Недарма в народі кажуть: «Хліб – усьому голова»

Як у кожній родині є особливі рецепти та секретні засоби приготування різноманітних страв, що передаються поколіннями, так і на нашому заводі, як у великій сім’ї, є свої традиції, які ми трепетно зберігаємо.

М’який гарячий хліб, ароматні глазуровані булочки з маком, різноманітні печива, пряники, бублики – перед цими ласощами залишитися байдужим не може ані доросла людина, ані дитина. Розпочався цей матеріал з розповіді про хлібні вироби не випадково. Наприкінці осені, 18 листопада, всі працівники харчової промисловості святкують своє професійне свято. Напередодні цієї дати ми вирішили завітати у гості на Бендерський хлібокомбінат та дізнатися, чим живе сьогодні підприємство.

Відвідавши будь-який продовольчий магазин у Бендерах, ви незмінно побачите там свіжий бендерський хліб. «Смачно», «Як і раніше» – саме ці слова споживачі пов’язують з продукцією Бендерського хлібокомбінату, який вже протягом 70 років забезпечує місто та всю республіку своїми виробами.

Понад 220 співробітників, 120 найменувань різноманітних товарів, 10 тонн готової продукції на добу, близько 80 одиниць основного та допоміжного обладнання – це лише цифри, за якими стоїть багато праці майстрів своєї справи. Тож пропонуємо вам дізнатися трохи більше про це підприємство у спеціальному інтерв’ю для нашої газети з директором ДУП «Бендерський хліб» Юрієм Євтодієвим та заступником директора з виробництва, начальником виробничо-технічної лабораторії Надією Ігнатьєвою.

– Яка продукція заводу має найбільший попит серед населення республіки?

Н. І.: Уже кілька років статус найпопулярнішого продукту впевнено утримує наша «Обожайка» – булочка з листкового тіста з маком і шоколадною глазур’ю. Її дійсно можна назвати одним з найулюбленіших кондитерських виробів нашого заводу серед покупців, бо з кожним роком виробництво цих булочок тільки збільшується. Наприклад, у порівнянні з жовтнем минулого року, цієї осені ми збільшили випуск «Обожайок» на 3 тонни. Також серед населення популярні струдлі з різноманітною начинкою, плюшка «Московська» та глазурована слойка з шоколадом і горіхами. Їх можна назвати нашою брендовою продукцією.

– Нещодавно Бендерський хлібозавод проводив конкурс серед населення республіки, розкажіть про нього.

Ю. Є.: Це був конкурс на назву для нашої нової булочки. В ньому міг взяти участь кожен охочий. Головною умовою конкурсу було придумати цікаву та незвичайну назву для нового продукту і надіслати нам свою пропозицію електронною поштою. Впродовж двох тижнів ми отримували різні варіанти від населення. Дуже радісно, що деякі з назв були пов’язані з історією міста і харчової промисловості. На сьогодні конкурс уже закритий і ми обираємо переможця, пропозиція якого стане назвою для нової булочки. Тому своє довгоочікуване ім’я булочка отримає зовсім скоро.

На сьогодні вона вже є в реалізації, причому результати дуже хороші. Щодня ми продаємо приблизно 300–400 булочок. Рецептура в неї дуже цікава: зверху булочка покрита білою глазур’ю, а всередині – начинка з ароматом пломбіру. Вона дуже смачна і тому має великий попит.

– Яку ще нову продукцію пропонує хлібозавод своїм покупцям?

Н. І.: Нової продукції на нашому хлібозаводі останнім часом з’явилося дуже багато. Нинішнього року ми розробили багато рецептів хліба: «Злаковий» з зерновою присипкою, «Елітний» з кунжутом і маком, «Кукурудзяний» та інші. Також з’явилися і нові кондитерські вироби, наприклад, горіхове печиво з кокосовою стружкою, прісне печиво, різнокольорові булочки з глазур’ю, серія здобних ріжків з різноманітною начинкою, вершкова булочка. Для того, щоб наші споживачі залишилися задоволеними, ми намагаємося розробляти не тільки смачні, а й цікаві рецепти, наприклад, булочки «Інь-Янь». Упевнена, що таку продукцію можна знайти тільки на нашому хлібозаводі. «Інь-Янь» – це дві булочки: одна з корицею, покрита темною глазур’ю, а інша із заварним кремом і родзинками, покрита білою глазур’ю, вони продаються разом в одній упаковці.

У нашому асортименті також з’явився яблучний ріжок. Його можна назвати реакцією на прохання наших постійних покупців. Від споживачів та знайомих ми іноді чули: «А чому в булочках повидла усередині так мало?». Ось і вирішили зробити такий ріжок, де повидла буде багато. Якщо готова булочка важить 200 грамів, то повидла в ній 60 грамів, тобто 30 % від виробу займає начинка. Ну, гадаємо, вже нарешті люди будуть задоволені та наїдяться повидла.

На сьогодні також триває робота в лабораторії, працюємо над новим кексом з какао та пломбірною начинкою.

– Звідки беруться рецепти для нових виробів?

Н. І.: Буває, бачимо щось цікаве в інтернеті, а іноді звертаємося до домашніх кулінарних зошитів та книжок наших співробітників. Таким чином, наш асортимент поповнюють і сімейні рецепти, ми зберігаємо їхні традиції, що на мій погляд дуже важливо. Але перш ніж допустити якусь продукцію на масове виробництво, все необхідно перевірити. Кожен новий хліб або булочка починає свій шлях з лабораторії, де тестуються рецепти. Там ми експериментуємо з формою, начинкою, масою, пробуємо випікати. Все проходить методом проб і помилок. Коли ми, нарешті, отримуємо той результат, який нас влаштовує, то розраховуємо рецептуру на 100 кг борошна або на 1 тонну, в залежності від цеху, який виготовлятиме виріб. Після розрахунків знову проводиться пробна остаточна випічка, і якщо у нас все сходиться, то пускаємо новий рецепт у виробництво.

