Щоб бачити світ на 100 %

Зір – це одне з найважливіших відчуттів нашого організму, здатність людини сприймати інформацію візуально та розуміти, що відбувається навколо. Наскільки ж чітко кожен з нас бачить цей світ? Безумовно, відповідь на це запитання у кожного своя, але всі хочуть зберегти зір якомога кращим та гострішим. Саме тому ми вирішили торкнутися цієї важливої теми. Як зберегти свій зір та запобігти його погіршенню в умовах сучасного способу життя, кореспондент нашої газети поцікавився у лікаря-офтальмолога Оксани Навроцької.

– Чому псується зір, які основні причини Ви можете назвати?

О. Н.: Якщо говорити про людей, у яких не було проблем із зором від народження, то в більшості випадків погіршуватися він починає у шкільний час, коли відбуваються великі зорові навантаження. Неправильна осанка, сидіння за партою, темне, або навпаки, занадто яскраве освітлення робочого місця впливають на зір у першу чергу.

У дорослому віці основними причинами втрати гостроти зору залишаються ті ж самі пункти, але до всього того додається ще відсутність необхідного відпочинку для очей. Якщо в школі це контролюється вчителями, то вже на роботі люди часто забувають про необхідний перепочинок. Крім того, погіршенням зору ми завдячуємо науковому прогресу – різноманітним гаджетам. З їх появою людей з поганим зором стало більше, тому що зорове навантаження під час використання гаджетів є колосальним. Якщо в комп’ютері шрифт ще можна відрегулювати, зробити його більшим, то в телефонах він залишається досить дрібним, а це некомфортно для наших очей.

– Чи можна за допомогою окулярів відновити зір?

О. Н.: Якщо ви погано бачите, то окуляри обов’язкові, але відновити зір вони не здатні. Правильно підібрані окуляри допомагають покращити гостроту зору. І в першу чергу це робиться для того, щоб уникнути напруги м’яза акомодації, яка призводить до посилення короткозорості. Якщо колись окулярами корегували зір до 80 %, то нині фахівці рекомендують досягати 100 %. Вважається, що саме так можна запобігти погіршенню зору.

– Тобто, якщо людина з поганим зором не носить окуляри, то вона псує свій зір?

О. Н.: Залежно від віку. У дитинстві, безумовно, це так, адже зір тільки формується. А вже в дорослому віці потрібно встановлювати причину, через що саме він «падає». Не завжди зір погіршується від неправильно підібраних окулярів. Є також інші проблеми, але які саме – може виявити тільки фахівець.

– Спеціальні окуляри, що пропонуються для роботи з комп’ютером, допомагають підтримувати зір чи це рекламний хід?

О. Н.: Вони дійсно захищають від впливу електромагнітного випромінювання, запобігають руйнуванню білка слізної плівочки, яка покриває око й уберігає його від висихання під дією комп’ютера, телевізора чи інших гаджетів. Такі окуляри не покращують зір, але запобігають появі синдрому «сухого ока». Окулісти рекомендують їх людям, які постійно працюють за комп’ютером.

– Існують також окуляри-тренажери, які за словами продавців здатні скорегувати зір. Що можете сказати про них?

О. Н.: Окуляри-тренажери здатні покращити гострість зору, але тільки в дитячому віці при спазмах акомодації. Проте у дорослому віці вони не допоможуть виправити зір. Так, ви відчуєте полегшення, але вже наступного ранку все знову повернеться на колишні місця. Окуляри-тренажери іноді все ж таки можна використовувати просто для того, щоб розслабити м’язи ока. Однак фахівці рекомендують це здебільшого для дітей.

– Чи можна купувати окуляри для гостроти зору без рецепта лікаря?

О. Н.: Цього робити у жодному разі не можна, оскільки без огляду лікаря людина самостійно не здатна правильно визначити, що саме потрібно очам. Часто спостерігається різниця в корекції, різний ступінь далекозорості. Без рецепта лікаря купують окуляри тільки на власний страх і ризик. Тож, якщо ви відчули погіршення зору, від-
разу звертайтеся до фахівця. Він надасть вам консультацію, випише рецепт для окулярів, а також визначить причини псування зору, адже вони можуть бути різними, і кожен випадок вимагає свого підходу.

– Чи можна відновити або хоча б покращити зір у дорослому віці?

О. Н.: По досягненні 18 років можна відновити зір за допомогою операції. Проходить вона безболісно, і в Придністров’ї ця послуга доступна. Якщо короткозорість уже є, то без медичного втручання відновити свій зір до 100 відсотків ви не зможете, єдине ваше завдання – це не зіпсувати його ще більше.

– Яким способом можна цього досягти?

О. Н.: Дотримуватися гігієни зорових навантажень: правильно сидіти за робочим столом, не забувати про активний відпочинок через кожні 45 хвилин або 1 годину, виконувати спеціальні вправи для очей, які розслаблюють м’язи, поліпшують кровообіг, зменшують напругу. На ці вправи витрачається всього по 2–3 хвилини, але вони набагато полегшують навантаження на очі. Крім того, якщо на роботі у вас є можливість пройтися, відпочити, то рекомендується періодично це робити.

Тетяна   БУКІНА.