Системи оподаткування

У республіці триває проведення семінарів працівниками податкових інспекцій для представників бізнес-спільноти з метою ознайомлення їх з новим податковим законодавством.

З квітня у Придністров’ї діятимуть три системи оподаткування: для самозайнятих осіб, патентна та змішана. Самозайнятість – нове поняття у законодавстві: індивідуальним підприємцям видаватимуться посвідчення, які підтверджуватимуть їхнє право на заняття одним або кількома видами діяльності, такими як виготовлення предметів народного промислу, надання логопедичної та психологічної допомоги, викладання й репетиторства, а також послуг перекладу, фріланса в мережі інтернет тощо.

Друга система оподаткування (патентна) змін не зазнала. Як і раніше, у патенті, виданому на один рік, можна вказати відразу 5 видів діяльності з 67. Працюючи за цією системою, дозволено залучати до 5 працівників і вести зовнішньо-економічну діяльність.

Третя система оподаткування дещо спрощена: тепер підприємець повноцінно працюватиме і з юридичними особами. Вести бухгалтерський облік, здавати податкову та фінансову звітність не потрібно. Необхідно лише впровадити й застосовувати у роботі контрольно-касову техніку. Один раз на рік (до 1 лютого) за кожною контрольно-касовою апаратурою, а також з банківських рахунків, відкритих для здійснення підприємницької діяльності, здати звітність у податкову інспекцію .

Представники бізнесу ставили конкретні запитання щодо використання кожної з трьох систем оподаткування, а також висловили побажання, щоб такі навчальні семінари проводилися частіше.

Анастасія   КАЛІОН.