Багато що вдалося, багато ще вдасться. Головне – працювати

Прес-конференція Президента ПМР Вадима Красносельського 18 грудня стала підбиттям підсумків року, що минає. Подія відбувалася за участі першого Президента держави Ігоря Смирнова, Голови ВР Олександра Щерби та керівників комітетів законодавчого органу влади, Голови Уряду республіки Олександра Мартинова, міністрів та глав держадміністрацій міст і районів Придністров’я.

Перед початком прес-конференції Вадим Красносельський презентував великий програмний документ «Стратегія розвитку Придністровської Молдавської Республіки на 2019-2026 роки» (далі – Стратегія), що розроблявся за ініціативою Глави держави спільно з органами влади та представниками громадянського суспільства. За словами Президента, Стратегія – суто робочий інструмент, покликаний сприяти планомірній діяльності посадових осіб, спрямованої на розвиток ПМР. Основоположними орієнтирами цього розвитку є політична стабільність, економічна самодостатність і соціальна справедливість. Сформульовано в Стратегії й національну ідею, яка включає три принципи: зміцнення незалежності з орієнтиром на міжнародне визнання і виконання результатів референдуму 2006 року; продовження формування спільноти «придністровський народ»; побудова соціально орієнтованої держави з ринковою формою економіки.

У короткому викладі Вадим Красносельський позначив, що документ складається з п’яти блоків: «Поточна ситуація, ризики та виклики», «Політична стабільність», «Економічна самодостатність», «Соціальна справедливість», «Регіональна політика: міста і райони Придністров’я – територія комфорту і розвитку людини». «Мета розробки Стратегії була і в тому, щоб зробити її зрозумілою і доступною не тільки чиновникам, але й пересічним громадянам, щоб з документом можна було ознайомитися, зробити свої висновки і розуміти, куди ми далі рухаємося. Стратегія написана доступною мовою», – зауважив Президент.

Щодо політичної стабільності

Тут закріплені основні положення з реалізації внутрішньої і зовнішньої політики, оборони та інформаційної безпеки. Президент особливо відзначив: держава йтиме шляхом визнання ПМР світовою спільнотою. При цьому республіка продовжить налагоджувати співпрацю як зі своїм стратегічним партнером – Російською Федерацією, так і з найближчими сусідами – Україною і Молдовою, а також з усіма іншими країнами світу. «Треба збільшувати список друзів, зменшуючи список ворогів», – сказав з цього приводу Вадим Красносельський.

Щодо економічної самодостатності

Президент висловив думку, що в республіці створені комфортні умови для розвитку економіки. У Придністров’ї працюють підприємства легкої, важкої, обробної промисловості, сфер АПК і переробки, енергетики тощо.

«Є певні труднощі, але, за великим рахунком, все успішно розвивається. Без інвестування неможливо уявити подальшого розвитку економіки. 2018-й був у Придністров’ї не тільки Роком рівних можливостей, але для Уряду став роком інвестування в економіку і створення умов для цього. Увесь 2017-й і початок 2018-го ми використовували наші внутрішні ресурси, але без інвестування неможливо уявити стабільного розвитку економіки, створення нових робочих місць», – додав Вадим Красносельський. Він нагадав, що влітку поточного року до Тирасполя приїздили посли 18 іноземних держав, які відвідали провідні підприємства республіки та ознайомилися з новим інвестиційним законодавством, що було прийнято 1 червня 2018 року. «Ті посли, які були на презентації, почали допомагати своїми діями, переконуючи їхніх комерційних суб’єктів, потенційних економічних агентів, інвестувати в Придністров’я», – доповнив Президент.

До слова, ухвалення закону вже дозволило відкрити нові виробництва, відповідно, збільшити зайнятість населення. В Агентстві з інвестицій працюють ще над 24 проектами, які, можливо, втіляться в реальні підприємства. Разом з тим виріс показник інвестиційної активності ПМР. Про це свідчать цифри: зростання на 46 % у 2018-му, в порівнянні з 2017 роком. «Це значний крок уперед. Переконаний, тенденція триватиме. Найголовніше – це створення таких умов для інвестора, щоб він повірив у Придністров’я, в наше законодавство, тобто повернути довіру до нашої держави», – впевнено зазначив Вадим Красносельський.

Щодо соціальної справедливості

Коментуючи цей аспект Стратегії, Президент підкреслив: будь-які гроші, зароблені державою, повинні витрачатися на людей. Перші кроки вони вже відчули. Це виконання програми Фонду капітальних вкладень, яка реалізовувалася протягом поточного року. Кошти цільового джерела використані на реконструкцію понад 150 об’єктів – шкіл, дитячих садків, лікарень. Вадим Красносельський, говорячи про перспективу чотирьох найближчих років, запевняє, що буде відремонтовано чи збудовано ще 500–600 об’єктів соціальної інфраструктури по всій країні. Усе це завдяки Фонду капітальних вкладень.