– Розкажіть про вашу участь у конкурсі «Придністровська якість».

Н. І.: У цьому конкурсі ми беремо участь щороку, і 2018-й не став винятком. Комісія вже відвідала наше підприємство, це відбулося в жовтні. Як правило, перевіряється стан заводу, його технічне оснащення та сама продукція. На дегустацію ми виставили хліб «Житній», булочку «Обожайка», торт «Лакомка», а також яблучний ріжок.

Ю. Є.: Ці вироби були обрані за смаковими якостями, за товарним виглядом і за попитом покупців. Ми вважаємо, що виставляти на конкурс необхідно ту продукцію, яка популярна серед населення. Наступного року, гадаю, на дегустацію ми виставимо нову, поки що безіменну булочку, бо я впевнений, що за рік вона стане також улюбленою продукцією нашого заводу.

Цей конкурс нагадує жителям про підприємство, про те, що у нас виготовляють якісну продукцію. У свою чергу, для установи він теж є поштовхом. Нам приємно робити для своїх споживачів сюрпризи, подарунки, розробляти новинки, проводити конкурси. Ми ніколи не забуваємо і про якість продукції, адже таким чином придністровці завжди будуть ситі та задоволені.

– Яку хлібобулочну продукцію в Придністров’ї випускає тільки «Бендерський хліб»?

Н. І.: У нашому асортименті, дійсно, є ексклюзивна продукція, яку крім нас у республіці ніхто не випускає, наприклад, печиво «Фітнес». Виготовляється воно без борошна, у його складі тільки вівсяні пластівці, родзинки, льон, насіння, кунжут – тобто воно дуже корисне.

Уже фірмовим можна назвати «Молдавський сувенір» – пряник з начинкою. На нашому заводі впроваджена своя технологія виготовлення сувеніру, яку використовуємо в республіці тільки ми. Він робиться в кілька етапів, але, звичайно ж, усі рецепти заводу – це секрет.

До Нового року вже традиційно ми печемо свої булочки-ялинки. Історія виникнення цього виробу дуже цікава. Все почалося з року Вівці (Кози), коли наші співробітники вирішили виготовити булочку-баранчика. Вона була викладена вручну з макових рулетів і оформлена як баранчик на ніжках. Серед покупців ця новинка набула популярності, тож ми вирішили придумати ще щось. Кожного року виробляти нові форми та вигадувати рецептуру для новорічної булочки для підприємства складно, тому зробили універсальну – ялинку, яка щороку буде актуальна. Тоді фахівці нашого заводу підготували кілька залізних форм, щоб швидко нарізати тісто, в лабораторії була розроблена рецептура, і «Ялинки» потрапили у масове виробництво. З цією ідеєю ми також не прогадали – наші новорічні булочки покупці дуже люблять та щороку їх чекають.

– Який період року можна назвати найскладнішим для підприємства?

Ю. Є.: Не стільки складним, як відповідальним та продуктивним можна назвати період Великодня. В ці дні завод виконує дуже великий обсяг роботи: крім основної продукції (хліба та кондитерських виробів), необхідно встигати виготовляти всім відомі бендерські святкові кекси. Ці вироби, у свою чергу, вимагають особливої уваги та постійного спостереження за процесом. Співробітники працюють як один злагоджений механізм, бо для того, щоб виконати замовлення, підприємство повинно працювати безперервно, цілодобово та дуже швидко. Ми розуміємо, що в кожній родині на святковому столі має бути Великодній кекс, тому працюємо з максимальними зусиллями.

Також багато роботи в наших фахівців у період Різдвяних свят. У ці дні головною метою підприємства є забезпечення населення смачними традиційними калачами.

– Які плани у хлібозаводу на майбутнє?

Ю. Є.: По-перше, ми намагаємося зберегти ті класичні технології виробництва, які на сьогодні в нас є. Усі вироби в нас виготовляються на натуральних продуктах, без хімії. Хліб, наприклад, ми робимо на молочній сироватці. Її привозять до нас із придністровських підприємств. І таких особливостей дуже багато.

По-друге, ми працюємо над упаковкою для нашої продукції. На мій погляд, нині вона проста і не дуже зручна. Ми вирішили «обновити одяг» в першу чергу улюбленій багатьма «Обожайці». На сьогодні упаковка в роботі, та вже наприкінці осені булочку можна буде побачити оновленою.

Також у плани хлібозаводу входить збільшення збуту продукції шляхом відкриття хлібних автолавок. Така практика в нас уже є: ми відкрили свій «магазин на колесах» у Слободзеї. Жителі цього населеного пункту дуже задоволені тим, що вони мають можливість купляти бендерський хліб. Плануємо впровадити в життя такі ж автолавки в інших містах і районах Придністров’я.

– Що побажаєте читачам українськомовної газети «Гомін» напередодні Дня працівника харчової промисловості?

Ю. Є.: Купуйте тільки корисну, якісну та натуральну продукцію, бо від того, що людина споживає, залежить її здоров’я та фізичний стан. Такою продукцією і є наш бендерський хліб, який протягом десятиліть виготовляється за традиційною технологією без хімії та шкідливих добавок. Для своїх покупців ми плануємо ще багато сюрпризів та новинок. Тож вживайте нашу продукцію, адже ми стараємося заради вас, шановні придністровці.

Тетяна   БУКІНА.