Основа економіки району

Саме таку характеристику – коротку, але містку – дав агропромисловому комплексу глава держадміністрації Кам’янського району Володимир Бичков.

Вітаючи працівників сільського господарства та переробної промисловості з професійним святом, він зазначив, що від результатів їхньої повсякденної праці залежать соціальна стабільність у суспільстві та економічний потенціал не лише Кам’янщини, а і республіки. Адже за підсумками нинішнього – не дуже сприятливого за кліматичними умовами – сільськогосподарського року, район став кращим у Придністров’ї з урожайності основних культур.

Лідерами наші землероби стали серед рослинників республіки, намолотивши по 48,8 центнера зернових і зернобобових культур із кожного з 9 286 га. Озимої пшениці, яка є гарантом того, що країна не залишиться без хліба, зібрали по 44,7 центнера з гектара (середня врожайність у республіці 38,8 ц/га), озимого ячменю – 31,8 ц/га (по республіці 28,8 ц/га), сої – 18,1 ц/га (у республіці 14,6 ц/га). Основні технічні культури – озимий рапс і соняшник – дали відповідно по 31,8 і 24,9 ц/га. Всього ж із 20 тисяч гектарів зібрано понад 80 тисяч тонн зерна й овочів, винограду та фруктів, технічних і кормових культур.

Кращі у Придністров’ї результати досягнуті завдяки впровадженню прогресивних технологій обробітку сільгоспкультур, широкому використанню краплинного зрошування та сучасної високопродуктивної техніки, яка дозволяє виконувати всі агротехнічні прийоми якісно та вчасно, зваженому підходу до вибору високоврожайного і стійкого до несприятливих погодних умов насіннєвого матеріалу. Сільгосппідприємства, що постійно крокують у ногу з часом, найкращі трудівники полів і ферм, садів і переробних підрозділів були відзначені на урочистому заході спеціальними дипломами в декількох номінаціях.

Передовими багатогалузевими господарствами визнано колгосп «Путь Леніна» та селянсько-фермерське господарство Анатолія Сердуня, які щороку збирають високі врожаї зерна й овочів, баштанних, технічних і кормових культур. У колгоспі нинішнього року вперше в Кам’янському районі почали вирощувати нут і сочевицю. Саме тут працює і «Кращий овочівник» Олександр Ананій. Його бригада вже багато років безперебійно забезпечує жителів району вітамінною продукцією, а також є постійним постачальником томатів, перцю, баклажанів, моркви та цибулі на консервний завод.

Колгоспники зберегли ферми, де відгодовують велику рогату худобу, свиней, овець. Щорічно господарство «Путь Леніна» реалізує близько 50 тонн м’яса, а також бринзу та мед. У номінації «Тваринництво» колгосп відзначено разом із фермерським господарством Віктора Андрусевича, який не лише відгодовує велику рогату худобу та свиней, а й забезпечує виробництво молока. Звання «Кращий тваринник» дістав завідувач ферми ТОВ «Калина» Ігор Бабчинецький.

Лідерами у вирощуванні зернових і технічних культур стали ТОВ «Кам’янський колос» та селянсько-фермерське господарство Людмили Руссу. Ці землероби добилися найвищої в районі врожайності озимої пшениці: по 55 і
58 центнерів зерна з кожного гектара! Вагомий внесок у розвиток рослинництва зробили «Кращий механізатор» Микола Чеколтан, який присвятив майже 30 років роботі у сільгоспкооперативі «Подойма», та «Кращий водій» Валентин Паладій, який щороку перевозить понад тисячу тонн сільськогосподарської продукції, виробленої на полях і в садах ТОВ «Альтус-плюс».

У селі Янтарне, де розташовані плантації винно-коньячного заводу «КВІНТ», зібрано близько 4 000 тонн винограду. На місці налагоджене і первинне перероблення ягід. Зберігають і розвивають кращі виноградарські традиції, закладені на Кам’янщині ще на початку ХІХ століття російським фельдмаршалом Петром Вітгенштейном, і трудівники селянсько-фермерських господарств. Григорій Шеремет присвятив догляду за лозами 15 років. Його виноградник, розташований на 7 гектарах, славиться відмінними урожаями соковитих ягід.

Майже всі плодоносні сади належать селянсько-фермерським господарствам, кращим серед яких визнане СФГ Сергія Гадіяка. Він з 2008 року культивує вирощування черешень, слив, яблук. Впровадження сучасних технологій, у тому числі краплинного зрошування, дало йому можливість добитися найвищої в районі врожайності фруктів – 160 ц/га.

Провідним переробним підприємством є Кам’янський консервний завод, який збільшив обсяги виробництва продукції в порівнянні з минулим роком на 130 %. Суттєво розширився асортимент консервів, зокрема освоєно випуск соку з м’якоттю – яблучного та сливового. Напівфабрикату закладено більше, ніж 2017 року,  що забезпечить продовження сезону перероблення. «Кращою за професією» колектив назвав Ніну Кузнець, під керівництвом якої трудівники томатно-сокового цеху № 3 вже переробили понад 10 тисяч тонн яблук. Відзначено в номінації й господарство Анатолія Пастіки. Фермер упровадив у цикл сільгоспвиробництва технологію виготовлення сухофруктів, які мають великий попит не лише на внутрішньому ринку, а і в Росії.

У святковий день один за одним піднімалися на сцену хлібороби, садівники, овочівники, виноградарі, тваринники, консервники, ушановані за багатолітню сумлінну працю державними і відомчими нагородами. І кожного з них зал зустрічав справжньою овацією, визнаючи важливість внеску трудівників галузі в розвиток району та республіки.

Тетяна   ГРИЦЮК.