«Ми поступово переходимо від бюджету проїдання до бюджету розвитку. І робимо це гармонійно. За два роки вдалося стабілізувати економіку, і в 2019 році пенсії і зарплати підвищаться на 7 %. Так, можливо це й небагато, проте це тільки початок. Ми заявляли про це і зробили спільними зусиллями», – сказав Глава держави.

Образ Придністров’я в інформаційному просторі

Стратегія спрямована й на те, щоб розвінчати міфи, поширені про нашу республіку. А їх ще немало. «Придністров’я сприймається як осколок Радянського Союзу, де (після розпаду) залишилася вся його сірість. Це міф. Ще один міф у тому, що республіку асоціюють тільки з війною 1992 року. Звичайно, для нас це була велика трагедія. І ми пам’ятаємо минуле, але не живемо ним. Ми йдемо вперед. У нас чимало успіхів. Ось це треба показувати. Третій міф пов’язаний з тим, що Придністров’я є осередком напруженості в Східній Європі. Ні. Ми оплот стабільності серед наших сусідів», – наголосив Президент.

За словами В. Красносельського, ще одним міфом є те, що в республіці зашкалює рівень злочинності й масово порушуються права людини. «Всі ресурси наших ЗМІ, всі наші можливості повинні бути спрямовані на те, щоб розвінчати ці міфи, дати справжню картину, показати справжнє обличчя, справжню суть ПМР», – підсумував Президент.

У програмному документі також прописані заходи щодо регіонального розвитку Придністров’я. «Завдання полягає в тому, щоб у кожному місті та районі створити місця для масового відпочинку громадян, де всім було б затишно і цікаво. Треба відходити від сірості. Необхідно закохувати придністровців у свою державу», – закликав Президент.

Працюючи над Стратегією, його автори бажали одного – щоб кожен громадянин Придністров’я мав упевненість у завтрашньому дні.

Після презентації Стратегії розвитку ПМР на майбутні 8 років, Глава держави відповів на запитання представників мас-медіа.

Суть поняття «придністровський народ»

Якщо ми апелюємо міжнародним правом і Статутом ООН, який дає народам право на самовизначення, то повинні зафіксувати поняття «придністровський народ» будь-яким документом – указом Президента, Стратегією розвитку. Звичайно, це факт – придністровський народ створений – за 28 років у Придністров’ї виросло покоління цього народу. Молоде покоління – це придністровський народ, який не жив в іншій державі, окрім як у ПМР.

Придністровський народ складається з представників 72-х національностей, народностей, які сповідують свою релігію, шанують свої традиції та свою культуру, бережуть свою мову. «Це правильно. У нас три офіційні мови, але будь-який громадянин може говорити своєю рідною мовою, зберігати свою культуру і традиції. У нас немає титульності націй. У нас жодна нація не переважає над іншою», – констатував Глава держави.  За його словами, цей пункт нас дуже відрізняє від Республіки Молдова, яка обрала титульний шлях розвитку. Там обмежують будь-які мови, культуру, традиції, крім титульних, головних. Ця позиція категорично суперечить рішенням ООН, порушуючи права людини.

Цим пояснюється наше прагнення бути поруч з Росією. «Зверніть увагу, в Росії проживають люди понад 190 національностей. І там відсутня титульність, відсутній тиск однієї нації на іншу. Всі – громадяни багатонаціональної Російської Федерації. Тому ми і ближче. Ближче духовно і ментально. А з «титульниками» нам не по дорозі», – пояснив Вадим красносельський.

Продовження формування спільності «придністровський народ» засноване на інтернаціоналізмі, повазі всіх людей будь-якої національності, кольору шкіри, без найменшого відтінку расизму, нацизму і складових цих негативних явищ. Продовження формування спільності «придністровський народ» полягає саме в можливості міжнародного визнання через народ, який має право на самовизначення. У цьому головна суть.

Вплив інвестицій на життя громадян

Зокрема, йшлося про зовнішні та внутрішні інвестиції, заходи щодо їх залучення і вплив цього процесу на життя громадян. Як зазначив Вадим Красносельський, першорядне завдання в цьому напрямку – переконати потенційних вкладників, що наша республіка є привабливим місцем з позитивною діловою репутацією. Правові передумови для цього вже створено – це наше сучасне інвестиційне законодавство, де зафіксовані податкові пільги та преференції.

