Погляд крізь призму часу

Тирасполі відбулася цікава подія: прем’єрний показ документального фільму з циклу «Военная приёмка. След в истории». На прем’єрі був присутній Президент ПМР Вадим Красносельський.

Призначені для показу день і місце не були випадковими: автори проекту вирішили показати прем’єру 22 грудня, оскільки саме цього дня відзначається чергова річниця штурму фортеці Ізмаїл російськими військами під командуванням видатного полководця Олександра Суворова у грудні 1790 року.

«Не знати історію Придністров’я XVIII, XIX і XX століть – означає розписатися в незнанні російської історії. Телеканалу «Звезда» вдалося показати, що історія Росії не замикається в межах кордонів сучасної держави», – підкреслив Президент Вадим Красносельський, звертаючись до шанувальників історії в залі.

Взяття Ізмаїлу відбулося 228 років тому і вважається найбільш масштабним в історії людства штурмом фортеці (у ньому брали участь близько 65 тисяч солдатів). На чолі російських військ, кількість яких значно поступалася силам противника, був генералісимус Олександр Суворов.

Автор проекту Олексій Єгоров цікавився, чому досі не було знято жодного фільму про штурм Ізмаїла. Згодом він дізнався, що рішення про створення стрічки приймалося непросто. Зняти історичний фільм про штурм Ізмаїла намагалися двічі. Вперше така ідея зародилася в 1940 році до 150-річчя історичної битви, але зйомки затягнулися аж до літа 1941 року. «Історики розповідали, що військовослужбовці, які брали участь у зйомках, вступили в бій з фашистами у костюмах, пошитих за зразком форми суворовських часів», – зазначив режисер.

Друга спроба відобразити в художньому фільмі штурм Ізмаїла припадала на 1990 рік – 200-річчя битви. Тоді навіть планувалося побудувати копію Ізмаїльської фортеці, укріплення якої були довжиною понад шість кілометрів. Планам авторів і цього разу не судилося збутися – грудень 1991 року відзначився розпадом Радянського Союзу.

Можливість створити фільм втілилася в життя в Придністров’ї. «В Ізмаїлі фактура не збереглася. Російські фортеці для цього теж не годилися. У нас була навіть ідея знімати фільм у сирійському Алеппо, зрештою вибір зупинили на Бендерах», – пояснив журналістам автор фільму.

Олексій Єгоров висловив подяку всім, хто сприяв і брав участь у роботі над документальним фільмом. «Працюючи над проектом, ми просто закохалися в Придністров’я і замість одного фільму попутно зняли ще два проекти – про російських миротворців, а також про республіку та її жителів», – зазначив автор кінострічки.

Фільм документальний, але з елементами художньої та історичної реконструкції. Масові сцени бою вдалися завдяки участі воїнів Оперативної групи російських військ (ОГРВ) та міліціонерів кінних підрозділів. Зйомки вели телеоператори Першого Придністровського каналу в Бендерській фортеці та в Тирасполі. Консультував творців кінокартини головний спеціаліст архівно-історичного відділення Військово-меморіального комплексу «Бендерська фортеця» Олександр Булгаков.

Після прем’єрного показу Президент ПМР зауважив, що фільм про взяття О. Суворовим фортеці Ізмаїл буде корисний не тільки придністровському, а й російському глядачеві. «Знання історії – це данина поваги до пам’яті предків і наш обов’язок перед нащадками», – сказав Вадим Красносельський, запропонувавши авторам присвятити наступний проект штурму Бендерської фортеці, події не менш вагомій в історії Росії та Придністров’я.

Телевізійна прем’єра фільму «Суворов. Штурм Ізмаїла» відбулася 30 грудня у вечірньому ефірі телеканалу «Звезда».

Дарина   КУЛАКОВА.
Фото прес-служби Президента