Через масовий спорт до великих досягнень

Наприкінці минулого року Уряд республіки затвердив Концепцію розвитку і популяризації спорту в ПМР на 2019–2026 роки.

Цей документ визначає систему принципів і механізмів, які забезпечують реалізацію державної політики у галузі фізичної культури та спорту в державі.

Створення умов для їх розвитку як ефективного засобу залучення населення до здорового та активного способу життя є важливою складовою частиною державної політики. Значення цих двох важливих сфер як соціально-економічного і політичного фактору незаперечне. Духовне і фізичне здоров’я нації, успіхи наших спортсменів на придністровських і міжнародних змаганнях створюють позитивний імідж республіки в цілому.

На сьогодні в республіці культивується 47 видів спорту, в тому числі 26 – олімпійських. Спортивний рух для людей з обмеженими можливостями здоров’я представлений вісьмома видами спорту (шахи, шашки, міні-футбол, голбол, настільний теніс, легка атлетика, плавання, волейбол). Розвиваються 2 національні види спорту (боротьба «тринте», метання буздугана), 18 військово-прикладних і службово-прикладних видів спорту.

У республіці працює 26 спортивних шкіл, діє 18 республіканських спортивних федерацій та Республіканський центр олімпійської підготовки й участі місцевих спортсменів у міжнародних змаганнях. У 2018 році вони здобули 52 медалі, з яких 18 – золотих, 20 – срібних і 14 – бронзових, присвоєно 28 спортивних звань.

Важливим напрямом державної політики в галузі спорту є створення умов для збереження і покращення фізичного та духовного здоров’я громадян. Поставлена мета передбачає вирішення таких важливих завдань:

а) вдосконалення форм і методів управління фізичною культурою та спортом;

б) забезпечення матеріально-технічної спортивної бази для занять;

в) активне залучення громадян у спортивне життя, незалежно від віку і соціального статусу;

г) підвищення конкурентоспроможності придністровського спорту на міжнародній арені, підтримка спортивних спільнот, формування загальнонаціональних спортивних брендів;

ґ) розширення спектру інформаційної роботи з метою популяризації спорту і спортивного способу життя серед населення республіки;

д) розширення ринку доступних спортивних і фізкультурно-оздоровчих послуг через розвиток мережі спортивної інфраструктури та клубів за видами спорту;

е) покращення якості процесу фізичного виховання й освіти населення, особливо дітей та молоді;

є) розширення соціального партнерства.

Президент ПМР Вадим Красносельський на прес-конференції 18 грудня минулого року заявив, що держава й надалі підтримуватиме спорт високих досягнень. «Наші спортсмени показують хороші результати на змаганнях. У 2018 році вони завоювали понад 80 медалей різного ґатунку на міжнародних змаганнях: світових і європейських першостях, Олімпійських іграх. Це великий показник для маленької держави. У нас проживає п’ятсот тисяч громадян, серед яких дуже багато талантів, саме спортивних талантів. Розвиток цього напряму спорту треба підтримувати», – сказав Вадим Красносельський. Він зауважив, що є прихильником ідеї створення в Придністров’ї спортивного інтернату, в якому молоді люди, які показують високі спортивні результати, матимуть можливість займатися спортом без відриву від навчального або виробничого процесу. Цей інтернат буде відкритий на базі столичної школи № 4.

Також республіка сприятиме розвитку фізичної культури та спорту для груп населення, які мають потребу у підвищеному соціальному захисті. Підтримка неповнолітніх у заняттях фізичною культурою і спортом допоможе розвиткові майбутніх професійних спортсменів, і таким чином республіка сприятиме покращенню їхніх результатів і підвищенню іміджу республіки у світі.

Велика увага надається і придністровцям з обмеженими можливостями здоров’я. Спорт сприяє їхній інтеграції в громадське життя, дозволяючи включитися в соціальні контакти з іншими людьми. Активізація роботи з цією категорією громадян, у першу чергу, сприятиме гуманізації самого суспільства.

За підсумками реалізації Концепції, планується збільшення кількості придністровців, які займатимуться фізичною культурою та спортом, а також кваліфікованих тренерів, і поліпшення деяких соціально-економічних показників (підвищення працездатності й продуктивності праці, зменшення витрат, пов’язаних із втратами у зв’язку з захворюваннями – професійними й травматизмом).

Моніторинг і контроль реалізації Концепції здійснюватимуться Державною службою зі спорту ПМР за участю зацікавлених органів державної влади республіки.

Сергій   ЛЕВЧЕНКО.