Ефект від проведеної політики показують і цифри: приплив капіталів в нашу економіку в порівнянні з минулим роком зріс на 46 %. Створено нові виробництва, з’явилися робочі місця і, в кінцевому рахунку, збільшилися податкові відрахування до бюджету. Все це приносить додатковий дохід і дає можливість підвищувати зарплати і пенсії.

«Ми виробили внутрішній ресурс. Він рано чи пізно закінчиться, вичерпається. Без зовнішніх надходжень з боку інвесторів не буде розвитку економіки», – переконаний Вадим Красносельський.

Їсти своє чи чуже?

Цікавило журналістів і те, яких зусиль має докласти держава для того, щоб наситити ринок Придністров’я власними продуктами харчування. Глава республіки заявив, що імпортозаміщення – елемент економічної самодостатності: «Ми повинні забезпечувати себе місцевою сировиною, продукцією і, звичайно, виробництвами».

Щоб домогтися цього, впроваджується практика стимулювання місцевих аграріїв. Йдеться про пільгове кредитування, оптимальне податкове навантаження, дотації фермерам, які здають молоко на переробку. Крім того, внесок у справу продовольчої безпеки має зробити й Фонд розвитку підприємництва, в програмі якого наголос, у тому числі, зроблено на підтримку сільського господарства.

«Республіка має бути на 60 % забезпечена своїм виробництвом по всій продуктовій лінійці. І це буде. Тільки нинішнього року в селі Паркани відкрилися молочний та олійно-екстракційний заводи. Це теж елемент самодостатності. Отже, ми продовжимо інвестувати в ті галузі, що сприятимуть забезпеченню самодостатності нашої держави», – сказав Вадим Красносельський.

«Без спорту немає здорової нації»

Не обійшлося без теми спорту і здорового способу життя. Відповідаючи на запитання, Президент акцентував увагу на тому, що для ще ширшого залучення придністровців до фізкультурного та спортивного руху необхідні відповідні умови: сучасна інфраструктура, матеріально-технічна база, гідна оплата праці для вчителів і тренерів.

Вадим Красносельський нагадав, що в нинішньому році вдалося реконструювати стадіон у Бендерах, перетворивши його в комплекс для різних занять: тут знайшлося місце і футболу, і легкій атлетиці, й гімнастиці, й ряду інших секцій. У найближчих планах – проведення ремонтних та відновлювальних робіт на міський спортивній арені Тирасполя. У столиці на базі школи № 4 також триває організація спортивного ліцею-інтернату, що матиме республіканський статус. Кошти на його облаштування заплановані Фондом капітальних вкладень.

Завершуючи спортивну тему, Глава Придністров’я резюмував: «Без спорту немає здорової нації».

Один рік рівних можливостей?

Президента запитували, чи не закінчиться увага держави до людей з обмеженими можливостями разом із роком, що завершується.

На що Вадим Красносельський сказав: «Рік рівних можливостей закінчується, а програми залишаються. І головне – залишається бажання виконувати їх, робити все, що від нас залежить».

Як аргумент Голова держави висунув на перший план капітальні вкладення в інфраструктурні об’єкти, які потрібні людям з інвалідністю: «Десятки мільйонів рублів ми направили на будівництво і ремонт відповідних установ у Бендерах, Тирасполі, Дубоссарах, Рибниці та інших містах і районах Придністров’я. Ми почали це робити у 2018-му, продовжуватимемо в 2019-му і закінчимо ці проекти до 2020 ро-
ку… Ми не повинні бути сліпі до цих людей, ми маємо бути благородними й доступними для них».

Упродовж двох годин живого спілкування Вадим Красносельський дав аргументовані розгорнуті й зрозумілі відповіді на багато запитань журналістів вітчизняних і зарубіжних ЗМІ. Зокрема, йшлося про упорядкування населених пунктів, збереження історико-культурної спадщини, закріплення молодих кадрів у Придністров’ї та забезпечення їх доступним житлом, про взаємодію з громадянським суспільством, друкування підручників українською та молдавською мовами, покарання за недотримання правил дорожнього руху тощо.

Підбиваючи риску розмові, Президент сказав: «Я намагався якнайповніше представити вашій увазі Стратегію розвитку ПМР. Текст документа доступний для ознайомлення в електронному та друкованому вигляді. Наступний етап – видання його в більш компактному вигляді для поширення по всій республіці та за її межами. Стратегія розвитку Придністровської Молдавської Республіки – це наша з вами впевненість у завтрашньому дні».

Аліса   КОХАНОВА.
Фото прес-служби Президента