Когось знайшли в капусті, а когось – під ялинкою

Кажуть, що дитина, народжена в новорічне свято, довгі роки буде переконана, що святкова метушня і ялинка з Дідом Морозом – то все на її честь. Розповідь батьків з цього приводу здаватиметься чимось неймовірним, схожим на екстремальний спуск з високої снігової вершини. Що запам’яталося тираспольським породіллям, яким був Новий рік у Республіканському центрі матері й дитини, наш кореспондент дізнався від його головного лікаря – Наталі Сліпухи.

– Скажіть, будь ласка, шановна пані Наталю, якою була новорічна ніч у Ваших володіннях, чим вона відрізнялася від попередніх чергувань?

Н. С.: У нашому пологовому будинку немає різниці між новорічними святами та буденними днями. Організація робочого процесу завжди на високому рівні. Фахівці, з яких складається наш персонал, мають великий досвід, несуть відповідальність за кожен свій крок, адже їхня діяльність напряму пов’язана з народженням нового життя. Тому і вихідні, і святкові дні для нас є важливими в однаковій мірі. Хоча серед людей вже так повелося, що новорічна ніч – це очікування якогось чуда, ми всі загадуємо бажання і віримо, що вони здійсняться. Ми також чекали на чудо, і воно з’явилося у вигляді чотирьох славних немовлят – двох дівчаток та двох хлопчиків. Оскільки ми є лікувальним закладом третього рівня, до нас з усієї республіки привозять породіль, у здоров’ї чи пологах яких можуть виникати ускладнення, а також немовлят, яким потрібна фахова допомога. Цього разу пологи відбувалися спокійно, без ускладнень. Така ситуація для нас також була радістю, таким своєрідним новорічним подарунком.

До речі, 15 січня Президент Вадим Красносельський подарував семи тираспольчанкам, які народили дітей 1 та 7 січня, сертифікати на суму 3 тисячі рублів, що дає право на придбання товарів на цю суму в магазинах ТОВ «Хайтек». Такі ж сертифікати отримають матері, діти яких народяться 8 березня, 9 травня, 1 червня і 2 вересня. Президент пообіцяв, що така практика стане традиційною.

– Отже, чудо таки сталося! Тепер, мабуть, у кожній родині почнуть вираховувати день і час, коли треба зачати дитину, щоб вона з’явилася на світ саме святкового дня?

Н. С.: Ні, не впевнена, що це можливо, тому що сама природа дуже мудро розподіляє, кому і коли слід народитися. Адже, з’явись наші новорічні дітки кількома годинами раніше, то це був би інший рік, інша лінія долі. А тут все подальше життя буде пов’язане з 2019 роком. Звичайно, є так звані «запрограмовані пологи», коли ми відстежуємо стан здоров’я матері й дитини через важкий стан чи якусь патологію обох, тоді ми їх тримаємо під контролем. Але загалом під час вагітності, яка протікає нормально з фізіологічної точки зору, все відбувається спонтанно – і перейми, і роди. Таких благополучних пологів більше.

– Скільки дітей ви прийняли у 2018 році?

Н. С.: Упродовж минулого року у нас народилося 1 572 дитини. За станом на дев’яту годину ранку 16 січня вже відбулося 55 пологів і народилося 56 немовлят – серед них двоє близнюків. Усі вони здоровенькі, почуваються добре.

– Що Ви побажали б нашим читачам у 2019 році?

Н. С.: Бажаю молодим придністровцям якомога більше народжувати дітей. У нас наразі чудові умови: індивідуальні пологові зали, гарний професійний догляд. Змінилися підходи в плані прегравідарної підготовки* до вагітності. Бажаю до всього: матеріальних статків, любові, а, найголовніше – всім зичу міцного здоров’я.

*Прегравідарна підготовка –  це комплекс діагностичних, профілактичних і лікувальних заходів, результатом яких є підготовка організму до повноцінного зачаття, виношування і народження здорової дитини.

З головним лікарем розмовляла  Ірина   МАСЛОВА.