Коли людина прикрашає місце

Якщо є електрика, вода, тепло й дороги розчищені від снігу, ми рідко згадуємо про тих, кому цим завдячуємо. Здається, що все це робиться само собою. Тільки-но щось вийшло з ладу, відразу звертаємося по допомогу до фахівців, тому що без них – нікуди.

22 грудня своє професійне свято відзначили енергетики та працівники тепломереж республіки. Про те, якими зусиллями вдається забезпечити мешканцям району комфортні умови, не з чуток знають працівники районних електричних мереж та МУП «Тирастеплоенерго».

У селі Чобручі кілька років тому була побудована газова котельня, що є підрозділом цього підприємства. Вона подає тепло в будівлі адміністрації села, Будинку культури, загальноосвітніх установ, амбулаторії та спортивної школи. Оператор газової котельні Олександр Істратенко працює на цій дільниці понад 20 років. З 1998 року він робить усе, щоб у бюджетних установах села було тепло і по-сімейному затишно. Дуже гарно і тепло про нього говорять колеги й керівництво, характеризуючи як добру і ввічливу людину, відповідального професіонала.

Олександр Андрійович мав можливість працювати в іншій галузі й на іншій посаді, але так сталося, що у важкі 90-і він став начальником центральної котельні села. І відтоді не змінював місце роботи, хоча часто нелегко було: доводилося відключати по черзі електроенергію, був ліміт на споживання газу. Не вистачало й запасних частин, а котельня стара, часто обладнання виходило з ладу. Однак очолюваний ним колектив сумлінно справлявся з усіма проблемами.

Народився і виріс Олександр у Чобручах. У 1975 році по закінченні молдавської середньої школи вступив до Миколаївського СПТУ № 1. Через рік повернувся в рідне село з посвідченням водія та автослюсаря. Того ж року був призваний на військову службу, яка запам’яталася йому на все життя. У згуртованій, міцній армійській родині солдати стали один для одного справжніми товаришами. Після демобілізації Олександр повернувся в рідні краї – дуже вже додому хотілося. Молодого фахівця працевлаштували відразу. Близько двох років він працював водієм у рідному колгоспі. Потім успішно закінчив радгосп-технікум ім. Фрунзе за фахом технік-механік. Там же, у технікумі, молодий чоловік зустрів свою милу Дусю, майбутнього агронома (тепер вона Євдокія Анатоліївна).

Минули десятиліття, але вони завжди разом – і раділи щасливим моментам, і долали труднощі. Олександр Андрійович працював помічником бригадира в колгоспі, потім – механіком з випуску автомобілів у гаражі, а з 1988 року завідував майстернями. Водночас навчався у Кишинівському політехнічному інституті на інженерно-технічному факультеті. Нині О. Істратенко – оператор газової котельні, в якій встановлене нове сучасне німецьке обладнання. Вироблення тепла повністю автоматизоване, тобто процес відбувається без участі персоналу, а необхідні показники в режимі реального часу оператор передає в диспетчерський пункт МДУП «Тирастеплоенерго». Завдяки автоматизації процесу, будь-яка неполадка може бути усунена за кілька хвилин. Котельня обладнана автономним дизельним генератором потужністю 20 кВт, що дозволяє забезпечувати бездоганну і безперебійну роботу за будь-яких погодних умов. З введенням нової котельні теплопостачання у найважливіші соціальні заклади села стало стабільним. Крім того, зменшилися шкідливі викиди в атмосферу. Усе це – важливі складові успіху, а головна з них – професіоналізм і надійність оператора О. Істратенка.

Анатолій   ГАЇНА.