Уряд ПМР: підсумки й перспективи

На засіданні Президії Уряду наприкінці грудня розглядалися проекти розвитку спорту в республіці, популяризації здорового способу життя, зміни в галузі охорони здоров’я Придністров’я.

Засідання розпочалося з урочистої події: згідно з Указом Президента Вадима Красносельського за вагомий особистий внесок у розробку Стратегії розвитку Придністров’я на 2019–2026 роки заступнику Голови Уряду Олексію Цуркану вручили високу нагороду – медаль «За трудову доблесть».

«На початку зими, 12 грудня, був підписаний Указ, яким затверджено Стратегію розвитку ПМР на найближчі 8 років. Це важливий документ, який у разі його належного виконання та контролю може відіграти вирішальну роль у розвитку нашої держави. Це плід праці окремих керівників, цілих колективів і, звичайно ж, багатьох присутніх на засіданні, – пояснив Голова Уряду Олександр Мартинов. – Документ структурований і наповнений тими принципами, які визначені Президентом, – політична стабільність, економічна самодостатність і соціальна справедливість. Хочу зауважити, що розробка Стратегії становила тільки перший етап, встановлення основних принципів розвитку нашої держави на довгострокову перспективу».

Наступним і головним кроком стане її реалізація. Як зазначив Голова Уряду, виконання плану розвитку розпочнеться вже в лютому. На цей час має бути підготовлений проект Постанови про реалізацію Стратегії розвитку держави в 2019 році. «Цей документ (після узгодження проекту з Президентом республіки) переважно і стане планом нашої діяльності та розвитку Придністров’я», – констатував прем’єр.

У рамках засідання також розглядалися деякі удосконалення в галузі охорони здоров’я, а саме: розширення переліку захворювань, які підлягають лікуванню за кордоном Придністров’я. Було прийнято одностайне рішення: включати до списку першочергового надання медичної допомоги пацієнтів з підозрою на інфаркт міокарда. «У документі йдеться про можливість направляти хворих з гострим коронарним синдромом за межі республіки для проведення стентування та інших методів лікування, які не надаються у нас», – пояснив керівник Міністерства охорони здоров’я Андрій Гуранда. З початком весни автомобілі швидкої допомоги додатково оснащуватимуться необхідним обладнанням і будуть організовані спеціальні тренінги для бригад, які на них працюють.

Ще однією важливою темою зустрічі стало схвалення Концепції розвитку спорту в ПМР. Основна мета проекту – зробити спорт більш масовим, створити гідні та доступні інфраструктурні умови для різноманітних груп населення: молоді, літніх людей та громадян з обмеженими можливостями.

«Популяризація фізкультури та спорту (як одного з напрямків державної політики) є пріоритетною, від її розв’язання залежить досягнення поставлених стратегічних цілей. Реалізація Концепції дозволить гарантувати забезпечення державних соціальних стандартів у галузі фізичної культури для різних верств населення, у тому числі й соціально незахищеної категорії, осіб з обмеженими можливостями здоров’я. Документ систематизує роботу з активного залучення громадян у спортивне життя незалежно від віку та соціального статусу», – розповіла заступник начальника Державної служби зі спорту Неллі Телятинська.

За словами Олександра Мартинова, спорт є лише однією зі складових життєдіяльності людини: «Необхідно враховувати досвід інших країн і популяризувати здоровий спосіб життя, особливо серед молоді. Юнаки та дівчата повинні знати й усвідомлювати негативні наслідки малорухомого способу життя, вживання алкоголю, куріння тютюну і неправильного харчування».

Тетяна   БУКІНА.
Фото прес-служби Уряду