Молодим є на кого рівнятися

День енергетика – професійне свято всіх працівників енергетичної промисловості, що охоплює виробництво, передачу та збут споживачам електричної й теплової енергії. Енергетика для Рибницького району – одна з основних галузей економіки.

У жовтні 2018 року Рибницька філія МДУП «Тирастеплоенерго» відсвяткувала 40-річний ювілей. Становленню та розвитку підприємства сприяло не одне покоління працівників, склалися цілі династії. Однією з них є сім’я Власових. Марія Василівна Власова – єдина жінка-керівник, яка пропрацювала 15 років у «Рибницятеплоенерго». Саме про неї й хочеться розповісти з нагоди цього професійного свята.

Народилася Марія Власова 18 лютого 1950 року в селі Михайлівка Рибницького району в сім’ї колгоспників. Закінчивши 8 класів, вступила до Бендерського планово-економічного технікуму. Свій трудовий шлях розпочала відразу після закінчення технікуму (1968). Марія влаштовується працювати в «Житлопром» нормувальником. Того ж року вступає на заочне відділення Кишинівського сільськогосподарського інституту. Навчаючись в інституті, просувається кар’єрними сходами – її призначають економістом, а потім і заступником директора підприємства.

Після закінчення навчання 1976 року її направили економістом до об’єднання механізації, до Ради колгоспів. Створили сільгоспхімію – працювала заступником директора з економіки. 1990 року перейшла працювати на підприємство Міжгосподарське виробниче управління тепловими мережами й котельнями (Рибницьке МВУТМіК ) заступником директора з економічних питань.

З 1999 року Марія Власова очолила ДУП «Рибницятеплоенерго». У житті підприємства відтоді почався новий виток. Так, у 2002 році від Північної котельні довелося тягнути «повітряну трасу» до вулиці Вальченка, на це знадобилося ціле літо. І щоб встигнути вчасно до початку опалювального сезону, доводилося працювати до самих сутінок і без вихідних. Глибоке почуття відповідальності за доручену ділянку роботи змушувало працювати на повну силу. І з цим завданням наша героїня гідно упоралася.

З 2000 року ДУП «Рибницьке МВУТМіК» прийняло від ПУЖКГ на технічне обслуговування внутрішньобудинкові мережі. Дуже багато на підприємстві робилося власними силами, на суботниках. Ремонт будівлі, дахів котелень і теплових пунктів, прибирання та облагороджування території – усе це згуртовувало колектив.

За роки керування Марії Власової приведено до ладу і зовнішній вигляд магістральних теплопроводів, адже у багатьох місцях ізоляція була обшарпана, а труби оголені. Тепер труби утеплені мінеральною ватою, що додає естетичного вигляду і збільшує термін служби трубопроводів. Розширено територію підприємства, побудовано 10 гаражів для автомашин, склади для зберігання матеріалів. Проведено комп’ютеризацію організації, модернізацію обладнання в котельнях і теплопунктах, встановлено прилади обліку газу та води.

У своєму підприємстві Марія Василівна була справжньою господинею, вона знала кожен куточок, знаходила сили й час для розв’язання усіх проблем. Однак ніколи не забувала і про своїх рідних – чоловіка Івана Івановича, сина Василя та дочку Ганну. Робота і родина – дві найважливіші складові її життя.

З 2005 по 2010 рік Марія Власова – народний депутат Рибницької міської та районної Рад по виборчому округу.

Про її сумлінну працю свідчать нагороди: орден «Трудова слава», Орден Пошани, медаль «За трудову доблесть», Грамота Верховної Ради ПМР. Марія Василівна Власова – «Заслужений працівник ПМР», «Відмінник народної освіти ПМР».

У серпні 2005 року Марія Василівна передала своє рідне підприємство та весь свій багатий досвід у надійні руки сина Василя та ще п’ять років пропрацювала заступником керівника. 2010 року Марія Власова пішла на заслужений відпочинок. Вона відповідально ставилася до своїх обов’язків, працювала з натхненням. Молоді є на кого рівнятися.

Влад   ПЕТРОВ.