Сподіватися на гарний урожай підстави є

Дослідження наявних даних агрометеорологічних спостережень на всій території Придністров’я свідчать про умови сівби та осінньої вегетації 2018 року.

До кінця літа кількість корисної вологи в орному шарі ґрунту становила 0 мм, тобто продуктивної вологи не було. Але ситуацію врятували рясні опади (200 – 400 % декадної норми) в першій декаді вересня. Вони значно підвищили запаси вологи у верхніх шарах ґрунту, що сприяло якісному зяблевому обробленню його і своєчасному посіву озимих зернових культур.

На дослідницьких ділянках сіяти почали 14 вересня і завершили цей процес 7 жовтня 2018 року. Через 9–12 днів з’явилися сходи. Для наступної фази розвитку (появи 3-го листа) рослинам знадобилося від 8 до 29 днів. Кількість опадів у цей проміжок часу в Придністров’ї розподілялася нерівномірно (від 0 мм до 12 мм). Через 10–14 днів (26 – 28 жовтня) на ділянках у Слободзейському і Дубоссарському районах в озимих розпочався процес кущіння, хоча опадів у цей час було значно менше за багаторічну норму.

Період активної вегетації рослин закінчився 3–4 листопада (середньодобова температура повітря перевищила 10 °С в бік найменших значень). Однак через нестачу вологи в ґрунті умови для росту і розвитку озимих культур залишалися несприятливими. Так, 11–13 листопада середньодобова температура повітря знизилася до -3 °С, що означало припинення вегетації озимих культур. Отже, осінній період вегетації склав 37–60 днів. Опадів у цей проміжок часу випало всього 1 мм (у Григоріополі) і 18 мм (у Кам’янці). На дослідницьких ділянках розкущитися встигли лише рослини, посіяні трохи раніше (у вересні) в південних і центральних районах республіки. Тут у середньому на 10 рослинах налічувалося 18–19 стебел. На інших ділянках рослини вступили в зиму у фазі 3-го листа. Висота рослин досягала 12–19 см, тому стан таких посівів оцінювався як задовільний.

Зима в Придністров’ї настала раніше, ніж зазвичай, і вже в листопаді 2018 р. температура ґрунту на глибині вузла кущіння опускалася до -2…-7 °С, а ґрунт промерзав на глибину 6–15 см.

Протягом грудня озимі посіви перебували у стані вегетаційного спокою.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) не опускалася нижче -2…-9 °С. Водночас спостерігалося промерзання ґрунту на 10–17 см, яке трималося упродовж майже всього місяця. Сталого снігового покриву не було, його максимальна висота була відзначена в Кам’янці – 11 см, на решті території республіки вона не перевищувала 2–4 см.

Тому, попри дефіцит опадів і невелику висоту снігового покриву, умови для зимівлі озимих культур у грудні можна назвати задовільними. Після снігу, що випав у січні (до 40 см на півночі Придністров’я і близько 10 см на півдні республіки), за відсутності критичних значень температури повітря є всі підстави сподіватися на хороший урожай зернових у 2019 році.

Тарас   МИРГОРОДСЬКИЙ.