Придністров’я і вибори в Україні

Передісторія питання

На території ПМР, де за даними останнього перепису (2015 року) на сьогодні проживає 109 тисяч (23 %) українців, вибори до вищих органів державної влади України проводилися двічі. У перший раз це були треті вибори до Верховної Ради України, які відбулися 31 березня 2002 року. Тоді в регіоні було відкрито єдину виборчу дільницю в місті Бендери.

Однією з особливостей тієї виборчої кампанії стало активне й успішне використання особистостей політичних лідерів для просування їхніх політичних сил. Прикладами такого успіху стали «Наша Україна» з Віктором Ющенком, Блок Юлії Тимошенко, зрозуміло, з Юлією Тимошенко, Соціал-демократична партія України з Віктором Медведчуком і Блок Наталії Вітренко. Простіше кажучи, роль лідера партії або руху активно використовувалася для збільшення рейтингу цієї політичної сили. Зокрема, Наталія Вітренко перед виборами була в Придністров’ї кілька разів і вела тут активну пропагандистську роботу.

У 2004 році на виборах Президента України виборчі дільниці були відриті у всіх районах і містах ПМР. Багато людей пам’ятають той «трисерійний» плебісцит. І всі три тури Придністров’я брало участь у голосуванні «на своїй території». Про це нам розповіла голова Товариства української культури «Червона калина» міста Тирасполя Аліса Коханова. На тих виборах вона була головою дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці № 120 окремого закордонного виборчого округу.

Перший тур цих виборів у Тирасполі проходив у найбільшому і сучасному кінотеатрі міста – «Юність». Однак і в цій місткій будівлі місця для всіх охочих проголосувати ледь-ледь вистачало. Тому другий і третій тур відбувалися вже в Палаці Республіки. Вибори тут, як, втім, і в усьому Придністров’ї, з величезною перевагою виграв Віктор Янукович.

Після цього виборчі дільниці на лівому березі Дністра більше вже ніколи не відкривалися.

Зустріч на вищому рівні

Напередодні виборів Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року, Глава ПМР Вадим Красносельський зустрівся з лідерами українців регіону – головою Спілки українців Придністров’я Петром Богуцьким і керівником українського центру «Співробітництво» Володимиром Фоменком. Йшлося,  звичайно ж, про наступний в Україні плебісцит.

Вадим Красносельський зазначив, що позиція нашої республіки залишається незмінною: ПМР визнає й поважатиме вибір українського народу. Крім того, Придністров’я вибудовуватиме конструктивний діалог з новим главою України та його командою, підтримуючи й розвиваючи добрі відносини з сусідами незалежно від того, хто з кандидатів посяде пост Президента цієї держави.

У нашій республіці мешкає понад 50 тисяч громадян України, які мають право голосу в президентських виборах сусідньої держави. Тому громадські діячі попросили Вадима Красносельського допомогти українцям Придністров’я в організації електоральних процедур на території регіону. Вадим Красносельський підкреслив, що керівництво республіки сприятиме проведенню виборів. Однак зазначив, що головну роль у цьому процесі відіграватимуть громадські організації, які представляють інтереси придністровських українців.

Хочемо звернути увагу наших читачів на те, що не йдеться про відкриття на території ПМР українських виборчих дільниць. Законодавство України про вибори робити цього не дозволяє. Йдеться, перш за все, про організацію підвезення охочих проголосувати придністровців з українським громадянством на виборчі дільниці, відкриті при Посольстві України в Молдові (в Кишиневі – для південних районів ПРМ) і консульстві України в місті Бєльці (для північних районів ПМР).

Петро Богуцький і Володимир Фоменко висловили подяку Вадиму Красносельському за увагу до подій, що відбуваються в сусідній державі, й за надану підтримку, спрямовану на створення умов громадянам України, які проживають у Придністров’ї, для вільного волевиявлення. Співрозмовники домовилися продовжити взаємодію з усіх актуальних питань, що становлять взаємний інтерес.

Ми зв’язалися з головою Спілки українців Придністров’я Петром Богуцьким і попросили його прокоментувати ситуацію. «Президент нашої республіки пообіцяв усіляку допомогу, в тому числі й моральну, що також важливо, – зазначив Петро Петрович. – Перш за все, він сказав, що з усіх міст і районів Лівобережжя буде організовано підвезення придністровських українців, які бажають взяти участь у виборах Президента України, в Кишинів і Бєльці. Крім того, на стадії розв’язання питання про харчування придністровських виборців. Тож голодними в дорозі вони не будуть. А от питання про відкриття українських виборчих дільниць на території нашої республіки навіть не ставилося. Це забороняють закони «Про вибори Президента України» та «Про вибори народних депутатів України».

Олександр ЮШИН.