Співпраця Уряду і Федерації профспілок

Прем’єр-міністр ПМР Олександр Мартинов 12 грудня провів зустріч з керівництвом Федерації профспілок Придністров’я (ФПП), на якій сторони підбили підсумок виконаної за рік спільної роботи.

Сторону виконавчої влади, крім Олександра Мартинова, представляли віце-прем’єр Олексій Цуркан, заступник Голови Уряду – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник, міністр із соціального захисту і праці Олена Куліченко, міністр сільського господарства і природних ресурсів Єфимій Коваль, міністр просвіти Тетяна Логінова, міністр охорони здоров’я Андрій Гуранда, начальник Держслужби з питань культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, а також інші офіційні особи.

Такий формат співпраці обидві сторони визнають ефективним і конструктивним. На розширених зустрічах Уряд спільно з ФПП вирішує різноманітні проблемні питання. Наприклад, допомога з боку держави Кам’янській оздоровниці «Дністер» дозволить їй розширити спектр послуг і поліпшити фінансове становище. Федерація постійно взаємодіє з такими органами державного управління, як Міністерство із соцзахисту та праці, Мінекономрозвитку, МОЗ, Мінпросвіти.

Перш за все, фахівці Уряду доповіли про виконану роботу з раніше позначених профспілками проблем. Крім того, членів ФПП цікавило, як складатиметься ситуація щодо літнього оздоровлення дітей у 2019 році. Віце-прем’єр Олексій Цуркан повідомив, що у 2018 році було придбано понад 1 900 путівок. Наступного літа їх кількість збільшать до 2 323. Більше того, вперше за довгий час діти з інвалідністю змогли відпочити на Чорноморському узбережжі коштом держави.

Порушувалося також питання про можливість упровадження так званих «пілотних проектів» у заклади культури з метою підвищення фонду оплати праці. Цей механізм уже апробований у ряді міністерств і підпорядкованих їм організацій, і результати апробації вселяють надію. До того ж у поточному році держава взяла курс на підвищення прибутків громадян. Були повернуті надбавки за особливі умови праці медичним працівникам і педагогам корекційних установ. Додатково нараховуються 100 рублів пенсіонерам, чий прибуток нижчий за прожитковий мінімум. З 2019 року пенсії та зарплати бюджетників зростуть на 7 %.

Голова ФПП Віктор Іванченков підкреслив важливість участі профспілок у суспільному житті республіки. Одним із напрямків такої взаємодії може стати подальша реалізація Стратегії розвитку Придністров’я, підписана того ж дня Президентом ПМР. Олександр Мартинов зазначив, що цей документ увібрав у себе концептуальні параметри подальшої роботи всіх органів державної влади. Практичне втілення Стратегії розвитку позначиться на процесі розробки законів і підзаконних актів, до якого приєднаються і профспілки.

Під час розмови члени ФПП просили посприяти в проведенні капітального ремонту одного з корпусів дитячого оздоровчого табору «Вікторія». Власних грошей вистачає тільки на поточні витрати. Така допомога сприятиме додатковому оздоровленню понад 80 дітей в одну зміну, а за сезон – 320 підлітків. За дорученням прем’єр-міністра профільні фахівці підготують оцінку інвестиційної потреби, проаналізують результати фінансової діяльності табору і складуть план подальших дій.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Голова Уряду закликав ФПП і надалі порушувати всі проблеми, що хвилюють профспілки, а також запевнив, що жодна з них не залишиться поза увагою, щодо кожної проблеми буде вироблене рішення. «Ще раз підкреслю: ці зустрічі для нас надзвичайно важливі з практичної точки зору. Вони корисні, оскільки завжди закінчуються реалізацією питань на користь придністровців», – сказав  премь’єр Олександр Мартинов.

«Це добре тому, що за мою бутність профспілковим функціонером ми вперше маємо можливість спілкуватися з членами Уряду, ставити перед ними не завжди зручні запитання, але одержувати конкретні відповіді й рішення», – підсумував Віктор Іванченков. Такого тісного контакту з Урядом у ФПП раніше ніколи не було. Головним є те, щоб налагоджена співпраця між сторонами була плідною.

Оксана   ЧЕБАН.