче, що настрій подальшого перебігу зустрічі однодумців задали проникливі авторські вірші Михайла Володимировича.

Пронизані живою ниткою почуття громадянської відповідальності за долі держав, його віршовані рядки не могли залишити байдужими жодного з присутніх: ні народного архітектора України Валентина Ісака, ні екс-депутата парламенту Молдови кількох скликань Миколу Олійника, ні інших активістів української діаспори, серед яких відомі письменники, журналісти, вчені, артисти.

Недарма українську націю вважають співучою, ліричною, душевною, як і пісні, що стали інтернаціонально народними. Доказом цьому став виступ музичного колективу з села Балцата Криулянського району, що за 15 кілометрів від Кишинева. Гурт нещодавно повернувся з чергового міжнародного круїзу.

У той незабутній вечір пролунали українські, молдавські та пісні інших народів у виконанні цього жіночого хору. Вони стали прекрасним обрамуванням щирих, душевних слів про любов, вічну непорушну дружбу українського і молдавського народів.

Володимир   МУЗИЧЕНКО.