Ретро-іграшки на сучасній ялинці

Новий рік – найулюбленіше сімейне свято з чарівними перетвореннями й подарунками від Діда Мороза. Що ж таке Новий рік? Хто його придумав? Для чого потрібні новорічні іграшки? Якими вони бувають?

Дати відповіді на ці запитання учням другого і третього класу ЗОШ № 1 допомогла організована співробітниками Слободзейського районного історичного музею пізнавальна виставка «Новорічний калейдоскоп». Присвячена вона ялинковим іграшкам, листівкам та іншим новорічним атрибутам XX століття, які відбивають реалії того часу. Діти в захваті від цієї виставки, а інтерес старшого покоління більше пов’язаний з ностальгією: спогадами про ті часи, коли кожна ялинкова прикраса була унікальною. Директор музею Вікторія Миколаївна Чебан ознайомила присутніх з історією появи чудового свята і його складових. Школярі дізналися, що лише з 1947 року Новий рік був оголошений вихідним днем, і відтоді його почали святкувати з великим розмахом. Стали популярними набірні іграшки-конструктори зі скляних намист. У 50-х, після святкування в 1949 році ювілею О. Пушкіна, почали випускати фігурки з зображенням героїв казок великого поета. За часів правління Микити Хрущова у стилі ялинкових іграшок почала переважати сільськогосподарська та побутова тематика, з’явилося безліч скляних овочів і фруктів, «золота» кукурудза. На ретро-виставці представлені скляні, улюблені тодішньою дітворою та дорослими, «бурульки», «шишки» й «кошики».

Коли в 1956 році на екрани кінотеатрів вийшов фільм Ельдара Рязанова «Карнавальна ніч», на ялинках усієї країни з’явилися скляні годинники. Їхні стрілки, як і в кіно, застигли на циферблаті за п’ять хвилин дванадцята. Також на виставці представлені іграшки на скріпках, котрі зображують спортсменів і дітей у національних костюмах, що увійшли в ужиток у 60-і роки. З розвитком космонавтики та польотом Юрія Гагаріна в космос пов’язаний випуск серії іграшок «Космонавти». Ялинкові іграшки спортивної тематики випущені на честь Московської Олімпіади в 1980 році. Особливе місце серед них посідають Олімпійський ведмедик та Олімпійський вогонь.

Ця оригінальна виставка подарувала дітям можливість, нехай ненадовго, зануритися в чарівний і затишний світ новорічних іграшок минулого століття. Не викидайте старі іграшки, дістаньте їх зі своїх схованок і нарядіть ними ялинку. Будьте певні – вона буде найкращою!

Олег   НАСТАСЕНКО.