В єдиному хорі з Росією

Яскравим і пам’ятним акордом завершився для юних придністровців 2018 рік – вони стали учасниками великого концерту в Москві. Десять найбільш талановитих вихованців Бендерської дитячої школи мистецтв виступили на сцені Кремлівського Палацу. Їхні голоси лунали в складі Дитячого всеросійського хору, понад 500 учасників якого об’єднали 82 регіони Росії.

В єдиному хорі з Росією голоси придністровців на такому великому заході зазвучали вперше за 6 років існування проекту. «Ми співпрацюємо, нас підтримують і запрошують», – зазначила керівник Державної служби з культури та історичної спадщини Марія Кирмиз, підкреслюючи, що завдяки давнім зв’язкам і плідній праці з російським товариством діти та підлітки Придністров’я все частіше беруть участь у різноманітних закордонних заходах. Крім того, завдяки цій поїздці, на новий рівень піднеслося питання розвитку музичного мистецтва в республіці. «Уже ведуться переговори про створення в Придністров’ї філіалу Всеросійського хорового товариства. Це, безумовно, стане значним кроком для всіх нас», – пояснила Марія Кирмиз. Глава відомства підкреслила, що поїздка стала можливою завдяки підтримці депутатів російської Держдуми, які представляють інтереси Придністров’я: Сергія Чижова, Леоніда Слуцького, Олександра Ярощука, а також президента фонду «Созидание» Ольги Гукаленко і голови Придністровського республіканського банку Владислава Тидви.

Підготовка до заходу такого масштабу, як зазначають самі учасники, була досить серйозною, кропіткою та нелегкою: упродовж 3 тижнів колектив мав вивчити 16 складних музичних творів. Взяти на себе відповідальність за підготовку такої насиченої програми в стислі строки міг тільки справжній фахівець своєї справи, яким і стала заслужений працівник культури ПМР, керівник хору Ірина Шеханіна. Щоденні репетиції по кілька годин, вивчення всіх партій напам’ять (оскільки це було умовою організаторів), тренування уваги та сконцентрованості – саме так юні музиканти згадують підготовку до відповідальної події. Бажання виступити на сцені Кремлівського Палацу та показати, що придністровці цього гідні, виявилося сильнішим, ніж втома, отже всі музиканти працювали самовіддано й серйозно.

«Програма концерту була надзвичайно цікавою, насиченою та складною, що вимагало високого рівня підготовки: народна музика, твори радянських композиторів – Олександри Пахмутової, Ісака Дунаєвського, також композиторів-класиків – Карла Орфа, Жоржа Бізе, Михайла Глінки, Петра Чайковського та інших. Але наші діти перемогли труднощі, впоралися з поставленим завданням і гідно виступили на кремлівській сцені», – розповіла Ірина Шеханіна.

На згадку нашим співакам залишилися цікаві та емоційні спогади про подорож до столиці Росії, про виступ і нові знайомства. Тренування та репетиції продовжилися і в Москві, але вони мали вже більш масштабний характер, адже у хорі співали 506 дітей. Упродовж чотирьох днів двічі на добу проводилися групові репетиції (приблизно по 200 осіб у групі) спільно з симфонічним оркестром. Як пригадують учасники концерту, кожна така зустріч тривала близько 3 годин, але минали вони непомітно. Отже, для юних придністровців участь у проекті стала можливістю поділитися своїми досвідом, майстерністю, навичками та знайти нових друзів із різних куточків Росії.

«Під час однієї з репетицій ми познайомилися з дівчинкою Лізою з Благовєщенська. Це досить далеко від нас, в Амурській області. Летіти з того міста до Москви 12 годин. Наше спілкування ми продовжуємо досі, відправляємо одне одному листи. Тепер разом з іншими учасниками нашого колективу збираємо їй спільну посилку – подарунок із Придністров’я», – повідомила учасниця хору Лейла Єдер.

«Не всім зіркам вдається виступити на сцені Кремлівського Палацу, а нашим придністровським зірочкам пощастило показати на ній свої таланти», – таку високу оцінку дала Марія Кирмиз успіху наших молодих артистів з надією, що в майбутньому співпраця з Всеросійським хоровим товариством розвиватиметься.

Марія   ЛУНІНА.