Актуальні аспекти онкології

До Всесвітнього дня боротьби з раком, який щороку відзначається 4 лютого, в Тирасполі приурочили науково-практичний семінар з найактуальніших проблем онкології: клінічні, лікувальні та організаційні аспекти. У числі лекторів в режимі онлайн виступили лікарі-практики та наукові фахівці з Москви і Санкт-Петербурга.

Здоровий та активний спосіб життя, уважне ставлення до свого організму та періодичні профілактичні скринінги – саме таку формулу вивели фахівці для зниження рівня онкологічних захворювань серед населення. Однак проблема на сьогодні має велике розповсюдження, адже за даними Міністерства охорони здоров’я на кінець минулого року на обліку в онкологічних кабінетах Придністров’я перебували одинадцять  тисяч осіб.

«Онкопатологія – одна з найбільш поширених хвороб людства, яка, на думку багатьох учених, можливо, найближчим часом вийде на перше місце, випереджаючи серцево-судинні захворювання», – зазначив депутат Верховної Ради ПМР, голова комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан.

Згідно зі статистикою, в нашій республіці найчастіше діагностується рак молочної залози, рак легенів, рак шкіри та рак кишечника. Число онкохворих досягає вісімнадцять  тисяч осіб, при цьому щорічно діагностуються нові пухлини й ставляться на облік 1 800 – 1 850 громадян.

У режимі телемосту з придністровськими фахівцями ділилися досвідом медики Росії. Фахівці розглядали питання концепції діагностики та лікування раку, шляхи розвитку та вдосконалення методів діагностики онкопатологій у різних державах. За словами представників медичної галузі, в сучасному світі терміни від фундаментальних відкриттів до їхньої реалізації в практику значно скоротилися. У першу чергу це пов’язано з тим, що розвиток і розповсюдження онкологічних захворювань відбувається досить швидко, а це спонукає до вживання серйозних заходів.

«Кількість наукових досягнень, які дозволяють зробити крок уперед у діагностиці онкологічних захворювань, достатньо висока. У Придністров’ї люди вважають, що ми тут відстаємо, перебуваємо далеко від усього, що відбувається у великих медичних центрах світу, але темпи, якими впроваджуються результати винаходів, високі. Те, про що не можна було й подумати десятиліття тому, нині вже реалізується, – пояснив декан медичного факультету ПДУ Ростислав Окушко. – Ми повинні добре орієнтуватися в новітніх досягненнях, які представляє сьогодні сучасна медична наука і практика, з метою оптимальної маршрутизації наших медичних центрів, якщо таке буде доступно. Це не казки з великого міста, до яких неможливо дотягнутися, це наше завтра і, навіть, вже сьогодення».

Нові методики лікування онкології з’являються майже щодня. На сьогодні виявлення раку на ранніх стадіях і його лікування вже доступно не тільки за кордоном, а й у нашій республіці. Як зазначають фахівці, обладнання та необхідні препарати для лікування раку в Придністров’ї є, найголовніше – своєчасно звернутися по допомогу.

«Ми здійснюємо хірургічне лікування та проводимо курси хіміотерапії для онкохворих людей. Відсутня в нашій республіці лише променева терапія. Для виконання таких процедур ми направляємо наших пацієнтів до Молдови коштом республіканського бюджету», – пояснила головний онколог Міністерства охорони здоров’я Аліна Андреєва.

Ольга   СТОЯНОВА.