Кардіологи застерігають від небезпеки

Захворювання серцево-судинної системи – одна з найбільш поширених та небезпечних проблем сучасності. У Придністров’ї основною причиною смертності є ішемічна хвороба серця. Про ситуацію щодо профілактики й лікування цієї недуги в Рибниці та районі розповіла лікар-кардіолог Рибницької поліклініки для дорослих Наталя Жовмір.

Тернистий шлях тривалої боротьби з цією недугою доводиться долати великій кількості людей працездатного віку. На жаль, переважна більшість населення звертається по допомогу до лікарів занадто пізно, уже під час розвитку інфаркту чи інсульту, які призводять до інвалідності чи смерті пацієнтів порівняно молодого віку. Тому актуальність профілактики серцево-судинних захворювань у сучасному суспільстві зберігає медичну і соціальну значущість.

Показники летальності від серцево-судинної патології в Росії складають близько 55 % від загальної смертності населення і на сьогодні є найвищими у світ. 90 % летальних випадків обумовлено ішемічною хворобою серця (ІХС), частіше – інфарктом міокарда, а також  інсультами.

За даними служби статистики ПМР, основною причиною смертності також є ІХС, частка якої серед загальної кількості померлих перевищила 34,6 %, а від судинних уражень головного мозку – 14,1 %. У Молдові показник летальності від ІХС дорівнює 57,5 % від загальної кількості смертей, з них 25-26 % – люди працездатного віку.

Серед серцево-судинних захворювань найбільш поширеними, такими, що впливають на здоров’я, тривалість життя та працездатність населення можно назвати гіпертонічну хворобу, стенокардію, інфаркт міокарда, інсульт, порушення ритму серця. Ці недуги розвиваються поступово, внаслідок впливу на організм людини факторів ризику.

У зв’язку з цим на базі Рибницької ЦРЛ розроблено комплексну програму з метою ранньої діагностики серцево-судинних захворювань, активізації системи профілактики захворювань як на державному рівні, так і на рівні системи охорони здоров’я.

У рамках цієї програми можливе виявлення факторів ризику, про які людина може навіть і не знати. Тому кожен охочий може дістати первинну консультацію кардіолога, зробити ЕКГ, УЗД серця, провести відповідні лабораторні та інструментальні дослідження. Крім цього, за необхідності, до ведення пацієнтів долучаються такі фахівці, як невролог, гастроентеролог, офтальмолог, ендокринолог, фізіотерапевт, пульмонолог, хірург, та спеціалісти іншого профілю.

Надання медичної допомоги в амбулаторних умовах здійснюється як у рамках системи страхування, так і на платній основі.

Звичайно, візит до лікаря рідко входить до наших планів, ми його відкладаємо аж поки, як кажуть, не припече. Однак, зважаючи на наведені фахівцем цифри, варто замислитись і бути більш відповідальними за своє здоров’я, скористатися можливістю й упевнитися, що ризик серцево-судинних захворювань для вас мінімальний. А якщо загрозу буде виявлено, то вам допоможуть скласти прогноз на майбутнє або призначать курс лікування. Саме це лежить в основі програми боротьби з серцево-судинними захворюваннями.

Дбайте про себе та будьте здорові!

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.