Газеті «ГомIн» – 27 років

Дорогі друзі – читачі та співробітники газети «Гомін»! Першого січня 1992 року придністровці дізналися про народження нового засобу масової інформації – державної газети «Гомін», першої республіканської газети в молодій державі, яка після довгої історичної паузи почала видаватися на цій землі українською мовою.

Тому кожного першого дня нового року наш колектив традиційно відзначає день народження газети «Гомін». За 27 років існування українськомовного ЗМІ в його редакції працювало дуже багато талановитих, творчих і відповідальних журналістів і технічних працівників. 27 років колектив редакції працював над газетою, для того щоб своєчасно доносити до української громади Придністров’я актуальну та значиму інформацію.

Її фундатором і першим головним редактором був Михайло Чернега, більша частина життя якого пов’язана з нашим виданням. Трудова діяльність Михайла Івановича була гідно оцінена як у СРСР, так і в ПМР. Він – лауреат премії Спілки журналістів МРСР і СРСР, заслужений працівник культури МРСР. Має дві срібні та дві золоті медалі ВДНГ СРСР. Відзначений багатьма державними нагородами СРСР та ПМР. Є кавалером ордена «Знак Пошани» (СРСР, 1973) і Ордена Пошани (ПМР, 2001).

Справу Михайла Івановича продовжив Дмитро Чернега, який теж вклав у нашу газету часточку своєї душі, енергії й таланту – частину свого життя. Не можу не назвати журналістів і технічних працівників «першого призову», які стверджували та розвивали видання: Тетяну Приганюк, Аллу Бантиш, Поліну Тарасенко, Ніну Корсак, Олександра Загороднього, Володимира Наумця. Багатьох із них вже нема з нами.

З першого номера й до сьогодні працює в газеті верстальник Сільвія Рогут. Ветеранами редакції, без сумніву, вже можна назвати Ганну Ганган, Галину Крижанівську, Ніну Панаїду, Дмитра Акініна. Останнім часом до колективу влилися і досвідчені фахівці (Любов Фетісова, Аліса Коханова, Олександр Зайчук, Валентина Осадчук), і творча молодь (Руслан Додонов, Тетяна Букіна, Анастасія Каліон, Дарина Кулакова). Ми дуже вдячні нашим сумісникам і нештатним авторам, чиї роботи ви можете прочитати на сторінках «Гомону». Вони допомагають редакції в підготовці чергових номерів газети, дають оцінку нашим актуальним публікаціям.

За останні два-три роки змінився імідж «Гомону». Газета стала державною. Не тільки за своїм статусом (хоча це теж має місце), а, насамперед, щодо офіційності зовнішнього вигляду, чіткої класифікації сторінок і матеріалів, відбору і розміщення інформації, позиції журналістів стосовно до того, що відбувається в республіці.

Матеріали нині розміщуються більш структуровано. Ми пропонуємо читачам інформацію відповідно до їхнього соціального стану, віку, статі та інтересів. Стрімкий розвиток суспільства обумовлює появу багатьох нових рубрик. Їх настільки багато, що я навіть не наважуся перерахувати. Кожен із наших читачів може знайти серед них ті, що для нього важливі, цікаві та найбільш значущі. До великих свят газета друкується в кольоровому виконанні. І все це – не межа можливого, ми не зупиняємося на досягнутому, а плануємо й надалі удосконалювати форму видання, і, насамперед, його зміст.

Наша газета, висвітлюючи життя держави, пише історію Придністровської Молдавської Республіки. Ми твердо переконані, що місія ЗМІ саме в цьому. «Гомін» жив і живе разом з українцями краю: подає основні події, розповідає про земляків – шанованих людей, які прославили Придністров’я у воєнний та мирний час, про передовиків виробництва, представників різних професій, талановиту молодь, спортсменів.

Я глибоко переконаний: у редакції газети «Гомін» завжди працювали її патріоти, патріоти українства, принципові люди з активною життєвою позицією, які, не рахуючись з особистим часом, були й залишаються в гущі подій, поважають читачів та їхню думку, висловлюють свою особисту точку зору.

Ми постійно спілкуємося з нашими читачами: особисто, по телефону або в соціальних мережах. Знайомимося з їхніми думками про нашу газету й надалі намагаємося працювати над реалізацією побажань наших передплатників. Результати нашої праці проявляються дуже наочно. Станом на 1 січня 2019 року ми маємо серйозну надбавку до тиражу. Це наш рекорд останніх п’яти років – 1 763 екземпляри. Наприклад, у газети «Адевэрул Нистрян» тираж – 1 075 екземпляів, а у газети «Приднестровье» (щоденна) тираж – 1 456 екземплярів.

Я вітаю колектив нашої газети, ветеранів журналістики, вас, дорогі читачі та партнери, з 27-річчям «Гомону» і хочу висловити надію, що ми ще довгий час будемо разом, а наша спільна газета залишатиметься живим словом українців республіки, трибуною українського мовного та культурного відродження у Придністров’ї.

Головний редактор газети «Гомін»
Олександр   ЮШИН.