Підсумки Року рівних можливостей

Науково-практична конференція «Рік рівних можливостей: підсумки та перспективи» за участю представників Міністерства з соціального захисту та праці, а також громадських організацій стала єднальною ланкою поточного й наступного етапів співпраці влади й суспільства у розв’язанні проблем людей з обмеженими можливостями здоров’я. Розглядалися результати роботи різних установ республіки щодо вдосконалення можливостей життєдіяльності особливих людей, а також обговорювалися перспективи розвитку державної цільової програми (ДЦП)«Рівні можливості», пролонгованої ще на 4 роки.

У вітальному адресі Вадим Красносельський висловив вдячність державним і громадським організаціям за виконану роботу та відзначив важливість цієї справи для всіх придністровців: «У 2018 році було зроблено багато, але ще більше нам належить зробити. Адже питання, які стояли на порядку денному й накопичувалися десятиліттями, неможливо вирішити відразу, за один Рік рівних можливостей. Проте важливо, що є розуміння і зацікавленість з боку органів державної влади щодо інтеграції громадян з обмеженими можливостями в суспільство. Запевняю вас, що і наступного року, курс, узятий на побудову соціальної держави, буде продовжений. Особлива увага надаватиметься поліпшенню якості життя людей з інвалідністю та їх медико-соціальному захисту».

Учасники конференції виділили кілька основних напрямків, які вдалося реалізувати в поточному році. Одним із найголовніших досягнень Року можна вважати визнання Придністров’ям Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю. Для республіки це означає, що всі пункти цього документа мають бути обов’язковими для дотримання на всій території ПМР. Зокрема Конвенція торкається галузей охорони здоров’я, соціального обслуговування, архітектурної доступності, освіти та інших напрямків життєдіяльності громадян.

Згідно з програмою Управління Верховного комісара ООН з прав людини, у республіці відбувалися зустрічі з громадськими організаціями, ініціативними групами, в яких до керівного складу входять люди з обмеженими можливостями. Упродовж року понад 120 чоловіків та жінок узяли участь у тренінгах і понад 140 людей з обмеженими можливостями дістали бажану підтримку в необхідній для них сфері.

Наступним кроком керівництва республіки стала організація комісій у справах інвалідів при держадміністраціях. Нововведенням є й обов’язкове залучення представників суспільних організацій осіб з обмеженими можливостями до роботи громадських рад і державних комісій з приймання та введення в експлуатацію об’єктів виробничого та житлового призначення. Крім того, державними адміністраціями міст і районів ПМР проводилася робота зі створення доступного середовища на об’єктах соціальної інфраструктури. Упродовж року по всій республіці були встановлені десятки пандусів, кнопок виклику допомоги, звукових світлофорів, спеціальних з’їздів з тротуарів тощо.

Коштом республіканського бюджету на Чорноморському узбережжі вперше були оздоровлені 10 дітей-інвалідів Тираспольської асоціації, ураховуючи й 30 осіб, що їх супроводжували. Раніше організації фінансували такі заходи самостійно. У поточному році так само були придбані понад 150 крісел-колясок та повністю задоволені потреби осіб з обмеженими можливостями в протезно-ортопедичних виробах.

«На наступний рік у бюджеті в більшому обсязі передбачені кошти для придбання найсучасніших колясок: для молоді та людей, що займаються спортом, а також крісла з електроприводом для тих, хто цього потребує», – зазначив перший заступник міністра з соціального захисту та праці Олег Федотов.

До речі, Міністерством із соціального захисту та праці проводиться робота з відкриття вітчизняної протезно-ортопедичної майстерні (до цього всі необхідні предмети замовляли для придністровців за кордоном).

Є ще один спосіб соціалізації людей з обмеженими можливостями – працевлаштування. Упродовж Року рівних можливостей цій проблемі теж приділили увагу, й за 2018 рік центри соціального страхування працевлаштували 32 людини з категорії осіб з особливими потребами. «На сьогодні названі невеликі цифри, тому що зайнятість людей з обмеженими можливостями – це одне з найскладніших завдань, поставлених перед нами, але деяких результатів усе ж досягнуто. У державну цільову програму закладено кілька заходів, які зможуть просунути ці питання на якісно новий рівень», – підкреслив Олег Федотов.

Велику роботу було виконано і в галузі культури та спорту. У поточному році в республіці відбулося понад 330 культурно-дозвільних заходів за участю людей з обмеженими можливостями. У них взяли участь понад 10 тисяч громадян. Підвищилася кількість і спортивних заходів для інвалідів. Усе більше людей з обмеженими можливостями стає призерами республіканських та закордонних конкурсів і змагань. У нашій республіці до спорту почали залучати й людей з психічними порушеннями здоров’я: для них був проведений чемпіонат з настільного тенісу. Розвиткові спорту для особливих громадян взагалі приділили багато уваги. Показником цього є спорудження для них нового спортивного реабілітаційного центру, який на сьогодні майже готовий до експлуатації.

«Найголовніше, чого нам вдалося досягти, це усвідомити, що суспільство – то є консолідація зусиль, об’єднання спільною ідеєю, толерантне ставлення до людей. Від держави найголовнішим є виділення ресурсів та увага з боку відповідальних осіб, а від усіх громадян – перегляд свого ставлення до особливих людей, – розповів Олег Федотов. – Бар’єри, про які ми говоримо, не ламаються за один день або за один рік. Для того, щоб їх усунути, потрібні десятиліття роботи, часом важкої й нездійсненної, але наше з вами завдання – об’єднатися, не опускати руки та продовжувати те, що ми вже розпочали».

Вихованці Республіканського реабілітаційного центру для хворих дітей виступили перед учасниками конференції зі зворушливою виставою, захопивши присутніх своїм бажанням радувати оточення і бути корисними суспільству.

Ольга   СТОЯНОВА.