Чи чекати нам епідемію грипу та ГРВІ?

У Придністров’ї похолодало, а тому підвищилася ймовірність заразитися гострою респіраторною вірусною інфекцією (ГРВІ) – найпоширенішим на планеті захворюванням, сезон якого в республіці вже настав. На цю тему ми поспілкувалися з завідувачем епідеміологічного відділу Республіканського центру гігієни та епідеміології Анжелою Мунтян.

– Як на сьогодні складається епідемічна ситуація в ПМР?

А. М.: Вона характеризується як нестійка благополучна, але початок епідемії грипу та ГРВІ все-таки намічається на кінець січня – початок лютого. На сьогодні захворюваність низька, і пов’язано це з тим, що люди відпочивали, було багато вихідних днів. Діти були на канікулах. З початком навчального процесу ми очікуємо збільшення кількості захворювань, тобто наприкінці січня й на початку лютого розпочнеться епідемічний період.

– Випадки грипу в республіці були?

А. М.: Так, були. За останні тижні грудня зафіксовано три випадки захворювання на грип, вони підтверджені лабораторно.

– Яка ситуація в республіці з вакциною для щеплень проти грипу?

А. М.: До Придністров’я вже надійшла така вакцина, вона є у всіх поліклініках. На жаль, цього року кількість її зменшилася. У листопаді було закуплено 1 550 доз, наприкінці грудня отримана гуманітарна допомога від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) – 9 тисяч доз. У попередні роки їх було понад 15 тисяч.

– Звідки надходить вакцина в нашу республіку?

А. М.: Остання партія вакцини імпортована з Китаю, але це не повинно ні в якому разі нікого насторожувати, бо її виробництво перебуває на строгому контролі ВООЗ. Ліки відповідають усім міжнародним стандартам.

– Хто в першу чергу підлягає вакцинації?

А. М.: У першу чергу вакцинації підлягають діти, дорослі з хронічними захворюваннями й ослабленим імунітетом, а також медичні та соціальні працівники, тобто всі, кого можна зарахувати до групи ризику.

– Наших читачів цікавить, якою може бути реакція у громадян на щеплення?

А. М.: Після вакцинації найчастіше можуть спостерігатися симптоми застуди у тих, хто зробив щеплення вперше, в інших – може бути почервоніння в місці ін’єкції й навіть підвищення температури. Цього не треба боятися, це нормальна реакція організму.

– З чого розпочинати?

А. М.: Для того щоб зробити щеплення, громадянам необхідно звернутися до лікаря-терапевта в поліклініку за місцем прописки. Якщо немає протипоказань, щеплення зроблять, причому безкоштовно абсолютно всім охочим.

– Чи показане щеплення, якщо людина вже захворіла?

А. М.: Ослабленому вірусом організму вакцинація протипоказана. Зробити щеплення від грипу можна буде не раніше, ніж через місяць після одужання.

– Чи можливо уникнути таких захворювань, як грип та ГРВІ?

А. М.: Можна, тому що крім вакцинації є й інші методи профілактики: частіше мийте руки, провітрюйте приміщення і під час епідемій намагайтеся уникати місць скупчення людей, загартовуйтеся і зміцнюйте свій організм. Практично будь-яка людина хоч раз у житті відчула на собі респіраторні захворювання, і в цьому немає нічого страшного, проте знизити ймовірність підчепити небезпечний вірус можна. З появою перших його ознак обов’язково необхідно звертатися до лікаря і не відвідувати місце роботи або навчання до повного одужання. Цей захід убезпечить людей навколо вас від захворювання.

З усього почутого робимо висновок: медики впевнені, що щеплення – краща профілактика грипу й ГРВІ. Вони нагадують нам, що вже тепер необхідно озброїтися проти цих захворювань, щоб не лікувати потім усі можливі після них ускладнення.

Любов   ФЕТІСОВА.