День, коли освячується все водне єство

Кожне церковне свято відбивається в народних традиціях. І що багатша і давніша історія народу, то складнішими й цікавішими є переплетення народного і церковного.

Глибоко релігійні люди вважають, що традиція пірнання в ополонку в день Богоявлення або Хрещення Господнього не є церковною, однак є досить поширеним явищем як народна традиція. Очевидно, вона бере свій початок з богослужбової практики, адже в текстах богослужіння є такі слова: «Сьогодні освячується усе водне єство», тобто йдеться про те, що саме в особливі дні Богоявлення вода в океанах, морях, річках, озерах та навіть у водопровідних кранах на якусь мить набуває властивості освяченої. Напевно, саме через це люди вважають, що в день Хрещення Господнього слід пірнати в освячену холодну воду.

Для тих григоріопольчан, хто хотів цього дня оздоровити тіло, зцілити душу й очиститися від усіх гріхів, між міським пляжем та поромом, у районі «Кремінців» було споруджено місцеву комфортабельну «йордань». Опівдні священнослужителі міського Вознесенського храму отець Микола та отець Василь здійснили обряд освячення купелі, й тільки після цього сміливці, хто в черговий раз, а хто уперше, занурилися у свячену крижану воду. Охочих було чимало: перехрестившись, до купелі йшли чоловіки, жінки, підлітки й навіть маленькі діти. На березі за ними пильно стежили, підбадьорювали їх та фотографували десятки глядачів, які самі зайти у воду поки що не наважувалися. Аби здоров’я та життя сміливців було в безпеці, неподалік від ополонки було встановлено два опалювальні намети, де можна було переодягнутися і після купання зігрітися гарячим чаєм. За безпекою купання громадян стежили співробітники аварійно-рятувального підрозділу МВС ПМР, швидкої медичної допомоги та міліції.

На березі біля купелі було багатолюдно, однак у церкві цього дня людей було набагато більше. Тут звершувалися молебні й відбувалося освячення води. За цілющою водичкою вишикувалася черга, в якій треба було вистояти близько години. Для парафіян пірнання в ополонку відходить на задній план, бо, на їхню думку, щоб очиститися від гріхів, слід підготувати шлях до Господа через покаяння, молитву і піст. Кожна людина усвідомлює значення свята Водохреща Господнього по-своєму, та головне в тому, щоб відбувалося це з вірою в серці, вмінням забувати колишні образи, прощати інших і просити вибачення, якщо образив сам.

Світлана   МОРОЗ.