І не йдеться, і не їдеться, тому що – ожеледиця

Взимку в Придністров’ї з небезпечних метеорологічних явищ найчастіше спостерігається ожеледиця. Часто ми її плутаємо з ожеледдю і вважаємо одним і тим же явищем, але це зовсім не так.

Якщо під час ожеледиці лід утворюється здебільшого на поверхні, що підстилає (тобто здійснює теплообмін з атмосферою), наприклад, на тротуарах або проїзній частині доріг, то ожеледь – це утворення льоду на деревах, проводах і землі. Безпосередньо воно пов’язане з замерзанням крапель дощу, який випав на холодну поверхню за мінусових показників температури повітря. Про те, якою потужною може бути ожеледь, і якої шкоди вона може завдати економіці країни, ми добре пам’ятаємо не тільки на прикладі найсильнішого канадського зледеніння 1998 року, а й на своїй, придністровській, потужній ожеледиці 2000 року. Декому на тлі сильної ожеледі може здатися, що ожеледиця – просто дитячі пустощі? Повірте, це зовсім не так.

Ожеледиця – це звичайний лід, що виникає на земній поверхні (на дорогах, дахах будинків) у результаті замерзання води після відлиги, дощу або під час раптового зниження температури повітря. Народна назва цього природного явища – «слизька дорога». Це явище виникає досить часто під час коливань температури повітря. У метеорології до ожеледиці відносять ще й сніговий накат, тобто ущільнення снігу й обмерзання, утворені колесами автотранспорту.

Чому ж і чим небезпечна ожеледиця? У першу чергу, значним збільшенням кількості дорожньо-транспортних пригод і травм людей від падінь. У Придністров’ї сильна ожеледиця – явище не рідкісне. Основною причиною утворення ожеледиці у нас є часті відлиги й танення снігу на тротуарах за ясної погоди, коли до вечора підталий сніг замерзає.

Як уникнути травм під час ожеледиці й ожеледі?

Кращий спосіб – зберегти рівновагу, щоб не впасти на лід. Заради самозбереження вибираємо адекватне взуття. Це означає, що каблук повинен бути низький і широкий з рельєфною підошвою, щоб зчеплення з поверхнею було кращим. Можна також заздалегідь звернутися в майстерню з ремонту взуття, де на ваші чобітки встановлять рельєфні гумові накладки. На суху підошву можна наклеїти ізоляційну стрічку або медичний лейкопластир. Відмовтеся від зовсім плоскої підошви та модних чобітків з високим і тонким каблуком.

Ступати слід на всю підошву, ноги злегка розслабити в колінах. Намагайтеся тримати руки вільними – так є більше шансів утримати рівновагу.

Ваші руки в цей час повинні бути вільні, а ноги злегка розслаблені. Пенсіонерам під час пересування по льоду слід «озброїтися» тростиною з гумовим наконечником. Якщо ви все ж послизнулися, постарайтеся утримати рівновагу, балансуючи руками. Це нагадує своєрідні танці на льоду. Є й інший варіант розвитку ситуації, якщо ви посковзнетеся: можна присісти, тим самим знизивши висоту падіння. Якщо ви все-таки падаєте, згрупуйтеся і спробуйте в момент удару перекотитися на льодові. Це повинно пом’якшити удар. Саме такі методи використовують каскадери на знімальних майданчиках. Бережіть голову: удар потилицею об крижану кірку може стати смертельним. Не намагайтеся рятувати сумки й пакети, які тримаєте в руках.

Якщо ви дістали серйозну травму (вдарилися головою, розсікли брову, зламали руку) або забилися, неодмінно зверніться в найближчий травматологічний пункт.

Пам’ятайте, що ожеледь часто супроводжується зледенінням ліній електропередач, тому звертайте особливу увагу на них, а також на дроти контактних мереж – обірвані й оголені – вони можуть опинитися у вас під ногами. Автолюбителям треба якомога менше виїжджати на дорогу, тим самим ви збережете себе, свій автотранспорт і пішоходів.

До ожеледі схильна вся територія Придністров’я. Особливо несприятливі погодні умови складаються тоді, коли після сильного вихолодження поверхні, що підстилає (коли морози перевищують позначку -10 °С) після надходження холодної арктичної повітряної маси вітер змінює свій напрямок на південно-східний з Чорного моря. Саме в цей час на території Придністров’я прогресують ожеледі.

Вдалої вам зими – без падінь і травм. Будьте обережні! Бережіть себе і своє здоров’я.

Василь   КУДИМА.