Міністерство із соціального захисту та праці звітує

У столичному клубі «Ветеран» підбили підсумки роботи Міністерства з соціального захисту та праці. Присутніх на заході представників ветеранських і громадських організацій поінформували про виконану роботу впродовж Року рівних можливостей, а також ознайомили з перспективами на 2019 рік.

З першого січня набуло чинності Розпорядження Уряду «Про надання інвалідам і сім’ям, які виховують дітей-інвалідів, спеціалізованої транспортної послуги «Соціальне таксі». За словами керівника відомства Олени Куліченко, апробація пілотного проекту планується на території Бендер, Дубоссар та Дубоссарського району.

Розроблено Державну цільову програму «Рівні можливості» на 2019 – 2022 роки. Над її створенням активно працювали всі зацікавлені міністерства, державної адміністрації, громадські організації, що захищають права та інтереси громадян з особливими потребами життєдіяльності. Загальна сума фінансування ДЦП складе понад
3 млн рублів.

Великий обсяг роботи виконано в галузі протезування. За звітний період 46 осіб, що перебувають на обліку в ДУ «Республіканський центр протезування та ортопедії», отримали допомогу в Україні (м. Одеса) – 35 осіб; в Абхазії (м. Гагри) – інваліди – захисники ПМР – 5 осіб; у РФ (м. Москва) – інваліди – захисники ПМР – 5 осіб; РФ (м. Краснодар) – інвалід – захисник ПМР – 1 чоловік; Німеччина – 1 чоловік. Заплановано відкриття протезно-ортопедичної майстерні й у нашій республіці.

Коштом республіканського бюджету в ДУ «Республіканський центр протезування та ортопедії» були придбані 158 крісел-колясок різного найменування. На 20 листопада 2018 року 147 з них було видано користувачам. Допомога надходить і від благодійних фондів (БФ). Протезно-ортопедичні вироби та технічні засоби реабілітації в кількості 510 одиниць подарував БФ «Надія», їх направили в підвідомчі міністерству установи.

Директор Єдиного державного фонду соціального страхування ПМР Алевтина Береза висвітлила ситуацію щодо своєчасної виплати пенсій, допомог, компенсацій, виплати коштів гуманітарної допомоги РФ, а також про оздоровлення учасників бойових дій. «У 2018 році забезпечено фінансову допомогу учасникам Чорнобильської аварії, а також батькам на утримання дітей-інвалідів до 18 років і багато інших. Всі ці виплати здійснювалися в повному обсязі, стабільно і без затримок», – розповіла Алевтина Береза.

Міністр подякувала всім учасникам події та привітала їх з новорічними святами.

Анастасія   КАЛІОН.