Дубоссарські енергетики відзначили своє професійне свято

День енергетика – це професійне свято всіх робітників промисловості, яка виробляє, передає і реалізує споживачам електричну й теплову енергію. Його відзначають у найкоротший світловий день року – 22 грудня.

У Дубоссарах енергетичну галузь представляють три підприємства: первісток на Дністрі – Дубоссарська гідроелектростанція, філії державної компанії ДУП «Дністеренерго» і ДУП «ЄРЕМ». Як завжди, в день свого професійного свята підприємства підбивають підсумки роботи за рік. 2018-й для всіх енергетиків видався плідним – вдалося виконати всі намічені плани.

Дубоссарська гідроелектростанція забезпечує електрикою 80 % населення нашої країни. Станцію було побудовано в середині минулого століття, і за цей час морально та фізично застаріло її обладнання та інфраструктура. У 2018 році, нарешті, ухвалено програму її реконструкції, розраховану на 5 років. За словами директора ГЕС, нинішнього року на підприємстві освоїли 22 млн рублів, що набагато більше минулих років. Були виконані основні роботи з ремонту рисберми (площадки) водозливної греблі, дренажного каналу. «Загалом, 2018 рік був вдалим для підприємства. Підприємства виробили 230 мільйонів кіловат/годин електрики, як було заплановано. Усі роботи з ремонту обладнання гідротехнічної споруди були здійснені. Сподіваємося на повернення коштів, які у нас забрали у 2015 році за розпорядженням колишнього керівництва республіки й направили в дорожній державний фонд. Це 26 млн рублів, які ми повинні були витратити на реконструкцію станції. Така можливість з’явиться вже наступного та в подальші роки. Тому ми й запланували програму на 5 років», – зазначив директор ДУП «Дубоссарська ГЕС» Борис Герман.

Чималий обсяг запланованих робіт виконали представники філій єдиних розподільних мереж і державної компанії «Дністеренерго». Було реконструйовано понад 70 км ліній електропередач, 7 км кабельних ліній. Відремонтовано 43 будівлі трансформаторних підстанцій, установлено 13 нових і замінено понад 140 трансформаторів. Усе це сприятиме стабільній і безперебійній роботі енергетичного комплексу кількох районів ПМР, за який відповідають дубоссарські енергетики. У день професійного свята кращих працівників заохотили відомчими та державними нагородами.

Від імені керівництва Дубоссарського району всіх робітників енергетичної галузі поздоровила заступник глави держадміністрації Наталія Кравець: «Дубоссари – місто енергетиків. На підприємствах енергетичної галузі працюють професіонали своєї справи, патріоти нашого міста і республіки. Особливі слова подяки ветеранам-енергетикам, які побудували нинішні енергетичні підприємства. Хочеться висловити вдячність також працівникам, які в Рік рівних можливостей надавали допомогу дітям з обмеженими можливостями життєдіяльності, брали активну участь у благодійних акціях. Це надзвичайно важливі кроки. Наші енергетики – люди широкої душі й доброго серця».

Надія   ІВАНОВА.